ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jul 29, 2009

PEMERGIAN KERAHMATULLAH SDR ALMARHUM MALAIYANTO BIN JASMAN.

Sebuah kampong yang terletak dimukim Jugra, Kampong Melayu Pulau Carey, DUN Sejangkang. ADUN nya YB Dr Yunus dan JKKK En Yusof Bin Ahmad.

Isnin 27 Julai 2009 Hanyar dikejutkan pangilan talipon oleh ibu arwah atas kembalinya kerahmatullah sdr Malaiyanto. Beliau yang begitu periang dan baru berusia 27 tahun, anak sulong serta bekerja kampong membantu keluarga menyara hidup dan kini meninggal keluarga buat selama-lamanya. Diiringi alfatihah. Sebab-sebab kematian berkait dengan tragidi kemalangan 10 tahun yang lalu. Oleh kerana kesempitan hidup keluarga beliau pada masa itu, tidak mampu untuk rawatan lanjutan dan kesannya berakhir dengan kematian. Tidak menolak qada dan qadar serta reza apa yang berlaku.

Hanyar mengucap takziah kepada keluarga arwah serta mendoakan agar roh beliau sentiasa berada digolongan orang-orang beriman.

Merasa pilu apabila melihat imam membaca talkin diatas tanah lumpur.

Kawasan sekeliling kubur tiada pagar untuk keselamatan mengelak drpd binatang buas.

Inilah rupa pondok untuk berteduh dan tiada stor untuk menyimpan alatan kerja-kerja kubur.

Tujuan gambar-gambar kubur diambil bukanlah sengaja tetapi untuk menilai cara pentadbiran lama BN terhadap penduduk dihujung kampong. Pemimpin politik semasa itu lebih gairah untukmembolot dimana tanah yang masih kosong untuk dimiliki. Rebutan kuasa berlaku, cara hidup penduduk terabai dan ketinggalan. Sedangkan penduduk juga mengeluarkan hasil untuk negeri menjadi makmor yang disebut Darul Ehsan.

Lebih pilu lagi apabila Hanyar bersama mengiringi mayat diperkarangan kubur, kemudahan asas tidak lengkap. Diberitahu oleh ketua penduduk disitu kubur telah beroperasi sejak hampir 10 tahun.

Hanyar menasihatkan agar JKKK perlulah prihatin masaalah kepentingan keperluan keselamatan kubur. Agar JKKK bertindak segera mengusulkan supaya pagar, pondok mempunyai stor berkunci, mesin pam air serta pili air mesti dilaksanakan untuk kemudahan.

Episod dari cerita pasal Kampong Melayu Pulau Carey setelah Hanyar masuk mengelilingi kawasan kampong, ada pula cerita disebalik korap pimpinan politik baik dari umno mau pun dari MP Dolah Sani. Nantikan cerita lanjut diepisod lain.