ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

May 9, 2009

9/5/09. Sabtu.

TENGAHHARI TADI BERMULANYA EPISOD KE 2 NAJIB, UNTUK PENANTI.


Kesemua 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), yang dibebaskan, mula keluar dari Pusat Tahanan Perlindungan Kamunting secara berperingkat-peringkat bermula tengah hari tadi.

Dua pemimpin Hindraf iaitu M. Manoharan dan Vasantha Kumar pula telah dibawa keluar dari pusat tersebut pukul 2.30 petang tadi.

Ketua kumpulan Hindraf, P. Uthayakumar pula keluar dari pusat tahanan Kamunting pada pukul 2.55 petang selepas ditahan lebih 500 hari.

Isteri Manoharan ketika dihubungi sebentar tadi memberitahu mStar Online bahawa "hampir pasti suami saya akan pulang ke rumah hari ini."

Lima rakyat tempatan, sebahagian daripada 13 tahanan ISA terbabit, dikenakan syarat manakala warga asing pula dihantar pulang ke negara masing-masing, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang dipetik oleh The Star.

Dalam pada itu, Bernama melaporkan, Manoharan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kota Alam Shah dan Vasantha Kumar dibawa keluar dari pusat tahanan Kamunting kira-kira 2.30 petang.

Kedua-dua mereka dibawa berasingan dalam dua buah kereta.

Sebelum itu pada 12.40 tengah hari, sekumpulan tahanan dibawa keluar dengan sebuah van Jabatan Imigresen manakala kumpulan kedua dibawa dengan sebuah van tanpa tanda yang diiringi beberapa buah kereta polis pada 1.20 tengah hari.

9/5/09. Sabtu.

Sekarang apa dah jadi dan selepas ni apa nak jadi?

Mula-mula Speaker DUN Perak V. Sivakumar berkeras tidak melayan sebarang usul selagi 10 orang ADUN, termasuk Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir tidak keluar dari Dewan.

Kemudian Timbalan Speaker Hee Yit Foong, mengumumkan yang beliau mengambil alih persidangan daripada Sivakumar.

Dalam keadaan itu Zambry sekali lagi membaca usul untuk menyingkirkan Sivakumar. Semua Adun BN dan tiga ADUN Bebas menyokong. Zambry setelah itu mengemukakan pula usul melantik R. Ganesan sebagai speaker yang baru dan sekali lagi mendapat sokongan daripada kesemua ADUN BN dan ADUN Bebas.

Ganesan kemudiannya mengangkat sumpah dan mengambil alih persidangan dari bawah kerana Sivakumar masih tidak berganjak daripada tempat duduknya.

Selepas itu BN mula menguasai sidang. Hanya mikrofon Ganesan yang berfungsi. Beberapa usul dikemukakan, termasuk melantik beberapa jawatankuasa negeri dan mengisytiharkan persidangan di bawah pokok pada 3 Mac lalu sebagai tidak sah.

Zambry seterusnya mengemukakan usul menangguhkan Dewan dan usul itu diluluskan.

Sivakumar mempersoalkan keputusan-keputusan yang dibuat oleh Dewan (BN) itu termasuk perlantikan Speaker baru kerana menurutnya, Dewan belum dirasmikan oleh Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah.

Dan setakat ini tiada siapa tahu apakah dengan itu semuanya telah berakhir, atau sebenarnya satu episod baru sedang bermula.

Yang sah,

terlalu banyak yang dapat dipelajari daripada apa yang berlaku di Perak. Lawak ada, sedih pun banyak...

..akpj..

(Marhaen yang waras bolih berfikir pada cerita diatas, 16 sept 2008 tidak perlu dipertikaikan)

"Rakyat Marhaen dah tahu Memilih bila ada Pilihanraya akan datang. Pilihanraya lah penentu kita, kita bertanggungjawab".