ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 16, 2008

no...n...3


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menutup beberapa persimpangan jalan di pusat bandar raya ini secara berperingkat-peringkat mulai esok hingga penghujung tahun ini bagi membolehkan kerja pengisaran dan penurapan dijalankan.

Persimpangan terbabit ialah persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Bukit Bintang, persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Raja Chulan, persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan P. Ramlee serta persimpangan Jalan Sultan Ismail dan Jalan Ampang.

Pengurus Komunikasi Korporat DBKL Anwar Mohd Zain dalam satu kenyataan hari ini berkata penutupan persimpangan berkenaan bermula pada pukul 10 malam sehingga pukul 5 pagi setiap hari.

Anwar(DSAI) menasihati pengguna jalan raya agar memandu dengan berhati-hati dan mematuhi semua papan tanda lalu lintas yang ditempatkan di persimpangan berkenaan.

PARLIMEN HARI INI...

Persidangan Dewan Rakyat hari ini menjadi panas seketika apabila seorang penyokong kerajaan bertikam lidah dengan wakil pembangkang berhubung dakwaan rasuah.


Ia berlaku berikutan kenyataan Datuk Ismail Abdul Muttalib (BN-Maran) bahawa tidak ada seorangpun termasuk pembangkang yang tidak terlibat dengan gejala rasuah.

Dakwaan Ismail ketika sedang membahaskan Rang Undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2008 itu menimbulkan kemarahan Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) yang bangun dan meminta Ismail memberi penjelasan berhubung kenyataannya itu.

"Cuba jelaskan...ini bukan masa untuk menuduh," kata Chong Eng. Ismail mempertahankan dakwaannya serta meminta anggota pembangkang itu supaya duduk.

"Ini masa saya berbahas...duduk, duduk," katanya Ismail sehingga memaksa Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengarahkan kedua-duanya menamatkan perang mulut dan meneruskan sesi perbahasan.

Pertikaman lidah hampir lima minit itu turut disertai beberapa anggota parlimen pembangkang yang lain tetapi suasana panas itu dapat dihentikan oleh Wan Junaidi.

"Cukuplah Yang Berhormat. Tadi waktu (Anggota Parlimen) Batu (Tian Chua) bahas, sebelah sini (Barisan Nasional) tidak mengganggu pun...Biar Maran (Ismail) buat penjelasan," kata Wan Junaidi yang meminta Ismail menjelaskan apa yang dimaksudkan dengan kenyataannya tadi.

Ismail berkata beliau tidak bermaksud menuduh mana-mana pihak.

"Saya tidak menuduh mana-mana parti. Masalah rasuah ini bukan masalah Barisan Nasional sahaja malah dunia. Rasuah ini melibat semua pihak tak kira ahli politik, swasta atau orang kampung," katanya.
MP KAPAR ....! KERJA UNTUK RAKYAT


Ahli Parlimen Kapar hari ini meminta Majlis Perbandaran Klang mengumumkan kepada Awam Perjanjian Pembinaan Terminal Bus Klang Sentral antaranya dengan pemaju atau pemegang konsesi.

Terminal Bus Klang Sentral yang dimajukan dengan anggaran kos RM 17 Juta di konsesikan kepada sebuah syarikat swasta untuk tempuh 30 tahun oleh Kerajaan Negeri Barisan Nasional sebelum ini.

Menteri Kerjaya Malaysia baru-baru ini mengumumkan perjanjian tol akan diklasifikasikan selepas di desak oleh ahli - ahli parlimen Pakatan Rakyat kenapa pula Kerajaaan Pimpinan Pakatan Rakyat cuba merahsiakan perjanjian Terminal Bus Klang Sentral tambahan Manikavasagam .

Manikavasagam juga berkata Ahli Parlimen Klang, YB Charles Santiago juga berpendapat perjanjian tersebut tidak harus dirahsiakan lagi. Kita tidak mahu Spekulasi seperti ketidaktelusan pengurusan serta rasuah di tomahkan kepada Kerajaan Negeri Pimpina Pakatan Rakyat nanti.

Biar orang Ramai mengetahui fakta-fakta yang terrangkai dalam perjanjian tersebut termasuk sumber pendapatan pemegang Konsesi, siapa pemegang konsesi tersebut serta fungsi dan bidang tugas Majlis Perbandaran Klang.

Sebelum ini Manikavasagam mendesak Majlis Perbandaran Klang mendapatkan kelulusan bertulis daripada Petronas Gas bahawa Terminal Bus tersebut selamat untuk kegunaan awam memandangkan Saluran Paip Gas merentasi kawasan tersebut sebelum ianya beroperasi

28 remaja dan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun ditahan polis


Seramai 57 individu termasuk 28 remaja dan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun ditahan polis kerana menyertai kempen 'Rakyat Pengayuh Perubahan' anjuran Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) di sekitar Sungai Choh di sini kira-kira pukul 6 petang semalam.

Turut ditahan adalah ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rawang, Gan Pei Nie daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan anggota Parlimen Sungai Siput, Dr D. Jeyakumar daripada Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata penahanan kumpulan berbasikal tersebut terpaksa dibuat bagi menghentikan dan mengelakkan kanak-kanak daripada dieksplotasi oleh pihak tertentu.

"Polis bertindak demikian bagi menyelamatkan kanak-kanak ini daripada dianiya dan disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Sedangkan ketika kanak-kanak tersebut memberi keterangan, mereka memberitahu bahawa mereka tidak tahu menahu mengapa disuruh ikut serta dalam perarakan berbasikal tersebut," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Balai Polis Rawang di sini malam tadi.

Beliau berkata polis akan menghubungi ibu bapa kesemua kanak-kanak dan remaja berkenaan supaya meminta mereka membawa pulang anak masing-masing sekaligus menyiasat sama ada kesemua mereka telah mendapat kebenaran daripada ibu bapa masing-masing atau tidak.

"Kita akan minta ibu bapa untuk membawa pulang kesemua anak-anak mereka yang menyertai kayuhan berbasikal itu untuk pulang semula ke utara," katanya.

Khalid turut memberi amaran keras agar tiada lagi mana-mana pihak selepas ini bertindak membelakangkan dan melanggar undang-undang dengan membuat perhimpunan secara haram.

Katanya pada sesi soal siasat itu juga, Dr. Jeyakumar mengaku sebagai penganjur kempen itu.

Khalid berkata mereka ditahan di bawah Seksyen 32 Akta Kanak-Kanak dan di bawah Seksyen 27 Akta Polis 1967 kerana membuat perhimpunan haram.

Tinjauan mendapati kira-kira empat trak Unit Simpanan Persekutuan (FRU) berkawal di luar bangunan balai bagi mengelak sebarang perkara tidak diingini berlaku.

TERAMGGANU 4U....


Self-exiled sect leader Ayah Pin was seen in Terengganu during Hari Raya Aidiladha, the state legislative assembly was told yesterday.

The leader of the deviant Sky Kingdom group whose real name is Ariffin Muhamad feted his followers in Besut in the pretext of celebrating the auspicious day.

“Ayah Pin freely performed korban on Hari Raya Haji and no attempt was made by the authorities to detain him. I am sure he is on the wanted list and am baffled as to why he was allowed to roam without restraint,” said Ramlan Ali (Barisan Nasional-Jabi) while debating the 2009 state budget during the assembly sitting.

“Various enforcement agencies have blamed each other for the lackadaisical approach against him. How long do we have to wait before Ayah Pin is apprehended?

“Don’t let the Ayah Pin issue cause a chaotic situation for all of us,” Ramlan added.

Ramlan received support from Mohd Nor Hamzah (PAS-Bukit Payong), who urged the authorities to look into other mechanisms to detain Ayah Pin and eradicate any remaining vestige of his deviant teachings once and for all

NELAYAN PERLU AMBIL KIRA...


Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mengemukakan cadangan mengenai penurunan harga diesel subsidi kepada Kabinet Jumaat ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, cadangan itu adalah sejajar dengan permintaan para nelayan di seluruh negara yang mahukan harga diesel subsidi diturunkan berikutan penurunan harga petrol dan diesel buat kali kelima baru-baru ini.

Beliau berkata, kementerian telah menyiapkan kertas kerja mengenai cadangan penurunan harga diesel subsidi yang disifatkan akan dapat melegakan nelayan seluruh negara.

''Cadangan ini diambil hasil daripada maklum balas yang diperoleh selepas bertemu dengan persatuan nelayan dan nelayan sebelum ini.

