ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jun 14, 2010

ANAK KERA DISUSUKAN, ANAK SENDIRI KEBULURAN.....


Pernah awak dengar kebuluran di Gaza?

Di Malaysia pernah. Nun di Baling,Kedah dan Kuala Brang, Terengganu.

Di Afrika, termasuk masyarakat2 Islam di Kenya, Somalia dan Ethiopia kebuluran berleluasa. Penyakit pun banyak. Mengapa kita tak bantu? Tak de untung politik? Kurang mendapat nama? Kurang glamer?

Di Palestin, masalahnya bukan makanan sangat. Tak pernah saya melihat anak2 yang kekurangan zat makanan. Yang ada anak2 yang cacat dan anak2 yg tidak mendapat pelajaran dan penjagaan kesihatan yg mencukupi. Juga perumahan dan kebebasan serta keadilan.

Di Malaysia, makanan juga bukan masalah. Yang menjadi masalah ialah penjagaan kesihatan, pakaian, perumahan yg selesa, dan quality of life. Jangan kita keliru dgn limpahan makanan di kenduri kendara kerana itu mungkin dibiayai oleh kad kredit, pinjaman peribadi dr Bank Rakyat atau sumbangan ahli2 keluarga. Lagi pun itu diadakan sekali-sekala bagi memenohi tuntutan adat dan budaya.

RM12 juta dirompak Yahudi selain drp barang2 bantuan untuk Gaza. Ada kawan kata aktivis2 berkenaan pergi Gaza macam pergi rumah perompak untuk serahkan barang dan duit. Itulah bezanya di antara 'beeing brave' dan 'being foolish'. Nak syahid konon. Dua tiga bulan lagi akan tumbuhlah spt cendawan penempatan2 baru Yahudi di Tebing Barat dan Gaza menggunakan bahan2 binaan dan duit yg dirampas dari kapal2 berkenaan. Ramai juga orang kampung berpesan lain kali kalau nak pi Gaza bawa satu Armada bersama lengkap dengan jet2 pejuang, kapalselam dan senjata nuklear. Atau pun serahkan saja barang2 tu kepada orang kampung. Ahli2 politik memanglah suka acara2 spt itu kerana mereka dpt nama.