ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jan 1, 2009

CABARAN BUAT TAN SRI ABDUL AZAZ.


RTM MENGHALALKAN UNDANG-UNDANG SPR

CABARAN BUAT TAN SRI ABDUL AZAZ.

[jam1.30ptg] Sebentar tadi berita sulong diRTM 1 berita jam 1 t/hari menayangkan ucapan MB Terangganu hampir 10 minit, kononnya Majlis Pelancaran. Tetapi apa yang dilihat, banyak unsur-unsur ucapan kempin pilihanraya untuk P36.

Kalau beginilah masih berlaku dan tidak membawa perubahan, sepertimana SPR mengeluarkan arahan tidak bolih berkempin sebelum penamaan calun selesai pada 7 januari ini, maka sememangnya parti pemerintah menghina Perlembagaan Parliman Malaysia.

Pemerintah diParliman beria-ia mengusul dan mengubal undang-undang untuk mengesahkan, tetapi mereka-mereka ini pula menghinanya. Dan untuk kepentingan parti mereka, bolih pula tutup sebelah mata. Mana kala bagi pihak pembangkang, pihak pemerintah mengarahkan pegawai kanan kerajaan mengambil tindakan undang-undang.

Inilah yang hanyar perkatakan semalam, cabaran pertama buat Pengerusi SPR yang baru untuk menunjukkan keterbukaan dan ketelusan tanggongjawab memegang amanah Demokrasi Berperlembagaan berParliman.

Itu yang rakyat jelata lihat kat TV. Tetapi apa yang berlaku di kawasan P36 tak tahulah. Sehingga bakal calun BN pun bolih berkempin melalui yang disiarkan ditv. Apa specialnya mereka ini? Mengikut fahamam ramai kiranya, telus perjalanan pilihanraya, tidak perlu BN takut dan sanggup melanggar undang-undang.

Betul apa yang BN kata, “kalau pilihanraya itu tidak adil, mengapa 5 negeri terlepas pada pembangkang. Jika telus pilihanraya yang lepas-lepas dan sebetul-betulnya bersih, jangan guna tv sebagai tempat berkempin. Tetapi apa yang hanyar nampak PRU 12 yang lepas sebenarnya adalah kebangkitan rakyat dan tangan-tangan kotor tidak mampu mengawal kertas undi.

Hanyar bukan menuduh semua pemimpin dalam BN korap. Tetapi melebihi korap daripada yang telus. Dah tu pula, yang dikatakan telus pula, bagi hanyar berpendapat mereka ini berkepentingan semata-mata. Sanggup bersekongkol dengan mereka-mereka yang tidak betul.

Kita apabila dipilih rakyat, hendaklah menjadi pemimpin yang baik kepada rakyat, bukan dipimpin kepada pengkianat.


PENYOKONG PAKATAN RAKYAT JADI BINGONG


AMAT MEMALUKAN PEMIMPIN MACAM BUDAK HINGUSAN, MABUK KUASA SERTA…..

1januari2009.Saya juga salah seorang pendukong menentang pemerintah zalim. Kini lebih 10 tahun berlalu rupa-rupanya amat rapuh setelah 5 negeri diutus ILAHI untuk menunjukkan watak kepimpinan dan teruja. ALLAH MAHA ADIL, hendak kuasa diberi kuasa, kuasa ditangan apa dah jadi?.

9 bulan telah berlalu, 5 negeri yang ditakluk olih kerajaan PR tidak seperti apa yang rakyat harap untuk menjadi contoh kepada jenerasi muda. Masakan pokok bergoyang, jika tidak ada angin?.

Ini lah jadinya jika sesebuah parti yang mempunyai perlembagaan berdaftar, tetapi tidak diguna pakai. Apabila sampai masa pemilihan masyuarat agong tahunan sibok tercari-cari mana satu fasal nak diubah. Kononnya nak baik pulih parti (hampeh). Selepas salesai pemilihan, masing-masing balik di bahagian, ada yang terpilih dengan jawatan tertinggi atau sekadar jawatan dibahagian terus ditong sampahkan buku perlembagaan

Amat sedih, bila Tim. Presidin mengeluar kenyataan kat media menasihati kepada pemimpin-pemimpin parti supaya tidak megeluarkan sesuka hati kenyataan dalaman parti. Tetapi apa yang berlaku, salah seorang Naib Presidin yang terpilih sesuka hati mengaibkan pemimpinnya dan sebangsanya untuk apa? Orang sebegini saya merasa amat menyesal memberi undi pada beliau semasa di kongres 2007 kat Negeri 9 tempoh hari. Pendirian saya ketika itu, beliau matang berpolitik, rupanya tidak.

Semasa kempin PRU 12 yang lepas ramai yang menolong untuk kemenangan dia, dia tinggal mereka begitu sahaja. Orang yang tidak pernah dilihat pula, setelah menang besar beliau masukkan memegang jawatan untuk mentadbir di kawasannya. Orang-orang lama seperti Wak Kerang, Siva dan yang lain langsong tidak dipedulikannya. Ingat! 2 penggal telah diberi peluang Naib presidin, bukan kerana dia berpengaruh tetapi hanya sipati je.

Seperti hari bersejarah dipenghujung tahun 2008 masaalah kontravesi Perliman Kapar, langsung saya tidak nampak pemimpin diMPT yang hanya berapa kerat untuk bersama-sama bersatu menegakkan kebenaran mengikut perlembagaan parti menyatakan hak sebenar. Jika benih-benih ini tidak diambil perhatian berat, maka apa yang parti nakkan iaitu dengan konsep”berbagai bangsa” tidak akan menjadi.

Dimana letaknya, perlembagaan parti yang kita junjung dan kepercayaan DSAI harapkan juga penyokong menaruh harapan tidak menjadi kenyataan. Saya amat mempercayai perjuangan DSAI, masakan tidak beliau sanggup kepenjara semata-mata kepentingan rakyat.

Olih kerana tangan-tangan kotor yang membawa sikap berkepentingan merosakkan perjaugan parti. Sehingga kini rakyat menjadi serba salah dan sedih kerana telah memberi peluang 82 kerusi Parliman serta 5 buah negeri untuk membuktikan yang selama ini menjerit dengan fakta menyatakan BN korap. Rakyat percaya semua ini. Kalau kita perkatakan mereka-meraka ini (bukan semua), orang yang tidak mendapat tempat dalam BN dan kerusi paling mudah mendapat tempat, maka ikut tumpang peluang simpati orang kepada DSAI yang berpengaruh besar. Marah pula.

Susah mencari pemimpin tulin yang bersih tetapi senang jumpa pemimpin sebaliknya.

BAK KATA SAHAQ “SUSAH SENANG KITA BERSAMA” hampeh…..