ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Feb 21, 2009

Nyahkan Sivakumar?: Pakatan Rakyat buat aduan polis

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Pakatan Rakyat membuat laporan polis berhubung ugutan bunuh terhadap Speaker Dewan Undangan Negeri, V. Sivakumar hari ini - "nyahkan Sivakumar" - dipercayai dilemparkan ekoran keputusannya menggantung Menteri Besar Perak dan enam Exco Kerajaan Negeri lain daripada menghadiri sidang Dewan.

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, ugutan 'nyahkan' Sivakumar telah digunakan oleh www.mykmu.net hari ini, laman web yang digerakkan oleh penyokong-penyokong Umno.

"Perkataan 'nyah' boleh membawa apa juga maksud... ia boleh membawa makna menyembunyikan, menghilangkan, malah membunuh," jelas Nizar di Ipoh hari ini.

"Jika apa-apa berlaku ke atas Speaker (Sivakumar), ini adalah tindakan mereka (Umno)," kata beliau sambil menambah, Sivakumar telah mengambil langkah berjaga-jaga sewajarnya untuk melindungi keluarga beliau.

Dalam tulisan muka depan laman web itu, editornya berkata:

"Adalah menjadi harapan patik-patik sekalian rakyat jelata agar Tuanku Sultan Perak mengambil tindakan segera ke atas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak dan mereka yang bersama beliau menggantung Menteri Besar Perak dan Barisan Exconya dari menghadiri sidang DUN Perak.

"Tidak pernah ada dalam sejarah orang Melayu ada manusia bukan Melayu boleh membuat keputusan bawa barang sesiapa yang hadir Majlis Tuanku Raja Melayu sebagai satu tindakan menghina negeri jajahan takluk tuanku sendiri.

"Jika zaman dahulu orang seperti Sivakumar ini sudah lama dibunuh oleh Laksamana Melayu. Hari ini orang Melayu sudah menjadi bacul-sebaculnya. Tidak pernah dalam sejarah Melayu pembesar Melayu mengangkat sembah kepada bukan Melayu, hari ini sudah berlaku di DUN Perak dan Selangor.

"Ampun Tuanku Beribu Ampun, Sembah Patik Harap Diampun

"Sejak April 2008, cacing sudah menjolok mata. Apakah Tuanku ingin membiarkan cacing ini terus bermaharajalela tanpa batasan?

"Pada hemat patik pacal yang hina, sudah tiba masanya Tuanku menintahkan hukuman buang negeri ke atas sekumpulan bukan Melayu yang merasakan mereka sekarang raja di Perak.

"Jangan terus berdiam diri, patik khuatir suatu hari nanti nasi sudah menjadi bubur, tragedi Kuala Sepetang berulang lagi.

"Nyahkan Sivakumar dan mereka yang terbabit membuat keputusan kononnya menghadiri majlis tuanku satu kesalahan keluar dari negari Perak Darul Ridzuan.

"Apakah guna seorang rakyat negeri tuanku jika majlis tuanku pun dianggap haram dan hina? Cukuplah orang Melayu menjadi bacul jangan sampai penaung orang Melayu pun dilihat tiada bertaring.

"Ampun Tuanku, sembah patik harap diampun!

"Sembah dari Rakyat MarhaenEDITOR MYKMU."

Dalam pada itu, Bernama melaporkan, Sivakumar masih boleh menarik balik keputusannya menggantung Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri daripada menghadiri sidang DUN kerana keputusan itu dibuat secara unilateral dan timbang tara.

Presiden Parti Demokratik Liberal (LDP), Datuk Liew Vui Keong, yang merupakan lulusan undang-undang berkata daripada segi perundangan, Sivakumar jelas membuat keputusan di luar skop bidang kuasanya.

"Daripada segi undang-undang dan perlembagaan, keputusan itu salah kerana penggantungan itu dibuat ketika Dewan Undangan Negeri tidak bersidang dan tiada undian dibuat dan tiada kelulusan diberikan majoriti anggota DUN Perak.

"Pada pandangan saya, Speaker masih boleh menarik balik keputusannya tanpa perlu merujuk kepada DUN kerana ia dibuat secara unilateral dan timbang tara," katanya.

Liew, yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri juga berkata, tindakan Sivakumar, yang mempengerusikan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak untuk menggantung Zambry selama 18 bulan dan enam Exco itu selama 12 bulan jelas menghina Dewan.

Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Tan Sri Joseph Kurup pula berkata, tindakan Sivakumar dan jawatankuasa itu adalah "keterlaluan".

"Speaker DUN Perak telah bertindak keterlaluan dalam menangani isu ini... ini boleh dilihat sebagai cara untuk menjatuhkan kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) Perak (yang baru mengambil alih daripada pakatan pembangkang)," katanya.

Menyokong kenyataan Pengerusi DAP Karpal Singh baru-baru ini bahawa keputusan itu perlu diluluskan oleh sidang DUN, Kurup berkata, keputusan itu tidak sah kerana dilakukan di luar sidang dewan.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, Datuk Azizah Mohd Dun pula berkata, terserah kepada Zambry selaku Menteri Besar untuk mengendalikan perkara itu.

"Kita serahkan kepada kerajaan BN negeri Perak, kepimpinan Zambry yang tentunya akan tahu dengan kebijaksanaannya bagaimana untuk mengendalikan (perkara ini)," kata Azizah yang juga lulusan undang-undang sambil enggan mengulas lanjut.

Naib Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, tindakan Sivakumar itu adalah berat sebelah.

"Beliau tidak menghormati DUN dan beliau gagal menjalankan tugas sebagai seorang speaker.

"Jelas dengan menggantung Zambry daripada menghadiri sidang DUN menunjukkan yang beliau ada agenda politik terhadap pentadbiran kerajaan negeri Perak yang baru. Sebagai seorang speaker, beliau tidak boleh menyebelahi manamana pihak," katanya.

olih mStar

TURUTAN BERITA HARI INI. 21/02/2009.(klik je tajuk a,b,c dan d)

a/mahukah polis siasat kes ugut karpal?

Karpal Singh showing pressmen the bullets that were mailed to him at the Penang state police headquarters.
kah kah .. tak yakin aku dengan polis umno nih ... ka ka ka
peluru tu dari ipoh berpandu kepada setem yang terlekat di sampul surat dan cop.
hebat .. pejabat pos tak cam isi kandungan surat?

antara mahu atau tidak,
antara jujur atau tidak,
antara umno atau tidak.

kakakak .. buang masa la yob !
kawan ada bilang, ada cara nak kenal peluru dan pistol tu sapa punya. dari bentuk dan keadaan barangan tersebut. bukan semua orang tahu bagaimana nak jaga kebersihan alatan senjata kecuali ..dot dot dot ... ka ka !

B/Saya tak takut di gertak - khalid ibrahim

hahah ... satu penangan untuk jawa yang tak ngaku jawa dan sprm si pelacur umno.
Khalid: :"Saya bukan manusia yang boleh digertak sesuka hati"
“Saya tidak takut dengan desakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) (KLIK)

C/segerakan bawa kes altantuya ke mahkamah antarabangsa

ini berita bulan November 2007 dulu. klik sini

kerajaan mongolia mahu bawa kes pembunuhan altantua ke mahkamah antarabangsa. tapi bila agaknya? apesal lambat sangat?

cuma itu lah harapan kerana mahkamah malaysia sudah tidak boleh di sandarkan harapan. semuanya menipu, mengarut dan memalukan.
D/apa sumbangan raja pada aku?

jenuh aku cari di mana kah sumbangan raja kepada rakyat. aku misalnya, rumah ku beli sendiri, harta ku cari sendiri, kerja aku buat sendiri, kereta guna wang yang aku simpan, nasi aku beli sendiri dan semuanya aku beli sendiri.

tak nafikan semuanya atas ehsan ALLAH swt. tapi dimana letaknya raja? (KLIK)

olih tandas awam


4/Hanyar bawa berita dari Bukit Gantang, Dah dengar cerita jangan menentang.... ooooppp.

Sejak 3 minggu berada kat Perak dan Kedah, baru setengah jam lepas, dari Bukit Gantang menghadiri progrem ceramah perdana yang dihadiri DS Nizar.

Terlalu banyak cerita-cerita benar yang dapat dikongsi bersama dengan kawan-kawan di Kuala Langat. Setakat dengar cerita media tv 3 suku dan radio tipu marhain (rtm), bolih semua orang jadi gila.

