ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jul 1, 2010

Kitaran agenda UMNO;

Takde pengalaman dan graduan kangkong linci kang?
Mereka terlalu memilih kerja kot.....32,000 graduan masih menganggur

KUALA LUMPUR 29 Jun - Seramai 32,000 graduan gagal mendapatkan pekerjaan selepas enam bulan menamatkan pengajian dari institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, statistik Kementerian Pengajian Tinggi itu menunjukkan graduan wanita lebih ramai gagal mendapat pekerjaan iaitu sebanyak 21,760 berbanding lelaki seramai 10,240 orang.

"Antara sebab graduan gagal mendapat pekerjaan adalah kerana bidang kelulusan mereka kurang mendapat permintaan daripada pihak majikan," katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan William Leong Jee Keen (PKR-Selayang) yang mahu kerajaan menyatakan jumlah graduan menganggur, peratusan mereka mengikut jantina, kumpulan pendapatan keluarga rendah dan jumlah peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) serta sebab mereka tidak diambil bekerja serta cadangan untuk mengatasi masalah itu.

Subramaniam berkata, Kementerian Pengajian Tinggi telah meluluskan pembiayaan untuk pinjaman PTPTN kepada 1.5 juta pelajar dengan jumlah RM32.62 bilion sehingga 30 April lalu.

Dalam pada itu katanya, trend pengambilan pekerja masa kini yang tidak menumpukan perhatian kepada kelulusan calon semata-mata boleh membantu mengatasi masalah pengangguran di kalangan graduan di negara ini.
INI JAWAPANNYA.......

Kitaran agenda UMNO;

1. Adakan AUKU - takutkan pelajar dan sekat pemikiran kritikal.

2. Adakan Aku Janji pada pensyarah - yang jilat dan pensyarah kangkong, naikkan pangkat.

3. Bila pensyarah kangkong ada kuasa, sekat sana-sini. Yang bijak pandai dan tulus terpinggir.

4. Kualiti penagajaran merosot. Pelajar pun dah hilang daya pemikiran kritikal, lebih fokus hiburan, guiness rekod misai terpanjang dsb.

5. Jika ada aktiviti yang tidak selari, maka hukuman sangat berat contohnya kes pilihanraya Hulu Selangor, Perempuan puaka UM dan USM.

6. Pihak U dan kementerian layan pelajar macam budan sekolah menengah.

7. Akibatnya mutu pelajar merosot.

8. UMNO buat2 bising. Padahal ini hasil kerja2 mereka sendiri. Dr M gubal AUKU masa dia jadi menteri pelajaran.

Matlamat mereka adalah ;

1. Jika ada orang pandai sokong UMNO - OK.
2. Jika orang bodoh sokong UMNO - lagi OK.
3. Jika ada orang pandai kritikal pada UMNO - Langsung Tak OK.
4. Jika ada orang bodoh kritikal pada UMNO - Tak OK.

Sebab tu lah ramai ketua cawangan, ketua bahagian UMNO semuanya golongan yang tak ada kelulusan....

No comments: