ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Mar 11, 2009


GMP turun kempen di Bukit Gantang dan Bukit SelambauSuatu wacana yang memperkatakan soal kelunturan budi bangsa Melayu jika PPSMI ini diteruskan.(klik video dibawah)

Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.1)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.2)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.3)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.4)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.5)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.6)
Bahasa Jiwa Bangsa (Bhg.7)


PAS Parti Masa Depan Negara
KemamanComments on the mini budgetDAP: Give money directly to the people

RM60 bil for stimulus package

Gboc

Speaker mohon deklarasi 3 DUN kosongKUALA LUMPUR : Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar semalam memfailkan permohonan untuk perintah deklarasi bahawa kerusi DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang kosong atas dakwaan peletakan jawatan tiga Adun itu dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan pilihan raya kecil.

Sivakumar dalam saman yang difailkan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi di sini semalam, menamakan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi; Adun Changkat Jering, Kapten (B) Mohd Osman Jailu dan Adun Jelapang, Hee Yit Foong sebagai responden pertama sehingga ketiga dan SPR sebagai responden keempat.

Beliau memohon writ bersifat 'quo warranto’ dikeluarkan kepada tiga Adun itu memerintahkan semua mereka memberikan tunjuk sebab, maklumat bagaimana dan di bawah dasar atau kuasa mana mereka masih Adun kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas Adun.

Beliau juga memohon deklarasi bahawa kerusi DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang adalah kosong akibat peletakan jawatan Jamaluddin dan Mohd Osman pada 1 Februari lalu manakala Hee pada 3 Februari.

Sivakumar turut memohon satu perintah injunksi menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai Adun.

Sementara itu, dalam dokumen berasingan, tiga Exco, iaitu Adun Sungkai, A Sivanesan; Adun Kuala Sepetang, Tai Sing Ng dan Adun Keranji, Chen Fook Chye bersama tiga lagi pengundi, Ahmad Sabri Wahab, Abdul Latip Afiffin dan Foo Hong Wai turut mengemukakan permohonan sama terhadap keempat-empat responden berkenaan. -

DRS. KHALIL
KEPUTUSAN SPM ESOK,PENENTU PPSMI DISEKOLAH LUAR BANDAR....


Pada hari khamis(esok 12 Mach 2009 ) keputusan SPM akan diumumkan. Calon-calon peperiksaan SPM pastinya berdebar-debar dengan keputusan yang bakal diumumkan. Tetapi saya rasa debaran Hishamuddin lebih kencang berbanding dengan calon peperiksaan berkenaan.

Keputusan SPM bakal menentukan hala tuju PPSMI pada masa depan. Malah tidak keterlaluan kalau saya katakan keputusan SPM terutama subjek matematik dan sains menjadi penentu masa depan Hishamudin dalam pemilihan jawatan naib presiden Umno tidak lama lagi.

Apa akan berlaku jika kualiti calon cemerlang dan kuantiti calon lulus dalam subjek sains dan matematik merosot dalam SPM? Sudah pasti akan menyemarakkan penentangan pelbagai lapisan masyarakat yang cintakan bahasa kebangsaan terhadap PPSMI.

Berdasarkan risik-risik yang diterima jumlah calon cemerlang dan lulus bagi subjek matematik dan sains dalam SPM tahun lalu meningkat dengan begitu 'membanggakan'. Jika ini menjadi kenyataan Hishamuddin boleh menarik nafas lega. Sekurang-kurangnya menjadi 'modal' menjelang pemilihan Umno penghujung Mach ini.

Kemungkinan dasar PPSMI akan dikekalkan adalah tinggi jika keputusan matematik dan sains dalam SPM 12 mac 2009 ini akan dijadikan sebagai kayu pengukur. Kerajaan mungkin akan menggunakan keputusan SPM bagi subjek sains dan matematik untuk menjadi dalil untuk 'menghalalkan' PPSMI.

Apa-apa pun keputusan subjek matematik dan sains dalam SPM nanti ia bukan dalil dan hujah kepada kerajaan untuk menghalalkan PPSMI. Lagipun sehingga hari ini kerajaan khususnya Kementerian Pelajaran seperti cuba menyembunyikan markah lulus sebenar bagi subjek matematik dan sains dalam peperiksaan UPSR, PMR dan SPM daripada pengetahuan umum.


Berikutan pendedahan kajian kes pembunuhan Altantuya dalam akhbar Liberation Perancis 5 Mac lalu.

Pendedahan dibuat media luar negara mengenai hubungan Timbalan Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak dengan model Mongolia, Altantuya yang mati dibunuh dengan kejam di Malaysia menyebabkan banyak pihak mempertikaikan kredibiliti Najib yang bakal menjadi PM dan kes ini sekaligus mencemarkan imej negara di mata dunia.

Ramai berpendapat Dato Seri Abdullah perlu menilai semula peralihan kuasa kerana Najib bukan orang selayaknya menjadi orang nombor satu negara.

Naib Presdien PAS, Ustadz Ahmad Awang menyatakan dengan pendedahan tersebut adalah paling wajar Najib perlu meletakkan jawatannya sebagai TPM sehingga dibuat pendedahan tersebut dibersihkan.

Setiausaha Agung PAS, Dato Kamaruddin Jaafar pula menyatakan perkara ini sudah tentu merupaka isu yang amat besar yang mesti Najib dan negara selesaikan untuk adanya peralihan kuasa di dalam negara ini.

Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli menjelaskan bahawa sekalipun tanpa pendedahan kes Altantuya oleh akhbar Perancis berkenaan, Najib tidak layak untuk menjadi PM dan pendedahan ini menambahkan lagi keyakinan kita memerlukan PM asalkan bukan Dato Seri Najib.