Hanyar tak nak cerita, apa yang DS Nizar cerita. Hanya nak cerita suasana tempat ceramah tu je.Bolih dikatakan, kalau tak silap kiraan, hampir ¾ pengundi Parlimen Bukit Gantang keluar mendengar ceramah DS Nizar.

Rata-rata hanyar lihat riaksi orang ramai yang mendengar cerita DS Nizar, mereka merasa sedih dan marah. Sedih orang-orang yang mendengar cerita DS Nizar sehingga mereka menjadi marah kepada umno yang selama ini mereka sokong.

Kalau nak sifatkan Parlimen Bukit Gantang, kemenangan memehak kat bn, memang tak bolih percaya. Rasanya doa orang-orang insaf/ daif, untuk kemenangan Pakatan Rakyat insyaallah, Allah makmulkan. Kerana mereka selama ini merasa tertipu dengan hasutan umno.

Ada sekumpulan pemuda yang duduk agak jauh dalam gelap kawasan tempat ceramah, kata mereka “mampos dah kali ni tak aku undi lagi bn”. Macam-macam kedengaran bunyi yang terkeluar dari mulut mereka. B dan N, macam-macam mereka andaikan, Barua Najiblah, Bungkus Najiblah dan macam2 lagi. Ada lagi kata-kata yang tak sepatutnya hanyar tulis kat sini.

Hanyar sampai awal kat tempat ceramah tu, bukan apa... hanya takut tak dapat masuk dalam je. Masa sampai tu, parking tak menjadi masaalah. Yang bermasaalah bila nak balik.Hampir 2 jam baru bolih keluar. Tempat parking jem sampai jalan besar.

Bolih hanyar pantun sikit???

Bukit Gantang, Kuala Langat,
Dua-dua tempat ada ceramah,
Ceramah kat K.Langat hanyar tak ingat,
Nak balik tak sempat, yang dekat hanyar singgah.

Singgah sebentar di Bukit Gantang,
Dengar ceramah DS Nizar,
PRK dah tentu menang,
Kerana pengundi penyokong tegar.

Semua orang nakkan perubahan,
Kenalah pemimpin kerja kuat,
Mesti ramai undi PAS,DAP dan keADILan,
Kemenang dah tentu kat Pakatan Rakyat.

Bukit Lanjan, Bukit Selambau,
Tengah-tengah, Bukit Gantang,
Sokong barisan nasional macam kerbau
Kerana perangai umno seperti binatang.

Dr Zamri jangan nak berangan,
Bn dah 12 penggal janji haprak,
P.Rakyat Perak 10 bulan menjadi kenyataan,
DS Nizar tetap Menteri Besar Perak,

Ok lah ...... jumpa lagi..................

3- Nasib kau ler zambie !

Zambry Abdul Kadir muncul bersembahyang di Masjid Sultan Yusuf, Rapat Setia Ipoh dengan dikawal ketat oleh polis . Situasi yang mengambarkan ketakutannya untuk bertemu dengan rakyat." Mungkin dia takut dilempar dengan kasut ?" kata seorang warga setempat yang bersembahyang bersama Zambry dan mengirim maklumat ini kepada kami.

"Macam mana nak jadi MB kalau kemana pun kena dikawal ketat oleh polis" ujar informer.

Beliau berkata kepada wartawan bahawa beliau dan enam Exco Kudeta kerajaan negeri tidak mahu mengambil tindakan melulu berhubung tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V.Sivakumar yang menggantung mereka daripada menghadiri sidang DUN.

Mengenai kenyataan presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan yang mengatakan keputusan penggantungan terhadap beliau dan enam Exco berkenaan tidak boleh dicabar di mahkamah, Zambry menyifatkan ia hanya satu pandangan.

"Banyak dan pelbagai lagi pandangan yang dapat dilihat hari ini, apapun saya tidak mahu diseret dalam persoalan ini kerana yang penting saya meneruskan tanggungjawab sebagai menteri besar yang dilantik dan diperkenan oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah," katanya.

Dalam perkembangan lain, Zambry kesal dan kecewa terhadap pihak tertentu yang didakwanya melemparkan pandangan hina dan rendah terhadap institusi mufti dan Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria...selanjutnya [link]

(*) wak :
wakakaka..! sadis yop! sadiss !
kesian abang polis..bertambah koje mike, zambie tu nak takut apernyer ? kan ke rumah Allah tu ! Kalau mati kat rumah Allah kan ker mulia !! Tak ader sapa aihh nak kacau kau zambie oii ! Nampak sangat takut bebayang sendiri !

