ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Feb 10, 2010

PESARA HAKIM NH CHAN

ISU PERAK ADALAH "SAMPAH"

KUALA LUMPUR, Feb 9 - Mahkamah Persekutuan hari ini mungkin telah menafikan jawatan Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak ; penghakiman bertulis kolektif yang baru di dedahkan ternyata penuh dengan kontradiksi, kata seorang pesara hakim.

Nizar, 53, yang sebelumnya dinyatakan Mentri Besar yang sah, kehilangan jawatan ketika tiga panel hakim Mahkamah Rayuan menterbalikkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 22 Mei lalu.

Wakil Rakyat Pasir Panjang itu kemudiannya membawa kes tersebut ke Mahkamah Persekutuan dan meminta mahkamah mengatasi tiga isu berdasarkan Perlembagaan Perak, yang, dalam Bahasa Inggeris, diterjemahkan menjadi:

1. Adakah jawatan MB kosong apabila ia tidak mengundurkan diri; tidak seorang daripada rakan-rakannya mengusul tidak percaya terhadapnya , dia telah meminta Sultan supaya membubarkan DUN dan memulakan proses PRU yang baru dan ditolak.

2. Siapa yang memutuskan bahawa ia telah kehilangan kepercayaan daripada Dewan Undangan Negeri?

3. Siapa yang berhak untuk memecatnya jika dia enggan untuk mengundurkan diri?

Lima hakim mahkamah yang menjawab ialah Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, Tan Sri Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Wira Ghazali dan Datuk Mohd Yusoff Abdull Hamid Embong.

Dalam pengisytiharan Datuk Seri Zambry Abdul Kadir sebagai MB Perak yang sah, yang diringkaskan koram jawapan mereka, pada akhir 40 muka halaman, sebagai berikut:

 • Ya. (Untuk kutipan: "Jawapan untuk soalan pertama akan berada di ya;)
 • Ya. ( "Adapun soalan kedua, jawapan kami adalah bahawa berdasarkan Perkara XVI (6) soalan tentang keyakinan dalam MB boleh ditentukan dengan cara selain usul tidak percaya di LA;")
 • Ya. ( "Adapun soalan ketiga jawapan kita adalah bahawa jika MB menolak untuk meletakan jawatan Exco di bawah Perkara XVI (6) bahawa MB dan ahli Exconya dianggap telah mengosongkan pejabat masing-masing.")

  Melihat lebih dekat tentang penghakiman penuh, yang di dedahkan kepada wartawan beberapa jam selepas keputusan itu diucapkan di Putrajaya, menunjukkan beberapa kenyataan yang nampaknya bertentangan, membuat seorang bekas hakim mempersoalkan logik atas alasan mahkamah ke atas salah satu kes yang paling kritikal untuk mempengaruhi perunundangan tertinggi negara - perlembagaan.

  Datuk Chan Hoi Nyarn bingung di bahagian tertentu yang sebelumnya telah dibacakan dalam sidang terbuka oleh hakim ketiga tertinggi di negara ini, Ketua Hakim Malaya Arifin.

  "Namun, kami akan menambah bahawa hal ini tidak bererti masalah telah berakhir, seperti selalu bahawa terbuka untuk pemohon [Nizar] untuk membawa usul tidak percaya terhadap responden [Zambry] di LA [DPR] atau membuat representasi untuk Kebawah Duli [Baginda Sultan Perak] bila saja jika ia berfikir bahawa responden tidak menikmati sokongan daripada majoriti ahli LA, "katanya.

  Bagi pesara hakim Mahkamah Rayuan, yang lebih dikenali sebagai NH Chan, bahawa bahagian tertentu "terdengar aneh".

  "Ia jelas terpampang pada kedengarannya seperti mereka bertentangan sendiri, bukan?" Kata pesara hakim yang berusia 74 tahun itu.

  "Mereka mengatakan [Nizar] boleh membuat usul tidak percaya sekarang, tapi mengapa mereka tidak boleh melakukannya dahulu?" Beliau tertanya-tanya.

  "Dan jika itu benar-benar bertentangan, maka penghakiman tersebut adalah sampah," tambahnya.

  Chan, yang sekarang tinggal di Ipoh, enggan memberikan komentar lebih lanjut sehingga ia telah membaca keseluruhan penilaian bertulis yang sepenuhnya.

  sumber : Malaysianinsider