ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jan 12, 2009

EZAM ?.. ANWAR ?.. PAS?......

APA SUDAH JADI?Ezam Mohd Noor semalam telah mula mencari tempat untuk kerusi umno. Beliau mula dengan agenda merapu untuk merosakkan suasana aman PRK K.Terangganu. Langsung tidak sesuai beliau berdebat masaalah nya dengan DSAI. Beliau cuba membuat ancaman tidak sihat terhadap sebangsanya. Apa yang beliau perkatakan masih lagi konsisten terhadap rasuah, tetapi hari ini hanyar nampak, Ezam seperti budak hingusan berpolitik. Patutlah beliau sanggup ludah dan menjilat balik. Sememangnya beliau semasa menjadi orang nombor 1, raja sumpah dalam keADILan dan tiada tandingan sehebat DSAI.

Ezam telah rosak dengan arus perjaungan yang sumbing, dan kalau dibanding dengan Khairi, bolihlah + - x -:- 2x5= 5x2. Bolihkah orang begini kita (PR) terima dengan politik sempit beliau?

Tidak dinafikan beliau sanggup kepenjara, sepatutnya penjara mengajar beliau kepada yang pendirian terbaik dan sebaliknya Allah menguji beliau berbagai dugaan.

Pendirian ramai, beliau sepatutnya menunjuk sikap lebih baik daripada DSAI seperti mana beliau sendiri tahu peribadi bos lama beliau. Tidak perlu menjawab walaupun AMK Terangganu mencabar. Orang matang politik, haruslah ketepikan yang remeh temeh. Perlu matang politik barulah JIWA MATANG. Mungkin gara-gara Ezam, KDN terpaksa polis ditambah 2,000 lagi sehingga mungkin orang tempatan menjadi ketakutan.

Dipercayai KDN telah menambahkan keanggotaan dari pelbagai unit dalam kawasan pilihan raya kecil P36 Kuala Terengganu seramai 2,000 anggota lagi dan kini menghadapi masalah penempatan.

Menurut sumber,difahamkan kini keseluruhan anggota berkenaan berjumlah 12,000 termasuk 10,000 anggota yang dibawa masuk sebelum ini.

Sumber mendakwa anggota berkenaan termasuk 500 anggota dari Pulapol, Kuala Lumpur, Kelantan (500), Sarawak (500) dan Sabah (500).

Difahamkan anggota dari Sarawak dijangka akan digunakan untuk mewujudkan insiden provokasi bagi menampakkan Pakatan Rakyat memulakan kekecohan dan huru-hara di kawasan pilihan raya berkenaan.


JAGA HATI MEMBAWA PADAH
Saya berhasrat untuk menceritakan tentang perkembangan terbaru berhubung dengan pilihanraya kecil P36 Kuala Terengganu.

Pertama, menurut sumber saya kehadiran kira-kira 10,000 anggota polis dari pelbagai peringkat termasuk komando dan unit 69 mempunyai tujuan tertentu.

Yang penting polis dipercayai akan digunakan untuk mengundi bagi pihak Barisan Nasional (BN) sekiranya parti itu terdesak setelah bilik gerakannya melaporkan parti itu akan kalah tanpa bertindak sesuatu termasuk menggunakan polis untuk tujuan tersebut.

Kedua, krisis dalaman Umno begitu ketara dan dipamerkan sejak hari penamaan calon lagi apabila kelompok Menteri Besar Dato' Ahmad Said dilihat berada berasingan dengan kelompok bekas menteri besar Terengganu Dato' Seri Idris Jusoh.

Ia semakin ketara apabila dipercayai jawatan pengarah pilihan raya kecil itu bertukar tangan dari Dato' Seri Najib Tun Razak kepada Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi.

Semasa penamaan calon situasi persekitaran kelihatan agak jauh berbeza antara penyokong BN dan Pakatan Rakyat.

Penyokong BN lebih suka berkelompok membincangkan pemilihan Umno sementara penyokong PR menumpukan perhatian untuk menyokong calon PAS dalam pilihan raya tersebut.

Ketiga, beberapa tindakan tidak demokratik dilaporkan berlaku termasuk agen-agen BN memaksa kakitangan kerajaan persekutuan mengundi parti itu secara pos.

Mengundi secara pos biasanya dibuat di hadapan ketua jabatan masing-masing sebelum dihantar ke tempat mengundi.

Dengan cara demikian sahaja kakitangan kerajaan dipastikan mengundi BN. Seperti juga kakitangan kerajaan persekutuan, guru-guru yang mengundi dalam pilihan raya tersebut dikumpulkan di tempat tertentu untuk dibrainstorming oleh agen BN bagi memaksa mereka mengundi parti itu.

Saya melihat perkembangan tidak sihat ini sebagai suatu tindakan terdesak BN kerana parti itu mengetahui P36 Kuala Terengganu adalah kubu kuat pembangkang di Terengganu apabila tiga dari empat Dewan Undangan Negeri (DUN) berjaya dimenangi dalam pilihan raya umum ke 12 yang lalu.

Ini termasuk Batu Burok, Wakaf Mempelam dan Ladang. Manakala Bandar dimenangi BN. Calon PAS di parlimen tersebut, Haji Mohamad Sabu kalah dengan majoriti tipis sekitar 600 undi sahaja.

Kali ini calos PAS yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam, Haji Mohd Abdul Wahid Endut bertanding menentang calon BN, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan seorang calon bebas.

Saya juga mendapat laporan di kalangan ahli Umno bahawa Wan Farid sendiri dikatakan tidak begitu mesra dan agak sombong dengan kelompok Ahmad Said, menunjukkan krisis dalam Umno menghantui parti itu dalam pilihan raya tersebut.

Ia menjejaskan gerak kerja kempen secara kolektif di kalangan ahli Umno. Laporan terbaru, jika tidak ada aral melintang calon PAS boleh memenangi pilihan raya ini dengan majoriti sekitar 5,000 undi.

Kita tunggu dan lihat keputusannya pada 17 Januari ini dan diharapkan pengundi mengggunakan kuasa mereka dengan bijak untuk membawa suara mereka ke parlimen melalui calon pakatan rakyat yang dilihat semakin berkesan di parlimen sekarang.

BN terpaksa akur desakan Pakatan Rakyat di Parlimen untuk 'cool down' kemarahan rakyat terhadap kerajan itu kerana BN tahu suara ahli parlimen pembangkang adalah suara rakyat sebenar.

Justeru itulah, BN mula membuka kempen dalam pilihan raya kecil itu dengan selogan "Dari Rakyat, Untuk Rakyat," bimbang mereka diketepikan lagi dalam pilihan raya kecil itu setelah mereka kalah besar dalam pilihan kecil Permatang Pauh.

BN, JIKA MENANG TIPU, TUKAR KERAJAAN PUSAT, TIADA LAGI SEPERTI YANG DIPERKATAKAN "JAGA HATI" PECAT SEMUA PEGAWAI KANAN KERAJAAN YANG BERMASAALAH. ITU KEHENDAK RAKYAT. JANGAN SEPERTI SELANGOR. TUKAR AHLI MAJLIS SAHAJA, TAPI KERANA JAGA HATI, YANG DI PERTUA MAJLIS DAN DATUK BANDAR, TAK TUKAR. APA DAH JADI. BUKTI JELAS SEMASA PAMERAN KERAJAAN TEMPATAN SELANGOR WAKTU KONGRES BERLANGSUNG NOVEMBER TAHUN LEPAS TIDAK MENUNJUKKAN ORGANISASI KERAJAAN PAKATAN RAKYAT (PR).