ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 10, 2008

PERINGATAN PADA PEGAWAI KANAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR YANG KEKAL BERPELUANG BERKHIDMAT DENGAN KERAJAAN PR....

Berlakunya tragedi di Bukit Antarabangsa adalah peringatan untuk kerajaan PR bermuhasabah diri.Amat menyedihkan , semalam tayangan berita tv menyiarkan seorang penduduk menyerang ADUN YB Azmin dengan membabi buta. Mempertikaikan kelemahan tindakan PBT berkenaan.Tahniah pada YB, kerana tenang mendengar serangan mulut dan langsung tidak menghormati seorang pemimpin pilihan rakyat secara demokrasi.Hari ini pula berita jam 1, mengumumkan ADUN berkenaan buka meja aduan. Apakah sebelum hari ini,tidak ada?

Semasa saya berada dikelumpok orang ramai tampat tragedi,ramai bercakap pentadbiran PBT yang bersalah. Dimana pegawai kanan kerajaan seperti YDP MPAJ, Pegawai Daerah dan yang bertanggongjawab untuk menampil memberi kenyataan?.Inilah kelemahan kepimpinan kerajaan Selangor.Beri muka pada pegawai kanan kerajaan BN dulu.Sekadar tukar Ahli Majlis tidak ada ertinya. Tanyalah pada pegawai-pegawai rendah, apa arahan pegawai kanan kerajaan semasa PRU12 yang lalu. Rata-rata akan jawab jangan terlibat atau menghampiri ceramah-ceramah parti pembangkang,jika terjumpa akan dibuang kerja. Pegawai-pegawai seperti ini tidak buleh memberi tempat untuk mentadbir lagi.

Rakyat melihat diMajlis-majlis Daerah, kuasa besar adalah pada YDP.Ahli Majlis jadi tunggul, hanya hebat dengan jawatan sahaja.Dengar cerita pula, bila kontraktor mohon projek majlis, YDP mengarahkan untuk minta sokongan pada YB Pakatan Rakyat.Rakyat amat tidak setuju kerana cara begini sama seperti BN memerintah dulu.

Menteri Besar[sahaq]sepatutnya meneliti pada Exco Kerajaan Tempatan[Ronie] untuk perbetulkan dengan tindakan. Jika gagal bertindak, tunggulah dengan slogan keramat RAKYAT HAKIM NEGARA.

Berbalik pada peristiwa trajedi Bukit Antarabangsa, RTM telah menyiarkan lebih 100 berita terkini. Apa yang dilihat, ketua polis Selangor sahaja menjadi hero melaporkan berita semasa. Dimanakah kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat? Rakyat tidak setuju jika pemimpin PR yang dipilih oleh rakyat menjadi lesu.Rata-rata rakyat mengatakan Selangor dah macam dipimpin oleh KERAJAAN POLIS pula.

82 orang MP diberi mandat oleh rakyat, untuk menjadi jagoh di parliman menyatakan hak rakyat yang adil.Ini lah masanya PR menyuarakan kehendak rakyat, RTM ITU ADALAH HAK RAKYAT. Maka rtm mesti bertindak adil. Beri ruang sama pada Kerajaan Selangor[PR]untuk memberi liputan di rtm.

Dulu,pembangkang di parliman tidak dapat menafikan 2/3 pada BN. Sekarang dah hebat dengan kuasa pengundi mahu perubahan. Kalau begini juga jadinya. Rakyat marasa tidak yakin dengan slogan MASA UNTUK PERUBAHAN.

Oleh kerana penulis ini berada di Kuala Langat, diminta Exco-exco datang jumpa orang lama dalam kepimpinan Pakatan Rakyat. Tanya dan ambil respon orang ramai. Lepas tu buat keputusan dengan bijak cara adil.

JANGAN MACAM BARISAN NASIONAL, TAIK BELENGAS KAT PUNGKOK, KATA D.Sri Anwar Ibrahim
MAIN PUNGKOK.

MACAMMANA PULA KALAU NAJIB DIPECAT OLEH PAK LAH? LEPAS TU DIA TUBUH PARTI SENDIRI.
DAH TENTU ORG BERKEPENTINGAN DENGAN PAK LAH, MENCERCA PULAK ANAK PAHANG TU PULAK.


Jangan kau sangsi dimana arahmu
Jangan kau ragui keyakinanmu
Langkah mu tak sumbang
Yang zalim wajib ditengtang.