ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jun 3, 2009

03/06/09. Rabu.

Mengapa Kakitangan Awam Tidak tidak Menyokong Kerajaan?

Oleh : taufan

"Seperti yang kita semua maklum kerajaan BN kini cukup menjaga kebajikan kakitangan awam dengan memberi berbagai imbuhan dan keistimewaan. Bekas PM ke 5 iaitu Paklah sendiri pernah menaikan gaji kakitangan awam sehingga 35%. Ditambah pula dengan elaun cola dan lain-lain lagi. Kini PM ke 6 iaitu Najib Tun Razak juga melakukan langkah yang serupa dengan mempermudahkan kakitangan awam untuk dinaikkan pangkat dan sebagainya.

Namun mengapa masih juga ramai kakitangan awam yang tetap tidak menyokong kerajaan BN? Saya sendiri banyak melihat contoh rakan-rakan yang bekerja bersama yang pro PR. Ada juga yang menjadi ahli UMNO namun tetap menyokong PR. Antara punca-punca mengapa ramai kakitangan awam tidak menyokong kerajaan adalah kerana ketidakadilan yang wujud apabila melibatkan UMNO dan BN itu sendiri dengan jentera kerajaan. Hinggakan segala program yang melibatkan UMNO dan BN perlu diberi bantuan dan sokongan.

Ketidakadilan yang berlaku dalam jentera kerajaan inilah yang telah membuka mata kakitangan awam supaya jangan menyokong BN dan UMNO yang seringkali menyalahgunakan harta kerajaan. Seringkali kakitangan awam menjadi kuda tungangan BN dan UMNO semata-mata kepentingan politik.Jika tidak hadir, maka perlulah menjawab surat tunjuk sebab. Keadaan akan lebih buruk lagi jika ketua jabatan tersebut mempunyai kepentingan dalam UMNO atau BN. Silap gaya markah SKT akan berkuranganlah.

Selagi BN dan UMNO terus memperkudakan jentera kerajaan untuk kepentingan politik, maka selagi itulah kakitangan awam yang protes akan tetap menyokong PR.