ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jun 29, 2010

PKNS

Ada cerita lain disebalik PKNS

Yang pembaca-pembaca blog politik mahu tahu disebalik pengunduran diri Azmin Ali dari Pengarah PKNS dan perkembangan politik PKR hanya angle politik PKR.

Sebenarnya macam-macam sedang dan akan bergolak di PKNS. Azmin menggunakan peluang kemelut
politik untuk mencuci tangan dari terlibat dalam masaalah PKNS kelak.

Seawal Oktober tahn lepas, MyKMU ada menimbulkan isu siapa sebenarnya urus PKNS? Menurut penulis Citrawaras, Pengurus Besar PKNS, Osman Omar bukan pnegurus sebenar PKNS tetapi dikawal oleh tangan-tangan DAP. Dia tiada kuasa untuk membantu kontraktor2 Melayu dan Bumi kerana ada tangan Ronnie Liu sebenarnya.

Kemungkinan besar, semasa Khalid menyelesaikan kemelut jawatan Pengurus Besar di PKNS, dia terpaksa buat side agreement dengan Cina2 DAP. Masa itu Khalid Samad Erdogan munafik tentang Cina jadi Pengurus Besar PKNS.

Loh Siew Moi melalui suaminya yang kontraktor dapatlah banyak kontrak2. Ini mungkin sekali adalah sebab dia ditentang untuk pegang jawatan Pengurus Besar kerana penyebab PKNS rugi dalam banyakj projek. Mana tidak, dia tulkang sapu dari dalam masuk poket suami.

Supaya kelihatan seolah masaalah selesai, Osman telah sedia jadi model untuk PKNS. Pertama kali dalam sejarah, ternampak dalam akhbar2, PKNS mengiklankan GM mereka. Selangordaily melaporkan bahawa iklan gambar Osman yang penuh beruban itu kosnya RM500,000.

Itu baru saja tip of the iceberg. Dari cerita2 kawan2 dalam dunia kontraktor, Osman Omar ini pun penyamun juga. Semasa dia menjadi Pengurus Projek Hiway Kesas, dia dikatakan mintak komisyen dari kontraktor. Sub kontraktor Melayu tercungap2 tapi Osman boleh pakai Mercedes Sports baru. Padahal dia makan gaji saja.

Adakah dia masih menyamun juga di PKNS? Ini tidak diketahui kerana Osman tidak ada kasi lagi pada Melayu di PKNS. Dia hanya beri kontraktor Cina di PKNS. Tanpa ada Melayu terlibat, lagi senang kalau dia mahu kow tim dengan Cina. Mereka tahu tutup mulut.

Dari apa yang kami dengat PKNS ada masaalah sebanyak RM500 juta. Tak tahu samada cashflow problem atau profit and loss problem. Perkara ini cuba ditutup oleh Osman Omar dan Khalid Ibrahim. Sebarang maklumat yang dipinta Azmin tidak diberi.

Antara yang Azmin tidak setuju adlaah gaji Osman Omar yang sampai RM40,000. Pada tahap itu, gaji Osman bertentangan dengan polisi gaji PKNS. Baca seterusnya di Selangordaily sini.

Jadi Azmin keluar untuk mengelak dari keadaan menjadi masaalah.
Posted by The Unspinners at 11:34 PM 6 comments Antara kekasih suami isteri dan gagap gebol

Selepas retreat di Shah Alam, akhirnya Ketua Umum yng bukan ahli PKR membuat keputusan menggugurkan Khalid Ibrahim dari jawatan Ketua PKR Selangor. Kah kah kah ... apa punya akal Anwar, Menteri Besar dilucut dari jawatan itu.

Itu seolah-olah bermakna dia mahu Khalid berhenti tetapi kenapa tidak mahu suruh Khalid undur diri dari jadi Menteri Besar? Adakah ini bermakna Anwar takut dengan DAP yang terang2 mahu Khalid al Gagap al pandai tetapi bodohi dikekalkan?

Sebagai Ketua PKR Negeri, Khalid kena ikut arahan Azmin. Adakah Khalid sebagai Ketua Pakatan Negeri dari PKR patut sedia terima arahan dari Azmin? Pelik jadinya bila ADUN biasa dalam DUN Negeri lebih berkuasa dalama parti dari Menteri Besar.

Apa hal pun dia serba salah dan ini hanya temporary damage control. Mana tidak serba salah? Azmin adalah kekasih dan seorang yang dia banyak kongsi bersama. Kalau Azmin tinggalkannya, Amwar hancur berderai hidup dan matinya,............