ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jul 20, 2009

20/07/09. Isnin.

LAGI KEBAKARAN KILANG DI DUN SEJANGKANG.

Sebentar tadi sekitar jam 2 petang, sebuah lagi kilang YTY yang memproses barangan plastik terbakar. Akibat kilang tersebut terbakar, asap hitam telah memberi kesan pencemaran pada sekitar penduduk berdekatan.

Sejak pemerintahan Pakatan Rakyat, 3 buah kilang dan 2 buah rumah terbakar diDUN tersebut. Dimana silapnya kilang tersebut dan apakah puncanya boleh terbakar?. Kerajaan Pakatan Rakyat perlu tindakan pemutihan/kaji semula untuk mengelak dari kebakaran tidak berlaku lagi.

Hanyar merasakan ada yang tidak kena disebalik kebakaran tersebut. Sistem pencegahan kebakaran perlulah diambil kira untuk keselamatan. Lebih-lebih lagi Majlis Daerah Kuala Langat perlu memantau dengan lebih telus kerana dibawah pentadbiran MDKLgt.

Ahli Majlis dan JKKK serta JKKKP juga perlulah lebih berhati-hati untuk memantau keselamatan kawasan sekitar kerana kawasan tersebut juga adalah berdekatan dengan perumahan penduduk kampong.

Dalam tinjauan lawatan tempoh hari bersama JKKK serta Jawatankuasa perlesenan Ahli Majlis juga penguat kuasa Majlis Daerah telah memasuki primis kilang dan didapati kebanyakan kilang tidak lengkap dengan peraturan tetap PBT. Jawatan kuasa perlesenan Majlis pada tempoh hari tidak mengambil tindakan sewajarnya dengan penuh tanggung jawab untuk keselamatan semua pihak.

Akibat kurang tanggungjawab pihak tertentu, maka boleh apa-apa saja berlaku. Diharap dimasa akan datang perkara seperti ini tidaklah berlaku lagi.
20/07/09. Isnin.

MUSLIHAT APA DAN UNTUK SIAPA?

Siasatan awal mendapati Teoh Beng Hock sudah meninggal dunia empat atau lima jam selepas mayatnya ditemui mati dekat pejabat Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu, kata ketua polis negeri.

Satu serpihan selak penutup tingkap pejabat SPRM itu, di Plaza Masalam di Shah Alam, turut ditemui dekat tempat mayat ditemui, kata Datuk Khalid Abu Bakar hari ini.Dalam sidang media bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan di ibu pejabat polis negeri di Shah Alam, Khalid berkata rakaman CCTV menunjukkan setiausaha politik seorang exco Selangor memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu. Bagaimanapun tidak rekod Teoh keluar keesokannya selepas dilaporkan selesai siasatan jam 3.45 pagi Khamis.


Khalid juga berkata polis sudah mendapat telefon bimbit Teoh daripada seorang pegawai penyiasat SPRM. Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berkenaan rekod telefon tersebut kerana masih dalam siasatan polis.


Musa, dalam sidang itu, berkata polis setakat ini telah berjaya menyiasat 60 peratus kes kematian tersebut - yang diselubungi pelbagai persoalan.


Pakatan Rakyat bukan mahu mempolitikkan isu ini untuk menutup siasatan SPRM terhadap Pimpinan Pakatan Rakyat, tetapi ini soal kes seorang saksi yang kita syaki dan yakin beliau
mati dibunuh bukan beliau bunuh diri. Mengapa SPRM soalah-olah mahu lepas tangan. Bukankah menjadi saksi utama SPRM sepatutnya mendapat perlindungan dari SPRM?