ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Mar 17, 2009

March 17, 2009

13 peguam bela karpal!

Karpal hadapi tuduhan menghasut

KUALA LUMPUR: Pengerusi DAP, Karpal Singh mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini terhadap tuduhan menghasut dalam satu sidang akhbar berkaitan Sultan Perak di pejabatnya di Jalan Pudu Lamadi sini pada 6 Februari lalu.

Karpal, yang juga seorang peguam, didakwa di hadapan Hakim Mohamad Sakeri Mamat mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948 yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Karpal diwakili oleh 13 peguam termasuk empat orang anaknya. Bernama

karpal...tolong buktikan dalam hal ni umno punca keparat! malukan umno karpal!
kamu boleh.....umno yang memulakan masalah ini!
mapuh la umno!

adakah parlimen malaysia zalim?

Dari blog YB Zulkifli Noordin

Salam 2 all,
Parlimen hari ini menggantung YB Gobind selama 12 bulan tanpa gaji & elaun akibat kenyataan yg dbuat oleh YB Gobind menuduh TPM sebagai “murderer” dan kemudiannya mengkritik Speaker dengan menyatakan “you should be ashamed with yourself” apabila Speaker mengarahkan beliau keluar.

Saya akui kenyataan YB Gobind itu agak keras dan kasar. Namun satu persoalan yang berbangkit ialah mengapa YB Gobind membuat kenyataan sekeras itu?

Sapatutnya Parlimen melantik satu Jawatankuasa Terpilih untuk menyiasat kenyataan YB Gobind dan memberi peluang beliau membela diri dengan mengemukakan bukti atau saksi untuk membuktikan kenyataan beliau.

Kalau setelah siasatan dibuat dan peluang membela diri diberi YB Gobind gagal membuktikan kenyataan beliau, maka wajarlah tindakan keras diambil terhadap beliau.

Namun apa yang berlaku, kes tersebut dirujuk terus kepada Dewan Parlimen untuk diambil terus keputusan menghukum. Dalam keadaan Be End menguasai majoriti sudah tentu YB Gobind akan dihukum. Yang paling menyedihkan beliau langsung tidak diberi peluang membela dirinya. Berucap pun tidak dibenarkan!

Sedangkan Islam mengajar kita supaya memberi keadilan kepada semua pihak termasuk bukan Islam. Terlalu banyak ayat Al Quran & hadis yang menyebut tentang perkara ini. Ini jugalah caranya Rasulullah berdakwah dan akhirnya seorang Yahudi memeluk Islam kerananya.

Akhirnya sekarang YB Gobind digantung selama 12 bulan tanpa gaji..dan yang paling malang tanpa diberi peluang membela diri..

Astaghfirullah hal ‘adhim..


macam ni punya teruk parlimen malaysia...menteri bukan main komen kat tv....hoi! macam la puak hang tu bersih! panggil la bagi dia jawab apa dia keluarkan kenyataan...puuuiiiihhhh!!!!!!! speaker macam budak sekolah je!

sprm: kena batang hidung baru nak mengamuk?

SPRM bidas laporan akhbar pegawainya sedang disiasat

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membidas laporan akhbar tempatan hari ini yang mengatakan suruhanjaya itu sedang menyiasat pegawainya yang terbabit dengan rasuah melibatkan ratusan ribu ringgit.

SPRM dalam kenyataan hari ini turut mendakwa beberapa fakta dalam laporan dua akhbar (Berbahasa Melayu dan Berbahasa Inggeris) itu tidak benar dan sengaja ditokok tambah tanpa berdasarkan sumber yang dipercayai dan fakta yang tepat.

"Hasil semakan yang dibuat mendapati kenyataan-kenyataan itu adalah tidak benar sama sekali memandangkan tiada pegawai SPRM yang sedang disiasat atau yang akan didakwa sebagaimana yang disiarkan," kata kenyataan itu.

SPRM, dalam suratnya kepada Ketua Pengarang akhbar itu turut melahirkan kekesalan dengan penyiaran laporan itu yang didakwa jelas disengajakan dan dirancang bagi memberi gambaran negatif terhadap kewibawaan pegawai-pegawai suruhanjaya dan SPRM sendiri dalam usaha membanteras jenayah rasuah.

SPRM tidak akan bertoleransi jika ada pegawainya yang terlibat dalam perbuatan sedemikian dan prosuder siasatan akan dijalankan terhadap dakwaan yang dibuat dan mana-mana aduan berkaitan salah laku akan dirujuk kepada Jawatankuasa Aduan yang diwujudkan di bawah Seksyen 15 Akta SPRM 2009, kata kenyataan itu. BERNAMA

kahkahkahkah....mengamuk tu...cakap kat orang sedap mulut je...kahkahkah


an hari ini!

MELAKA 17 Mac – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam hari ini mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan UMNO negeri di kediaman rasminya di Seri Bendahara.

Mesyuarat tersebut dihadiri oleh semua ketua-ketua UMNO bahagian.

Sebelum ini, pukul 8.30 pagi, Mohd. Ali yang juga Ketua Menteri Melaka mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob pukul 8.30 pagi ini.

Beliau kemudiannya kembali semula ke Seri Bendahara kira-kira pukul 10.15 pagi.

Beliau disambut oleh ahli semua parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk Pergerakan Wanita dan Pemuda UMNO yang berkumpul sejak pukul 8 pagi.


kahkahkah.....nak tarik diri dah..kahkahkah... aku malu....pemimpin umno main wang haram...kahkahkahkah..malu...kahkahkah ali malu....teringat cerita ali setan!

Kes Gobind: Kaedah menghukum dengan kezaliman majoriti
Guna kuasa majoriti Ahli Dewan menghukum tanpa penuduh dan yang dituduh dibenar membuat hujah pembelaan.

FAKTA UMNO KHIANAT TANAH ORANG MELAYU

oleh Ust Idris Ahmad

Umno Perak terutama Dato’ Zamri ketika Pakatan Rakyat memerintah Perak antara orang yang lantang menuduh Dato’ Seri haji Nizar boneka kepada China DAP kerana beri tanah kepada orang China di Perak. Modal yang sama juga sedang difitnah oleh jentera Umno/BN kepada pengundi Bukit Gantang. Fitnah kalau undi Pas/Pakatan Rakyat bermakna menggadai tanah orang melayu kepada bangsa asing.

Ini adalah jawapan kepada Dato’ Zamri dan kuncu-kuncu Umno, bahawa yang khianat tanah orang Melayu ialah pemimpin Umno bukan Pakatan Rakyat.

Fakta yang Dato’ Seri haji Nizar kemukakan sudah cukup untuk membuktikan Umno pengkhianat kepada orang Melayu bukan Pakatan Rakyat. Sebagaimana kita sudah buktikan Umno kepala bapa penderkahaka kepada Raja-Raja Melayu.

Sekarang fakta menunjukkan Umno yang khianat tanah orang melayu dan rakyat di negeri Perak.

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.

Melayu sangatkah Umno, sehingga buat bising fasal tanah 3000 ekar yang diberi kepada orang China yang memang haknya untuk dapat kerana mereka adalah rakyat di negara ini, mereka bukan China Singapura atau China Vietnam

Ini fakta menunjukkan Umno penjahanam tanah orang Melayu;

* 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
* 5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
* 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
* Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
* 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
* Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
* Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
* 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
* 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vicent Tan untuk projek perlancungan.
* Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
* 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
* Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
* Kampung Chubadak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
* Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
* Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Daripada fakta di atas bolehlah dirumuskan Umnolah pengkhianat dan menggadai tanah orang melayu, Bukan PAS, bukan PKR dan bukan DAP. Sebenarnya slogan Umno “Hidup Melayu” perlu ditukar kepada slogan sebaliknya, iaitu “di mana Umno kuat di situ Melayu merempat”.

Azmin Ali : Who Killed Altantuya
Azmin Ali :


Insyaallah Menang Besar....

SHAH ALAM - Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Isa Rawa berkata, beliau yakin parti itu akan mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya kecil di Bukit Gantang awal bulan depan.

“Saya sangat yakin pilihan raya kecil Bukit Gantang akan menye-belahi calon Pas dengan majoriti sekurang-kurangnya 5,000 undi. Walaupun Pas hanya mampu memerintah Perak selama 10 bulan, tetapi pengundi sudah dapat menilai ketulusan dan keprihatinan kami terhadap rakyat.

“Masalah dalam kerajaan Pas di Perak berlaku apabila Barisan Nasional (BN) me-rampas kerajaan Perak dengan cara mem-belakangkan Perlembagaan dan rakyat tahu semua ini benar,” katanya.
Kerusi Parlimen Bukit Gantang kosong setelah penyandangnya, Roslan Shaharum daripada Pas meninggal dunia akibat serangan jantung Februari lalu.

Roslan memenangi kerusi ter-sebut dengan jumlah undi 20,015 menewaskan calon BN Abdul Azim Mohd Zabidi 18,449 undi. Mujahid yang juga Pengerusi Biro Kelab Penyokong Pas Malaysia berkata, calon Pas akan mendapat 80 peratus undi daripada pengundi Cina dan India manakala 60 peratus pengundi Melayu di seluruh kawasan Parlimen Bukit Gantang. “Saya cukup yakin dengan pengundi yang bukan beragama Islam di kawasan Bukit Gantang.

Mereka akan terus menyokong calon Pas. Pengundi sudah tahu dan lihat bagai mana BN melakukan rampasan kuasa di Perak.
“Dari sini pengundi akan merasakan bahawa mereka harus membela PR dengan memberi undi mereka kepada Pas. Kami sudah bersedia untuk berhadapan dengan pilihan raya ini dan kami akan mempertahankan Bukit Gantang,” katanya.

Ditanya mengenai strategi Pas sepanjang kempen lapan hari di kawasan itu, beliau berkata, parti itu akan menggunakan pen-dekatan membuat lawatan dari rumah ke rumah, kerja-kerja kebajikan dan ceramah umum besar yang disertai penceramah panel terdiri daripada ahli tertinggi Pakatan Rakyat (PR). Menurutnya, isu yang akan diketengahkan sepanjang berkempen di Bukit Gantang adalah PPSMI dan kegawatan ekonomi.

-SH