''Memang masalah subsidi diesel sering dibangkitkan dan kita sudah ada jalan penyelesaian yang akan dibawa kepada kabinet Jumaat depan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis Interaksi Nelayan Bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani di sini hari ini.

Kerajaan tidak menurunkan harga diesel subsidi kepada nelayan daripada RM1.43 kepada RM1 seliter walaupun mengumumkan penurunan harga petrol dan diesel baru-baru ini.

??? - salute untuk para nelayan yang berani berdemo demi hak anda..! suara korang dah sampai akhirnya.

" RAKYAT HAKIM NEGARA"

TINDAKAN MUDAH, PEMAJU DIBELA,,,,


BADAN NGO, SPT GERAK MALAYSIA PANTAU DIMANA SILAPNYA.

Dua kompleks Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di negeri ini yang dianggarkan menelan belanja lebih RM55.7 juta terbengkalai selepas gagal disiapkan pemaju.

Projek yang dijalankan secara penswastaan tersebut ialah IPD Pendang bernilai RM29 juta dan IPD Yan RM26.7 juta.

Keadaan tersebut menyebabkan kerajaan kini terpaksa mengeluarkan perbelanjaan tambahan sehingga RM90 juta bagi meneruskan semula kedua-dua projek terbabit.

Berdasarkan perancangan asal, pembinaan IPD berkenaan merupakan sebahagian daripada pakej penswastaan tanah kerajaan pada 1996.

“Kerajaan sebelum ini bersetuju menyerahkan tanah (land swap) seluas 72 hektar di Sungai Petani kepada sebuah syarikat pemaju melalui projek penswastaan.

“Sebagai balasan, syarikat tersebut berjanji menyiapkan tiga Kompleks IPD bernilai RM109.4 juta meliputi Kuala Muda (Sungai Petani), Pendang dan Yan.

“Bagaimanapun, mereka hanya menyiapkan satu sahaja IPD iaitu di Kuala Muda (bernilai RM53.7 juta) sementara di Pendang, projek hanya berjalan 28 peratus sebelum terhenti dan Yan tidak dimulakan langsung,” kata sumber.

DAKWAAN 3 EMPANGAN UTAMA DI SELAGOR MUNGKIN PECAH.....


Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) diarah mengemukakan segera laporan mengenai dakwaannya bahawa tiga empangan utama di Selangor mungkin pecah jika kerja-kerja pembangunan di sekelilingnya tidak dihentikan.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, laporan tersebut perlu dikemukakan kepada kementeriannya selain Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan kerajaan negeri bagi membolehkan tindakan susulan diambil.

Beliau menegaskan, adalah lebih baik jika masalah yang dihadapi Syabas ditangani secara berkesan dengan pihak berkuasa dan bukan mendedahkan masalah tersebut kepada akhbar.

???

Kenyataannya dekat Malaysia ni, kalau setakat buat laporan, bentang laporan, buat aduan atau apa-apa aduan yang bersangkutan dengan tanggungjawab KERAjaan, tak pernah berkesan...

Hari ni lapor... belakaang rumah ada geleseran tanah... gomen jawab - kita akan pantau dan keputusannya akan diberitahu kelak...

"beritahu kelak" bermaksud - kita tunggu dia runtuh.

Jalan terbaik, pergi pada akhbar, bagi kecoh satu dunia, baru la KERAjaan nak buat kerja.

Bukak balik peti-peti aduan tengok berapa banyak aduan yang KERAjaan dok peram.

Rakyat & agensi-agensi dah muak dah dengan KERAjaan.

ISU TELAGA AIR

Kerajaan Selangor perlu memperjelaskan dasarnya berhubung pembangunan di sekitar kawasan empangan dan tadahan air bagi mengelakkan pencemaran kualiti air atau kemungkinan empangan pecah.

Ketua Pengarah Jabatan Bekalan Air (JBA), Ir. Hasnul Mohamad Salleh berkata, semua empangan sepatutnya mempunyai kawasan tadahan air dan adalah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk memastikan ia tidak dicerobohi.

Ini kerana jelasnya, kelulusan untuk sesuatu projek pembangunan termasuk di sekitar kawasan tadahan air adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri manakala Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) bertanggungjawab terhadap pengurusan dan penjagaan kualiti air di empangan.

