ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Apr 21, 2009

21/04/2009. Selasa.

JALAN MASUK KE TAMAN MAHKOTA DI BROOKLAN KUALA LANGAT.

Penduduk Taman Mahkota kawasan DUN Teluk Datuk, telah membuat aduan pada yang berkuasa atas masaalah yang dihadapi, tetapi masih lagi tidak ada keputusan yang memuaskan penduduk.

Olih itu penduduk telah melaporkan pada Hanyar, untuk membuat sesuatu membantu masaalah yang dihadapi. Apa yang Hanyar dapat lakukan hanya siarkan dalam blog dan susulan lapor pada exco yang berwajib/bertanggungjawab.

Gambar atas. Gigi Jalan Besar masuk ke Taman Mahkota runtuh akibat kesan laluan pantun besi buruk (sebelum laluan baru dibuat) dan kini lori berat membawa simen keluar masuk. Sebelum ini penduduk disitu berkata, jarak tebing sungai dengan jalan lebih kurang 30 kaki. Tetapi hari ini, lihah lah spt gambar diatas.


Gambar bawah. Wayar arus litar letrik berkuasa tinggi, sudah tidak selamat lagi.


Inilah kilang simen yang beroprasi, bersebelahan Taman Mahkota dan mengunakan laluan Jalan Taman Mahkota. Jalan tersebut hak milik Taman Mahkota untuk kepentingan penduduk yang membeli/tinggal di Taman Mahkota.

Dipercayai olih penduduk, kerana campor tangan yang tidak bolih membantu dari Ahli Parlimen dan Ahli Majlis, akibatnya penduduk menanggung bencana.

Hanyar sedang menyiasat apa yang berlaku menyebabkan MDKLgt tidak bolih ambil tindakan terhadap pengusha kilang simen tersebut. Ada kemungkinan berlaku rasuah pada orang berkuasa. Sebahagian maklumat terperinci dengan saksi yang sanggup bekerjasama telah dikesan.


21/04/2009. Selasa.

Pantai Pulau Carey Tercemar dan Rosak.

Pulau Carey terletak di kawasan Parlimen Kuala Langat. Dan kawasan tadbir Dun Sejangkang. Dulu kawasan ini cantik, bersih dan ramai orang pada setiap hari minggu. Kini tiada lagi seperti dulu.

Hanyar diberitahu penduduk berdekatan, sejak kapal mengorek pasir laut yang tidak jauh dari pantai sejak dulu lagi. Pada hari ini kesannya, pantai telah menjadi dalam, air kotor dan jalan tar juga runtuh.

Penduduk juga berkata masih ada lagi kerja-kerja mengorek pasir laut beroprasi.(terbukti kerana air yang dulunya bersih dan kini kotor serta tiada lagi ikan).

Hanyar mengharapkan pada yang terlibat dengan pentadbiran, perlulah bertanggungjawab untuk mengambil tindakan sewajarnya.

Kerajaan Negeri Selangor perlu meneliti mengapa bolih perkara begini terjadi. Dimaklumkan pantai itu runtuh sejak sebelum Pakatan Rakyat memerintah lagi. Masaalah rakyat perlu diutamakan (beri penerangan sebenar agar tidak diputar belit olih BN) .
Sekiranya dibiar begitu saja, akibatnya buruk pada pemerintah. Lebih lagi pada Pakatan Rakyat yang setahun jagung.