Wak teringat bagaimana Nizar pernah berkata kepada polis yg iring dia masa kat masjid utk solat jumaat, kata Nizar, tak payah susah2 nak berkawal, negara kita, aman! meh kita solat bersama, jangan bimbang !

Beza benor dengan zambie !

2/Artikel : Speaker Dun Perak “Hindu Pariah”, Melayu dicabar Untuk Membunuhnya! -MyKMU

Oleh maxgma2000my@gmail. com
21/02/2009. Sabtu.

Amat sedih juga melihat reaksi bahan berita dan blog UMNO-BN mengenai isu ini, terutama sekali bila melihat Speaker Siva Kumar dihina dicerca dipanggil dengan kata kata kesat seperti “Hindu Pariah”, aneh juga kenapa tidak gunakan “keling pariah”( dengan izin). Ialah kalau panggil dia keling nanti terasa pulak si mamak yang baru jadi MB tu kan?

Tapi yang lagi memilukan yang mengeluarkan kata-kata Hindu Pariah tu bukan yang beri komen seperti saya tapi ialah editor suatu blog terkemuka milik UMNO. Dia ni tak tahu sopan santun Melayu so tak da hak nak defend Raja raja Melayu. Tak tahulah mereka ni sayang sangat pada parti ke atau Sultan Perak yang pernah mereka suatu ketika dahulu yang teriya-iya mahu melucutkan kuasa mutlaknya. Who started it brother? Yang ini Melayu tak akan lupa. Hang Tuah yang nak jadi hero buat report tu kena belajar sejarah, but first dia tu dari China ke? Silabus sejarah kenalah lenyapkan Si Jebat derhaka tu. Jadi Hang Tuah lagi baik guarantee ada tuahnya, 5 million beb, mana mau dapat?

Sistem Malaysia ialah sistem raja berperlembagaan bukannya raja mutlak. Mungkin kena belajar Pengajian Am Tingkatan 6 la ni. Tolong rujuk balik la tak da masa nak ajar orang UMNO bodoh tu.

Kerajaan Perak dibentuk melalui peruntukan Perlembagaan bukan Law of the Jungle. Sorry la, you guys got no “balls” , tak berani gaduh dalam gelanggang seperti manusia yang bertamadun. Yang binatang kerdil biasanya yang akan lari tempias kedalam hutan.

Ketika BERSIH Rally cakap jangan libatkan Istana, yang ko rang buat sekarang apa pulak.
Krisis ini dimulakan oleh UMNO, so jangan libatkan istana. Mungkin Baginda Sultan pun tahu ada clause yang akan kenakan orang UMNO, tapi mungkin Baginda senyap bagi kamu rasa racun kamu sendiri.

Anyway Sultan yang senyap tu patik ucapkan ampun dan ucap terima kasih, kerana mematuhi prinsip Perlembagaan negeri. Mungkin sikap badut badut UMNO, tindakan terpaksa diambil 2 minggu lepas.

Tambahan dari Herman

Umno mula tersepit, isu perkauman mula dibangkit, rakyat akan mula bertempik, Umno makin rasa tergigit, dunia ini bagi mereka terasa sempit.

Editor Laman web yang mengelar beliau sebagai ‘Hindu Pariah’ ini adalah editor http://www.mykmu.net/. Tapi ayat berkaitan gelaran itu sudah dikeluarkan. Namun kalau pi google search dan taip ‘Hindu Pariah’ dia akan keluar list dari MyKMU atas sekali seperti dibawah (Klik gambar).

Tak cukup dengan itu Editor MyKMU juga cabar orang Melayu untuk bunuh Speaker Dun Perak itu ;

“Jika zaman dahulu orang seperti Sivakumar ini sudah lama dibunuh oleh Laksamana Melayu. Hari ini orang Melayu sudah menjadi bacul-sebaculnya. Tidak pernah dalam sejarah Melayu pembesar Melayu mengangkat sembah kepada bukan Melayu, hari ini sudah berlaku di DUN Perak dan Selangor.”-Editor MyKMU. KLIK SINI


1/Strategi Licik UMNO/BN Melalui Najib - malaysiakini

iskandar21/02/09. Sabtu.