‘‘Dalam konteks ini kerajaan negeri perlu memperjelaskan dasarnya kerana ia melibatkan impak yang tinggi terhadap rakyat,” ujarnya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Tahunan Jurutera Air Daerah Malaysia ke-21 di sini semalam.

Yang dekat Kampung Berembang? KETUA CAWANGAN SAJA

  • Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, T. Murugiah berjanji akan membawa rungutan dan masalah yang dihadapi oleh penghuni di sekitar kawasan tanah runtuh di Bukit Antarabangsa ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan segera.
  • Menurutnya, beliau akan berjumpa dengan Perdana Menteri dalam masa terdekat untuk berbincang mengenai isu berkenaan.
  • "Banyak masalah dan ketidakpuasan yang dilaporkan kepada saya selain permintaan khas," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perbincangan selama sejam dengan Persatuan Penduduk Bukit Antarabangsa di sini hari ini.

TP - rungutan dan aduan dari penduduk Kampung berembang sape nak bawak ke pengetahuan Perdana Menteri?

Ni la nasib rakyat Malaysia, yang kaya-raya, hidup senang-lenang dibantu... kalau kene gigit dek semut, habis 1 negeri semut ditarah dihapus. batuk sikit, hospital sampai kerumah, gosok perut je, makanan dah terhidang, kipas sikit, air-cond sampai kat rumah, menggeliat sikit, tukang urut antarabangsa sampai.

Pendek kata serba-serbi diambik berat dek semua pemimpin hatta Pi EM sendiri pun rasanya tiap-tiap hari dok risau kot-kot ada orang kaya yang jatuh sakit.

Yang dekat Kampung Berembang? korang kene hurung dek semut ke, batuk sampai keluar urat tekak ke, penyek perut ke buatlah macam mana sekalipun... depa akan habaq...

Kita akan pertimbangkan... ko tunggu la depa timbang sampai mamposss...

RISDA PERIHATIN.......

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) akan menangguh pembayaran balik pinjaman pekebun kecil negara ini yang berhadapan dengan krisis kejatuhan harga getah dan kelapa sawit di pasaran.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik berkata, penangguhan bayaran balik pinjaman bernilai RM80 juta itu merupakan salah satu langkah yang dilaksanakan oleh agensi itu dalam usaha membantu golongan tersebut.

“Risda sedang mempertimbangkan untuk menangguh sementara waktu pembayaran balik pinjaman tersebut kepada suatu masa sehingga harga bahan komoditi itu kembali stabil di pasaran.

“Perkara ini sudah dibawa ke Kementerian terbabit dan diharapkan kita dapat melaksanakannya secepat mungkin bagi meringankan beban mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Bengkel Pengurusan Koperasi Pekebun Kecil (KPK) 2008 di sini hari ini.

SIFAT DIRI

Ada mata - Pandang
Ada telinga - Dengar
Ada mulut - Diam
Ada tangan - Garu
Ada kaki - Goyang

Ada otak - Pandai
Ada akal - Pakai
Ada bijak - Gadai
Ada mata - Pejam
Ada mulut - Kunyah

Yang remeh dan yang temeh berlegar disekelilingmu
Yang remeh dan yang temeh berlegar disekelilingmu
Buatlah - buatlah... buatlah tak tau
Buatlah - buatlah... buatlah tak tau

Rela jadi tunggul, rela jadi patung, tunggu dilelong
Suruh angguk - angguk, suruh geleng - geleng
Pujilah aku, ampulah aku, senang hidupmu
Ada tangan tadah, ada maruah campak

Yang remeh dan yang temeh berlegar disekelilingmu
Yang remeh dan yang temeh berlegar disekelilingmu
Biarkan - biarkan, biarkan berlaku
Biarkan - biarkan, biarkan berlaku

Ada mata - Pandang
Ada telinga - Dengar
Ada mulut - Diam
Ada tangan - Garu
Ada kaki - Goyang

Ada otak - Pandai
Ada akal - Pakai
Ada bijak - Gadai

Isa optimis BN menang

Isa optimis BN menang

Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Terengganu pada pilihan raya kecil 17 Januari tahun depan, kata Bekas Naib Presiden UMNO, Tan Sri Isa Abdul Samad.

Beliau berkata, pandangan itu dibuat berdasarkan kepada sokongan pengundi-pengundi di sekitar kawasan Parlimen Kuala Terengganu terhadap BN pada pilihan raya umum Mac lalu.

