ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

May 17, 2009

17/05/09. Ahad.

KENAPA BERLAKUNYA 13 MAY 1969?

PADA 11 MAY PETANG , MASA TU BARU SAJA LEPAS KEPUTUSAN PILIHANRAYA DAN KEPUTUSAN PILIHANRAYA SELANGOR BERADA DALAM KEADAAN TERUMBANG AMBING

SAYA TIDAK BERCADANG NAK HURAIKAN PERISTIWA TERSEBUT KERANA IA AKAN MEMBAKAR DAN MENJEJASKAN PERHUBUNGAN KAUM, APA YANG NYATA IALAH SEMUA PUNCA CERITA BERKAITAN DENGAN PERISTIWA TERSEBUT YANG DI PAPARKAN OLEH APA JUGA JENIS AKHBAR JAUH MELESETNYA DAN APA JUGA CERITA YANG DI CERITAKAN JENERASI SEKARANG JUGA JAUH TERSIMPANG DARI CERITA SEBENAR SEKALIPUN YANG MENCERITAKAN ITU DARIPADA MULUT SEORANG MENTERI, MEMPERINCIKAN PERISTIWA 13 MAY HANYA DAPAT DI KETAHUI CERITA SEBENARNYA HANYA MELALUI LAMBANG GELOMBANG HIJAU,MERAH DAN KUNING YANG DI PERKENALKAN OLEH PASUKKAN KESELAMATAN ATAS PERMINTAAN TUNKU ABD RAHMAN PADA MASA ITU

PADA PANDANGAN SAYA PERISTIWA ITU ADALAH BERPUNCA DARIPADA :

* KEPUTUSAN PILIHANRAYA 69

* KELEMAHAN SISTEM POLITIK PEMERINTAH
* PEREBUTAN KUASA DALAM UMNO
* PUNCA BERLAKUNYA PERISTIWA TERSEBUT


Setakat itu yang dapat saya ceritakan, yang lain adalah rahsia pribadi, itu sebab saya katakan bahawa percaturan politik jangan berlaku, TIADAK BENAR kalau di katakan bahawa sebab ekonomi yang berbeza jauh menyebabkan peristiwa ini berlaku, dan para pemimpin tak perlu ceduk cerita dari pemimpin politik yang terdahulu yang gilakan kuasa di antara merek.


Agama, negara, politik, ekonomi, sosial dan pendidikan ini kita tidak boleh mengambil leka. Percayalah, jika kita leka serta tidak ambil endah bermakna kita sedang diperbodohkan. Dimanakah kita letak benda-benda ini semua?.