ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jan 19, 2009

Sogokan wang kepada pemberita cukup mengaibkan

Perbuatan menyogok wang kepada petugas media yang membuat liputan pilihan raya kecil untuk mengisi kekosongan kerusi Dewan Rakyat bagi kawasan undi Kuala Terengganu amat mengaibkan. Ia lebih dahsyat apabila dikatakan berlaku di Pusat Media yang dikendalikan oleh Jabatan Penerangan.

Dua orang pemberita akhbar berbahasa Mandarin yang disogok telahpun membuat laporan polis. Kita tunggu dan lihat sejauh mana pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan bertindak.

Beberapa orang petugas media dalam talian, Malaysiakini.com, yang turut menerima wang tersebut yang diisi dalam satu sampul surat telah memulangkannya kepada pihak berkenaan. Mereka seharusnya membuat laporan polis supaya tindakan dapat diambil.

Tidak tahu pula saya siapa yang memberi sogokan itu tetapi menurut Malaysiakini.com, petugas media diminta oleh pihak berkenaan di Pusat Media untuk menulis nama dan nama pertubuhan media yang diwakili. Setiap petugas media yang berbuat demikian akan diberi sampul surat berisi wang tunai RM300.

Setiausaha Akhbar Menteri Penerangan menafikan perbuatan itu dilakukan oleh pihak kementerian tetapi yang menjadi kenyataan, ia berlaku dan dilakukan pula di Pusat Media kendalian Jabatan Penerangan.

Pak Lah (Datuk Abdullah Murad - Ketua Pengarah Jabatan Penerangan) perlu memberi penjelasan bagaimana perkara seumpama ini boleh berlaku di Pusat Media yang dikendalikan oleh jabatannya. Nama baik dan kewibawaan Jabatan Penerangan jelas terjejas dek perbuatan terkutuk itu.

Saya tidak sangka budaya sampul surat untuk petugas media yang cukup terkenal di sebuah negara jiran kini berlaku di negara ini dan ianya dilakukan dalam Pusat Media rasmi kendalian sebuah jabatan kerajaan.

Rakyat dah naik muak dan jelek dengan liputan berat sebelah media arus perdana terutama yang dimiliki dan yang berkaitan kerajaan pada setiap pilihan raya umum dan pilihan raya kecil, ini ditambah pula sogokan wang tunai. Apa nak jadi dengan integriti yang begitu hangat dilaung-laungkan oleh kerajaan?

Antara rumah rakyat dan rumah pemimpin di Terengganu


Kata orang sekeping gambar (foto) boleh menceritakan seribu perkataan. Oleh itu tiada perkataan yang boleh menceritakan mengenai gambar di bawah yang dikutip daripada blog Raja Petra Raja Kamaruddin.

--

SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN

posted by Zabidi Bin Morad |
Sekalung tahniah diucapkan kepada :
1) YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut di atas kemenangan bergaya dalam Pilihanraya Kecil P036 Kuala Terengganu.

2) YB Dato' Ir. Haji Amiruddin Hamzah, Exco Kerajaan Negeri Kedah di atas penganugerahan darjah Dato' Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 81

3) YB Dato' Haji Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Pokok Sena merangkap Ketua Penerangan PAS di atas penganugerahan darjah Dato' Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 81.

4) YB Dato' Johari Abdul, Ahli Parlimen Sg Petani merangkap Ahli MPT PKR di atas penganugerahan darjah Dato' Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 81.

5) YB Dato' Ustaz Md Roshidi Osman, ADUN Bukit Pinang di atas penganugerahan darjah Dato' Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 81.

6) YB Dato' Dr. Abd Isa Ismail, Speaker DUN Kedah di atas penganugerahan darjah Dato' Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 81.

sumber: zabidimorat.blogspot

Taib Mahmud Jangan Bongkak Membuat Kenyataan.......


19/01/09; Isnin: Keputusan pilihan raya kecil Parlimen Kuala Trengganu sebagai tanda mercu titik mula rakyat marhain hendakkan perubahan kepada kepimpinan yang telus. Bukannya untuk membuat kenyataan dari pihak kerajaan menjawab seperti menegak benang basah.

Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini berkata, bukan sebagai kayu ukur rakyat Serawak juga menolak BN Serawak yang mungkin tidak lama lagi pilihanraya negeri diSerawak menempuhnya.