''Saya yakin pengundi-pengundi akan terus menyokong calon BN pada pilihan raya kecil itu bagi meneruskan agenda pembangunan di kawasan Parlimen berkenaan," ujarnya ketika ditemui selepas merasmikan majlis berkhatan beramai-ramai di Masjid Lama Nilai di sini hari ini.

Menurut Mohd. Isa, BN pasti akan meletakkan calon terbaik untuk memenangi kerusi yang pernah disandang Allahyarham Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail sehingga beliau meninggal dunia pada 28 November lalu. Pada pilihan raya umum Mac lalu, Razali menewaskan Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu serta calon Bebas, Maimun Yusuf dengan majoriti 628 undi.

''Kita tidak perlu risau dengan calon pembangkang. Yang penting, calon BN merupakan yang terbaik," katanya.

Beliau memberitahu, perasaan tidak puas hati tidak sepatutnya timbul selepas nama calon yang bakal bertanding diumumkan oleh pucuk pimpinan parti kelak.

Mohd. Isa menambah, semua pihak di dalam UMNO dan BN sewajarnya menerima calon berkenaan dan memberi sokongan tidak berbelah-bahagi terhadapnya.

''Jangan timbulkan isu calon yang dipilih tidak layak mewakili BN," ujarnya.

Kata beliau, BN pasti kembali mengungguli kerusi Parlimen Kuala Terengganu sekiranya masalah dalaman itu dapat diatasi sebelum hari penamaan calon

RAMLAN ADALAH CALON BEBAS TERBAIK UNTUK KEMENANGAN BN

Ini adalah calon yang terbaik bagi mewakili Barisan Nasional dalam Pilihanraya kecil Parlimen 036 yang bakal berlangsung pertengahan Januari, 2009.

Aku rasa Ramlan adalah individu yang paling layak jikat dilihat pada "komitmennya" dalam memperjuangkan hak-hak rakyat yang tertindas.

Ramlan juga menepati ciri-ciri yang telah ditetapkan oleh Setiausaha Umno bahagian Kuala Terengganu, lbrahim Omar.

Antara ciri-ciri yang perlu ada pada calon yang bakal mewakili Barisan Nasional ialah Tidak pernah bertanding sebelum ini.

Ramlan tidak pernah bertanding dalam mana-mana pilihanraya sebelum ini dan itu sudah cukup untuk meletakkan Ramlan sebagai pilihan yang tepat.

Kelebihan yang ada pada Ramlan yang TIADA LANGSUNG pada individu-individu dalam UMNO atau mana-mana parti politik sebelum ini ialah beliau sanggup berbogel didalam membela nasib rakyat yang tertindas misalnya rakyat yang gagal mendapat projek dari kerajaan.

Aku rasa kalau Ramlan terpilih, nasib rakyat Kuala Terengganu akan lebih terbela sebab MP nya rajin berbogel demi untuk membela rakyat.

Amacam??? mau ka???

Ramlan, calon bebas bertanding atas tiket Barisan Nasional menentang calon PAS. boleh geng dengan Ibrahim Ali lepas ni..!

TAHNIAH.. POLIS KAJANG, MENGENALI REMPIT DENGAN JERIT.


Polis Kajang memutuskan untuk membenarkan 28 penunggang basikal yang berusia di bawah 18 tahun, untuk meneruskan kayuhan kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan".

Pada awalnya, pihak polis mengarahkan mereka - yang memulakan kayuhan di Johor - supaya melaporkan diri di balai polis Bangi.

Menurut penganjurnya - Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) - pihak polis mahu menyemak butiran diri mereka dan memastikan sekiranya penyertaan mereka dibenarkan oleh ibu bapa masing-masing.

Sebahagian pengayuh terbabit berusia antara 16 hingga 17 tahun.

Kumpulan kedua seramai 63 penunggang basikal dari Utara, ditahan di satu sekatan jalanraya di pekan Rawang pada kira-kira jam 5 petang, tetapi tiada sebarang tindakan diambil terhadap mereka.

Sebaliknya, empat penganjur dan tujuh penunggang basikal yang menaiki bas yang mengiringi mereka, dibawa ke balai polis untuk disoalsiasat, kata seorang penyelaras Jerit.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rawang, Gan Pei Nie berada di balai polis berkenaan untuk memberi sebarang bantuan yang diperlukan.