Modus operandi hampir serupa. UMNO akan peralatkan Sultan Selangor pecat MB Selangor atas alasan moral kerana menghadapi pertuduhan rasuah dan salahguna kuasa di mahkamah.

Khalid juga akan dipenjarakan sebelum menghadapi perbicaraannya untuk mencetuskan ketidak stabilan politik di Selangor dan melaga-lagakan rakan-rakan komponen dalam Pakatan Rakyat. Ada di kalangan mereka yang akan ditahan di bawah ISA sebelum bersetuju menyertai UMNO untuk membentuk kerajaan BN di Selangor.

Dr Hassan Ali juga akan dipujuk menyertai UMNO melalui pujukan dan rayuan pihak istana.

Dengan itu tumbanglah kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor walaupun memiliki majoriti 16 kerusi ADUN.

Inilah yang diharapkan oleh Najib sebagai modal untuk melangkah megah ketika pemilihan UMNO pada hujung Mac depan selepas diaibkan dengan kekalahan memalukan pada PRK Permatang Pauh dan PRK Kuala Terengganu.

Kejayaan merampas Perak dan Selangor akan memaksa Pak Lah akur menyerahkan kuasanya kepada najib mengikut perjanjian yang dipersetujui bersama iaitu pada bulan April ini Najib akan menjadi PM.

Penganalisis politik masih tidak begitu yakin apakah Najib akan menjadi PM mengikut tarikh yang ditetapkan dan tidak mustahil Pak Lah akan berubah fikiran setelah dipengaruhi hulubalang khairi yang menguasai tingkat 4,Jabatan Perdana Menteri.

Inilah yang dirisaukan oleh Dr Mahathir di dalam blognya dan tindakan pakatan rakyat sepakat menyokong kepimpinan Pak Lah akan menyukarkan lagi kedudukan najib.

Di kalangan penyokong UMNO sendiri termasuk Kuli tidak bersetuju dengan cara Najib bertindak merampas kuasa kerajaan negeri pakatan rakyat Perak yang telah dipilih oleh rakyat Perak untuk memerintah negeri itu pada PRU 12 yang lepas.

Najib semakin angkuh dan merasakan jawatan PM adalah miliknya telah membentuk kemnya sendiri. Beliau akan melantik Shakar (ADUN Lanchang) menjadi MB Pahang yang baru. Ismail Said (MP Kuala Krau), Ismail Sabri (MP Bera), Saifuddin Abdullah (MP Temerloh) dan Jamaluddin Jarjis (MP Rompin) akan dilantik menjadi menteri kabinet setelah najib bergelar PM dan berlaku rombakan kabinet.

Zahid Hamidi akan diangkat menjadi TPM dan bukannya Muhyiddin Yasin seperti tanggapan ramai pihak.

Nasib Khairi pula lebih malap dan karier politiknya akan berkubur kerana Najib lebih memihak kepada Mukhriz. Khairi akan menyertai Wan Farid dan Norza Zakaria, hulubalang khairi yang dicantas oleh kem Najib melalui perancangan licik UMNO Bahagian Jerantut, Kuala Krau dan Temerloh yang mana Shakar, Ismail Said dan Saifuddin turut terlibat merancangnya.

Pak Lah masih mempunyai opsyen iaitu membuat rombakan kabinet dan memecat Najib daripada jawatan TPM dan Menteri kewangan dengan menyalahkannya sebagai punca kegawatan politik yang berlaku di Perak dan pelan pemulihan ekonominya yang gagal. Matawang ringgit kian menyusut dan kadar pengangguran bertambah selain indeks komposit BSKL yang turut merosot.

Pak Lah boleh meneruskan tugasnya sebagai PM sehingga PRU13 dan memperbaiki segala kerosakan yang dilakukan oleh Najib. Rakyat bimbang jika lebih lama Najib jadi Menteri Kewangan, Raja-raja Melayu akan cuba dirasuahnya

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor disarankan mengadakan persidangan DUN Selangor segera dan mendedahkan segala penyelewengan yang dilakukan Khir Toyo.

Jika tiada pilihan bubarkan saja dun selangor agar diadakan pilihanraya seluruh selangor.