ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 15, 2009

15/12/2009. Selasa.

Salam 1Malaysia bidaah


Benarkah salam yang banyak diberikan oleh stesen-stesen TV barua umNgok pada ketika ini adalah amalan bidaah? Apa itu amalan bidaah? Korang tau tak ape itu amalan bidaah?

Bidaah adalah perkara-perkara yang TIDAK! dilakukan oleh Nabi junjungan kita Muhammad S.A.W... tapi bidaah terbahagi kepada 2 iaitu bidaah terpuji dan bidaah haram..

Pengertian bidaah itu sendiri terbahagikan kepada dua iaitu pada bahasa dan istilah. Menurut bahasa ialah nama bagi suatu yang baru diadakan. Bidaah dalam urusan keduniaan tidak dilarang, tetapi dalam keagamaan adalah ditegah. -rujuk mingguanwahabi.

Persoalannya apa itu bidaah terpuji dan apa pulak bidaah yang haram tu?

Harus diingat ada juga hadis yang berbunyi seperti ini.. "semua ibadah adalah haram kecuali yg terdapat didalam al-quran dan assunah" so selain ibadah yang tidak terdapat dalam quran dan hadis adalah haram.
-betulkan kalau saya tersilap


Akan tetapi seperti di nyatakan tadi Bidaah dalam urusan keduniaan adalah tidak dilarang iaitu bukan ibadah... seperti contoh kite memandu kereta untuk ke tempat kerja, ia tidak dilakukan oleh Nabi Muhammad tapi ia tak salah maka ia adalah bidaah kegunaan untuk duniawi.. bidaah terpuji.. Contoh bidaah haram pulak seperti syirik... terang-terang bidaah haram!

Tapi persoalan nya kini adakah dengan cara menyebut Salam 1malaysia adalah bidaah?

YA! ia adalah bidaah kerana bidaah dari segi bahasa bermaksud nama bagi sesuatu yang baru diadakan.. Tapi bab meletakan konsep salam 1malaysia ini adalah satu Bidaah terpuji atau satu ibadah haram anda kena tentukan, kerana ketika beri salam 1malaysia dalam television atau berita-berita adakah ia bersifat duniawi atau bersifat amalan!? Untuk pengetahuan korang semua, memberi salam sesama makhluk adalah satu ibadah! pahala hadiahnya!

Terkena jugak Altantunya nih..hehe.. Rais yatim kene jaga nak keluar TV tak boleh beri salam 1Malaysia, tapi kena beri salam penuh...


Kene tanya ustat wahabi camni.. susah nak klasifikasikan... bidaah terpuji atau bidaah haram.. korang pulak rasa macamana!?


Adakah ia bidaah terpuji atau haram?


1Malaysia!! Salam 1malaysia diberi, 10jari kususun kemaafan 1malaysia... -pelik je bunyiknye!


Nak baca laporan harakah kat bawah..
Laporan wartawan harakah