Kumpulan tersebut telah sampai ke peringkat terakhir kayuhan mereka selama 16 hari ke seluruh negara.

Sepanjang tempoh tersebut, mereka berdepan dengan berbagai cabaran dan halangan termasuk ditahan serta beberapa basikal mereka telah dibakar.

Suaram pula berkata, kumpulan dari arah Selatan, telah memulakan pengayuhan mereka dari estet Denudin menuju ke estet Bangi Lama pada kira-kira jam 9.30 pagi.

Dalam perjalanan, mereka disekat oleh pihak polis di estet Bangi Lama pada kira-kira jam 11.30 pagi.

Suaram mengutuk tindakan polis itu dan menuntut supaya kumpulan itu dibenar meneruskan perjalanan mereka.

Ahli sekretariat Jerit, K Bawani, ketika dihubungi berkata, pihak polis menunggu di pintu masuk estet tersebut, kerana mereka tidak boleh masuk ke kawasan persendirian.

Katanya, sebuah van polis mengekori penunggang basikal berkenaan sepanjang jalan dari Johor, manakala 14 kenderaan polis "mengiringi" mereka apabila mereka tiba di Semenyih semalam.

"Mereka (polis) mengekori kami sepanjang jalan tetapi mereka tidak membuat sebarang tangkapan hingga sekarang... kami sedang berunding dengan pihak polis dan telah meminta mereka supaya membenarkan penunggang basikal makan tengahari sebelum pergi ke balai polis," katanya pada kira-kira jam 1 tengahari.

Jerit telah menghantar beberapa peguam ke estet Bangi Lama.

Pada jam 3 petang, Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Edmund Bon memberitahu Malaysiakini bahawa beliau mengesyaki pihak berkuasa merancang untuk mendakwa mereka yang terbabit dalam kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan" di bawah Akta Kanak-kanak, kerana membabitkan mereka yang berusia di bawah 18 tahun.

Bon juga berkata, pihak polis bertegas bahawa mereka tidak menahan penunggang basikal tersebut.

"Polis berkata, mereka mahu membawa kanak-kanak ke balai polis untuk siasatan sama ada mereka telah mendapat kebenaran ibu bapa masing-masing untuk menyertai kempen tersebut dan mengapa mereka menyertai ekspedisi itu," katanya.

"Pertama mereka berkata, ianya satu tangkapan, selepas itu pula berkata, ia bukan satu tangkapan dan mereka hanya mahu mengambil butiran mereka dan menyemak sama ada mereka mendapat kebenaran... tetapi jika ianya bukan satu tangkapan, maka penunggang basikal itu tidak wajib pergi ke balai polis."

Dua kumpulan penunggang basikal itu memulakan pengayuhan serentah dari Kedah dan Johor pada 3 Disember lalu untuk meningkatkan kesedaran rakyat mengenai isu-isu seperti kekurangan makanan, masalah alam sekitar, mengenai undang-undang yang kejam dan krisis ekonomi yang bakal dihadapi.

Mereka dijadual tiba di Kuala Lumpur pada hari Khamis untuk mengemukakan memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bangunan Parlimen.

Jerit pula menuduh pihak polis mengganggu mereka dan mengemukakan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berhubung perkara itu.

RAKYAT HAKIM NEGARA. RAKYAT TUNTUT KE RAJAAN TURUN LEBIH RENDAH LAGI

Harga minyak petrol dan diesel masing-masing turun 10 sen seliter berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikutan itu, harga petrol RON97 dikurangkan dari RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter dan harga petrol RON92 pula dikurangkan dari RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Manakala diesel dikurangkan daripada RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Penurunan harga minyak bagi kali ketujuh sejak Ogos lalu itu, diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Dalam satu kenyataan, Abdullah berkata, penurunan harga runcit petrol dan diesel sebanyak 10 sen seliter itu adalah sejajar dengan penurunan harga minyak mentah di pasaran.

Berkuatkuasa tarikh yang sama juga, tambahnya, harga petrol dan diesel bersubsidi bagi nelayan diturunkan 13 sen seliter - dari RM1.43 seliter kepada RM1.30 seliter - sepertimana yang telah diumumkan sebelum ini.

