ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Aug 7, 2009

07/08/09. Jumaat.

DAP MELAMPAU? SEMUA SAMA..
Sejak akhir-akhir ini Kerajaan Pakatan Rakyat makin menjadi rosak oleh kerana pemimpin kerajaan bersikap tidak jujur terhadap rakyat. PRU 12 bukanlah untuk sekutu parti pembangkang sesuka hati untuk langsung tidak memperdulikan hak rakyat. Apalah gunanya sebelum mendapat kerusi memerintah, bagaikan ayam sudah bertelor, berketok riuh sekampong.


Nampaknya apabila telah berkuasa memerintah Negeri, sudah kelihatan seperti monyek makan buah diatas pokok, kulit buang kebawah, kura-kura tengok saja.

Harus ingat, kura-kura tidak punya kuasa memanjat, tetapi akalnya cerdik. Ditabornya kaca, simonyetni akan memijak, apa akan terjadi?

Hari ini Umno BN sudah gempar dengan semangat “BN tawan Selangor”. Umno tidak perlu lagi bekata nak memertabatkan ketuanan melayu. Junjung sajalah slogan “Umno menebus maruah bangsa”. Merosakkan maruah bangsa melayu adalah Umno juga. Bukan PAS, Bukan DAP, Bukan keADILan, Bukan MIC, Bukan MCA dan parti yang lain.

Dulu keADILan riuh nak tawan Selangor, Allah Maha Kuasa diberi kuasa sebagai dugaan untuk hari ini.Rupanya tidak sedia pakaian dengan jahitan benang yang berjenama. Bagaikan seluar berzip, tetapi dibelakang rupanya jahitan terkoyak.

Dari awal dulu semasa kepimpinan Hanyar dibahagian, ibaratkan dengan slogan “ kita bagaikan sebatang lidi, rumpunkan dengan ikatan yang kuat supaya jadi penyapu”. Fikir-fikirlah kalau lidi tadi jadi penyapu untuk apa? Kalau tidak rumpunkan lidi tadi, apakah tidak mudah dipatahkan? Begitu juga setelah dirumpunkan, sudah tentu tidak daya untuk dipatahkan. Apa perlunya pula penyapu? Sudah tentu kita guna untuk menyapu bersihkan dimana ada sampah. Penyapu memang dianggap kotor, tetapi kawasan yang dibersihkan sudah tentu kelihatan kemas. Bagi saya penyapu bukanlah perlu dipandang terlalu kotor.

Pakatan Rakyat yang memerintah dibeberapa buah negeri, hari ini perlulah berwaspada untuk hari mendatang. Rakyat marhaen masih percaya kepada demokrasi. Janganlah persia-siakan hak rakyat untuk mengundi Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat adalah penyapu hasil dari batang lidi yang merupakan rakyat. Dari itu lidi merasa bermakna.setelah digunakan. Oleh itu pengharapan rakyat marhaen mengharapkan pembelaan, dan janganlah menjadikan kerusi politik tempat mencari makan untuk peribadi.