ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jun 10, 2009

10/06/09. Rabu.

BANGSA MELAYU TERUS TINGGAL NAMA UNTUK JENERASI AKAN DATANG....

Menteri Pelajaran Malaysia mengemukakan cadangan untuk mewajibkan pelajar lulus bahasa Inggeris bagi kertas SPM. Beliau meminta pandangan ramai tentang perkara ini. Mungkin juga, gimik politik UBN sahaja atau sebaliknya.

Rasionalnya untuk mewajibkan bahasa penjajah, ini tidak jelas dalam menyatupadukan masyarakat di Malaysia ini. Kenapa bahasa Inggeris tidak BAHASA MELAYU? Apa kurangnya bahasa Melayu ini? Dahlah PPSMI bangsa Melayu di luar bandar jauh ketinggalan ini kan pula nak menjalankannya diperingkat SPM? Saya rasa bangsa Melayu akan tinggal nama sahaja selepas ini.

Saya lihat UBN ni terlalu mengutamakan bahasa penjajah ini bermula era mahathir lagi. Lihatlah di eranya PPSMI berlaku, sekolah agama rakyat dipinggir, yang kaya bertambah kaya yang miskin papa kedana, hinggakan menyalahkan zaman Nabi Muhammad SAW tidak ada pisau cukur. Rakusnya UBN telah terlalu teserlah hingga tidak boleh dibendung lagi, sekarang cuba pula untuk meminggirkan bahasa Melayu lagi yang menjadi dokongan setiap rakyat Malaysia.

Bahagian Pendidikan juga dijadikan tapak berpolitik. Ingatlah UBN! Pendidikan jangan jadi tapak untuk kita menghamburkan gimik politik. Pendidikan kita serahkan kepada mereka yang lebih arif dan tahu untuk mengajar anak-anak didik mereka iaitu GURU. Bila pendidikan dicampurkan dengan politik maka yang ruginya adalah bangsa Malaysia juga. Bak kata pepatah Melayu, " kera dihutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan ".

Janganlah diagungkan bahasa penjajahtu. Wajibkan sahaja bahasa Melayu bukan bahasa Inggeris, itu lagi baik kerana ia bahasa pertuturan setiap rakyat Malaysia. Manik Urai bertindaklah secara bijak. Ingatlah! penduduk Manik Urai khususnya bangsa Melayu, seandainya bahasa Inggeris juga dipilih maka BANGSA MELAYU akan tinggal nama sahaja selepas ini...10/jun/09. Rabu.

TUTUP MULUT..... TUMPUKAN UNTUK KAPANKAN UNMO/BN

Masih berlegar dengan isu “Kerajaan Perpaduan” dan ini adalah posting penutup dari aku berkaitan isu ini. Aku setuju dengan saranan Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali (klik di sini).

Tetapi semua saf pimpinan PAS haruslah menyedari walau apa yang di perkatakan itu hanyalah sebagai teori daripada Tuan Presiden PAS, kalian semua sudah melihat apakah reaksi dan tindakbalas dari jemaah pula. Jangan di ulang dengan perancangan dan teori bodoh-bodoh yang melibatkan persetubuhan (kerjasama) haram dengan umno. Apatah lagi jika berkhalwat dalam gelap...

Dan diharapkan supaya saf pimpinan dapat menegur Timbalan Presiden dan kuncu-kuncu mereka supaya jangan buat perangai keji dan munafik seperti bercakap berbelit-belit dan menafikan pertemuan secara sulit dengan umno tempoh hari, itu pun tembelang beliau pecah kerana PakLah… kalau tidak siapalah mangsa beliau ketika itu yang mahu di saman kononnya memfitnah beliau… Piiirahhh… walau macam mana pun secara peribadi aku dah hilang kepercayaan dan hormat kepada Ustaz Nasha, go to hell with him.

"Ini petikan dari blog Khir Toyo;
2. Saya ditanya oleh sahabat-sahabat mengenai isu kerajaan perpaduan ini. Mungkin pertanyaan tersebut bersandarkan kedudukan saya sebagai salah seorang pelopor penubuhan kerajaan BN-Pas di Selangor tempoh hari."


Jika ada sesiapa nak mempersoalkan berkaitan “wala” atau “taat” pada pemimpin… eloklah di kaji terlebih dahulu… pemimpin seperti mana yang wajib di taati, sudah pasti bukannya seorang munafik. Jika ada yang memperkatakan kononnya menghina Ulama, kajilah dahulu apakah kelayakan yang boleh mengangkat darjat seseorang itu sebagai seorang ulama…, kalau setakat degree dan PHD dari Al-Azhar balik dah boleh digelar ulama… ha…ha…ha… ramai yang jadi Ular Dalam Semak lepas tu tepuk dahi…. Alamak….

Ulama Muktabar yang terdahulu pun takda PHD, tapi masyarakat tetap menghormati dan mengangkat taraf mereka sebagai Ulama. Bezanya ambil yang paling mudah sekali contoh cara kehidupan Tuan Guru Nik Aziz yang serba sederhana dengan Presiden Haji Hadi dan Tim. Presiden yang elitis. Pandai-pandai korang nilaikanya… ha..ha..ha… alamak…ulama… ammakkk…

Berbalik kepada saranan Datuk Mustafa Ali supaya kita semua lupakan isu ini dan aku bersetuju dengan beliau supaya kita semua menumpukan perhatian dengan tujuan nak benamkan Umno dan lawan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya yang akan datang.

Aku malas nak cakap banyak…. Yang pasti benamkan umno buat selama-lamanya…. Tanpa umno rakyat masih boleh hidup dan lebih sejahtera lagi... contoh seperti di Penanti... ha..ha...ha... aman dan damai... sebab ketuanan melayu takda.... polis pun tak banyak kerja... boleh tumpu kepada kes jenayah....

Isa: Apa beza Pemimpin umno dan PAS? ha..ha...ha... sama jer... bernafsu... bezanya Iman dan Taqwa... tak gitu Tuan Ulama....?