Gara-gara gagal mendapat projek perniagaan,

Presiden Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) menjadikan persatuan itu sebagai landasan membalas dendam peribadi kepada kerajaan Selangor.

Ini didedahkan sendiri oleh aktivis-aktivis reformasi yang datang sendiri ke pejabat Suara Keadilan.

Raymond @ Suppiah mendedahkan betapa Ramlan Abu Bakar pernah meminta beberapa projek dari kerajaan Selangor melalui syarikat beliau. Walaubagaimanapun katanya, Ramlan gagal mendapatkan projek berkenaan.

Kegagalan itu seperti membuahkan dendam Ramlan dan muncullah ugutan seperti demo bogel.

“Sebelum ini beliau pernah mempertahankan Menteri Besar Selangor apabila diserang oleh orang parti,namun setelah gagal untuk mendapat projek Ramlan bertindak agresif dengan mengugut MB dengan cara demo bogel. Beliau pernah berkata untuk menekan MB. Ini dendam peribadi, bukan agenda perjuangan,”kata Raymond.

Timbalan Presiden Reformis, Badrul Hisham Mohd Hanafiah pula mendedahkan dalang disebalik pergerakan Ramlan itu ialah orang yang mempunyai kaitan dengan bekas Ketua AMK Ezam Mohd Nor.

“Bekas Exco AMK di bawah kepimpinan Ezam, Sanusi Abdullah telah dilantik oleh Ramlan untuk menjadi penaung dan dia diantara orang penting bagi mengantur pergerakan. Dibelakang beliau ialah Sanusi,” kata Badrul.

Seorang lagi Exco Reformis, Azizi Anas mendakwa Ramlan sebagai sengaja membuat kecoh untuk menarik perhatian umum serta media yang diperalatkan Barisan Nasional. Katanya, tindakan itu memburukkan nama baik perjuangan aktivis yang sejak dulu memperjuangkan reformasi untuk negara ini.

“Siapakah beliau untuk menilai dan memburukkan orang lain? Beliau harus siapa beliau dalam gerakan reformasi,” kata Azizi.

Mereka adalah antara exco persatuan itu yang mengambil tindakan memberi surat tunjuk sebab kepada Ramlan. Walau bagaimana pun Ramlan dikatakan bertindak balas ‘memecat’ mereka. Bagaimana pun menurut Setiausaha Reformis, Norzairi Jantan, pemecatan itu tidak sah dari segi undang-undang.

Norzairi menegaskan Ramlan tidak mempunyai hak untuk memecat jawatankuasa penaja. Tambahnya, dalam akta pertubuhan, pertubuhan peringkat penaja tidak mempunyai hak untuk memecat anggotanya, sebaliknya, jawatankuasa boleh memecat presiden.

“Kami telah meneliti dibawah akta 7(2) serta fasal 9(4), presiden tidak mempunyai hak untuk memecat mana-mana ahli jawatankuasa atau exco kecuali dengan majoriti dua pertiga dari jawatankuasa menyokong tindakan berkenaan,” ujar Norzairi.

Tambahnya lagi, kumpulan berkenaan kini sudah mempunyai calon presiden yang baru, walau bagaiaman beliau enggan mendedahkan siapakah individu berkenaan. “Kami sudah mempunyai pengganti yang berkelayakan dan akan tampilkanya tidak lama lagi,” kata beliau.

Seorang lagi exco, Mohamed Hafifudin Nordin mendedahkan bahawa Ramlan sebenarnya tidak mempunyai penyokong dan sebaliknya hanya menggunakan para pekerjanya dan mengaku sebagai reformis.

“Setiap kali sidang media yang dianjurkan Ramlan akan membawa orang-orang beliau yang dikatakan menyokong, namun sebenarnya beliau hanya membawa pekerja-pekerja beliau sendiri,” katanya.

Mohamed berkata, Ramlan adalah seorang pengusaha tempat letak kereta di Sentul, dan hanya pekerja beliau sahaja yang sentiasa menjadi orang belakang beliau.

Para pekerja beliau tidak bersalah, hentikanlah mengheret para pekerja hanya untuk melakukan serangan peribadi. Sekiranya beliau mempunyai sokongan, kami hanya meminta beliau satu perkara, anjurkan demonstrasi tidak payah bogel, kita boleh lihat berapa ramai yang sokong beliau,” katanya sinis