ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jul 31, 2009

LIHAT, BACA DAN FAHAMKAN....*** 1 OGOS 09 - MANSUHKAN ISA - KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT ***

Hari ini aku berhartal. Maksudnya dari jam 6 pagi tadi sampai ke 12 tengah malam nanti, aku ambil bahagian dalam satu tindakan mogok dan general stoppage of work.

Ertinya aku…
…tak keluar bekerja
…tak naik bas
…tak naik LRT
…tak bawa motorkar
…tak pergi pasar
…tak keluar beli suratkhabar
…tak pergi shopping
…tak beli apa-apa barang
…tak keluar makan
…tak keluar tengok wayang
…tak keluar lepak dengan kawan-kawan
…batalkan semua temujanji aku hari ni
…terpaksa cancel interview dengan media untuk cakap pasal Revolusi ‘48
…tak pergi acara sambutan Hari Malaysia hari ni
…tak pergi candle-light vigil malam nanti
…tak pergi parti housewarming kawan malam nanti

Aku hanya duduk kat rumah.

Apa tujuan aku berhartal hari ni? Tujuannya sebagai tanda protes membantah tindakan kerajaan menggunakan I.S.A. Menindas dan menakutkan rakyat. Juga sebagai tanda solidariti buat mangsa-mangsa yang ditahan.

Kenapa aku pilih hari ni untuk berhartal? Memperingati 16 September dipilih kerana siknifikasi hari tu Hari Malaysia, hari lahirnya Bangsa Malaysia.

Kenapa aku pilih untuk jalankan hartal? Kenapa tak buat benda lain? Sebab hartal ialah satu direct action berbentuk civil disobedience untuk hantar mesej protes terhadap tindakan atau polisi kerajaan yang tidak demokratik dan menindas. Ia satu cara untuk kita rakyat jelata kelas bawah yang takde kuasa/pangkat untuk bergabung tenaga melakukan bantahan dengan cara yang selamat, non-violent dan sukarela.

Adakah hartal ini akan bagi apa-apa kesan? Bayangkan kalau kamu yang tengah baca entry ni pun turut sama berhartal hari ni. Bayangkan kalau semua rakyat jelata yang menentang penindasan dan cintakan demokrasi turut sama berhartal hari ni. Bayangkan babak dalam video diatas berulang dalam laporan berita hari esok?
Sama ada hartal ini akan bagi kesan langsung atau tidak langsung, akan aku explore dalam next post. Lagipun aku ada 17 jam lagi untuk berhartal.

Mungkin aku akan tonton semula filem 10 Tahun Sebelum Merdeka hari ni.

Tetapi 1 ogos 2009 Sabtu kita keluar berkumpul dan dengan satu matlamat.

*** 1 OGOS 09 - MANSUHKAN ISA - KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT ***
Apa nak jadi-jadilah.