Taib Mahmud sepatutnya sebagai Ketua Menteri sudah tahu kehendak rakyat Serawak, dan mungkin tidak bolih lagi dibendung untuk menjenamakan BN sebagai parti bersih daripada rasuah. Rasuah yang berlaku diSerawak, semua rakyat Serawak sudah mengetahui tidak jujurnya Taib dan beliau tidak bolih menafikannya lagi.

Taib perlu buktikan ketelusan selama beliau bersama BN pada rakyat Malaysia. Hasil kekayaan bumi Serawak perlu dibentang dengan terperinci dan biar rakyat Serawak menilai serta menghukum.

Untuk pengetahuan Taib, baru-baru ini pemimpin PR , MP Padang Serai dihalang memasuki Negeri Serawak dan mestilah bertanggungjawab.

Perlu pilihanraya akan datang elak daripada kempin keterlaluan sehingga mengakibatkan wang rakyat disalah gunakan. Apa perlu BN takut untuk menghadapi lawan jika selama ini BN telus?

HAM yang diguna pakai di Malaysia dan terserlah pemerintah BN menghukum rakyat yang cerdik dan tidak memehak BN. Terang-terang HAM telah BN pijak kerana kepentingan politik untuk terus berkuasa.


kenangan manis kemenangan Pakatan Rakyat

SETELAH LEBIH 2 MINGGU BERADA DI PRK K.TERANGGANU MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB KESELAMATAN YANG DIAMANAH, TELAH MERAYAKAN KEMENANGAN DENGAN MENJAMU SELERA DI SALAH SEBUAH RESTORAN SEMPOI.


gambar bawah;PEMIMPIN BERGAMBAR BERSAMA TUAN PUNYA "PURA TANJUNG SABTU" TEMPAT KAMI MENGINAP SELAMA LEBIH 2 MINGGU. dari kiri; Pak Ku, Ybhg Shamsul Md Akin, Tengku Ismail B. Tengku Su(empunya pura tanjung sabtu) serta En. Tahir dari Sabah.

CHE DET SUDAH LUPA. BUKAN MELAYU LUPA.

19/01/09;ISNIN
Khas untuk mantan PM Che Det, janganlah menuding jari pada kepimpinan Pak Lah semata-mata. Beliau selama 22 tahun memegang tampuk PM seperti tidak pernah melakukan rasuah. Kepimpinan Pak Lah, adalah hasil benih Barisan Nasional (umno), warisan anak didik Che Det juga.

Selama 22 tahun, che det mengajar,mendidik,nengasuh dan berbagai lagi, itulah hasil yang menunjukkan keperibadian kepimpinan BN yang beliau tunjulkan. Che Det tidak bolih menyalahkan Pak Lah, seperti orang tidak suka dan rasuah yang menampilkan selama ini, dan rakyat terang-terang menolak BN kerana Pak Lah.


Hanyar menyatakan sekeras-kerasnya, walau pun baru setahun jagung kearena politik, sudah bolih menilai corak sebenar BN menerajui Malaysia. Hanyar dan rakyat marhain mencabar Che Det dengan beberapa perkara seperti:-

1.Pak Lah banyak rasuah,

2.Pak Lah rakyat tak suka,

3.Dan berbagai lagi.

Persoalannya apakah selama 22 tahun Che Det menjadi PM tidak mendidik Pak Lah kearah ketelusan memimpin Negara ? Atau salah siapa.?


Che Det perlu jawab seiklas-iklasnya, bukan Hanyar sahaja nak tahu tetapi rakyat marhain juga nak tahu.


Tidak salah, Hanyar mewakili rakyat marhain mengatakan, perkara ini berlaku kerana slogan yang ditonjulkan Che Det iaitu BCA (bersih, cekap, amanah). BCA dihati perut Che Det bermaksud lain, dan dimulut maksudnya tidak sama. Inilah yang di ajar olih Che Det pada semua ahli kabinet untuk diamalkan.


TPM sekarang jangan berbangga dengan kenyataan bekas bos nya dulu, tetapi harus ingat, rakyat sudah lama tidak suka pada BN dan tidak memilih undi untuk menang pilihanraya. Selama beberapa kali PRU yang lalu kemenangan memehak pada BN adalah tipu belaka.


Benar tidak menipu, kenapa bersungguh-sungguh benar apabila berlaku pilihanraya seperti berpesta untuk menang berkuasa?


Bersambung;