ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jan 13, 2010

13/01/10. Rabu.

TAHUN BARU CINA DAN MERCUN ADA KAITANNYA

Lori seberat 4000 Kg telah ditangkap oleh Kastam Pahang semalam. Harap-harap tidak ada lagi mercun dinegeri itu menjelang Tahun Baru Cina tidak lama lagi. Jangan pula, mercun-mercun itu dituduh oleh orang ramai, Kastam sebagai penjual mercun.

Hanyar amat meragui kerana setiap kali menjelang perayaan, mercun ada dijual dipasaran gelap. Dengan harapan biarlah jelas setiap kali tangkapan, dan tidak ada berbunyi letupan haram angkara pasaran gelap.

Begitu juga diKuala Langat, Hanyar berpesan agar tidak ada mercun, kononnya dilupus, sebaliknya lain yang berlaku.

Persediaan Tahun Baru Cina

KUANTAN, 12 Jan -- Pengarah Kastam Pahang Datuk A. Samawe Hassan (kanan) dan Penolong Kanan Pengarah Kastam Mohamad Zubli Din (kiri) menunjukkan mercun-mercun dan bunga api yang dirampas sebelum sidang media di sini.


Pengarah Kastam Pahang Datuk A. Samawe Hassan (kanan) dan Penolong Kanan Pengarah Kastam Mohamad Zubli Din melihat sebahagian mercun dan bunga api yang dirampas sebelum sidang media di sini, hari ini.

Pengarah Kastam Pahang Datuk A. Samawe Hassan menunjukkan mercun jenis baru menyerupai buah kelapa sebelum sidang media di sini, hari ini.

Kastam Diraja Malaysia (KDRM) Pahang menahan dua buah lori yang membawa muatan 4,000 kilogram mercun dan bunga api dianggarkan bernilai RM280,000 di Km 92 Jalan Jerangau-Jabor berhampiran Bandar Al-Muktafi Billah Shah dekat sini.

Sumber : Bernama

No comments: