ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jan 9, 2010

09/01/10. Sabtu.

SEKOLAH BISTARI ERA UMNO 1 MALAYSIA.

Kehebatan 1 Malaysia yang dipimpin oleh unmo Sabah, diterajui oleh Musa Aman selaku Ketua Menteri Sabah adalah retorik belaka. Terbukti ditempat sendiri diabaikan untuk kepentingan rakyat yang belajar dikawasan beliau sebagai wakil rakyat adun Sungai Sibuga (N42) yang terletak dalam P184 yang juga dari umno Jusli Haji Rul .

Masaalah besar pada sekolah Bistari itu, seperti dalam gambar. Bumbong asrama terbakar sejak lama tidak dihiraukan untuk dibaik pulih sepertimana yang diperkatakan oleh Sdr En. Mohd Tahir Mamong yang juga sebagai Naib Ketua 1 Cabang Libaran. Apakah kepentingan pemerintah, sepertimana 1 Malaysia yang digembur-gemburkan "rakyat didahulukan pencapaian diutamakan".

Difahamkan sekolah ini juga adalah sekolah Bistari yang mempunyai asrama dan satu-satunya sekolah Bistari yang terdapat diDaerah Sandakan Sabah.

Kalau dilihat yang diperkatakan oleh Menteri Pendidikan, sekolah-sekolah untuk pelajar harus diutamakan untuk kepentingan pelajar mengapa tidak dibaik pulih, sekolah Bisrari itu, lebih-lebih lagi di kawasan Ketua Menteri? Sdr En. Mohd Tahir Mamong (gambar sebelah) juga yang bakal mencabar kerusi umno, untuk menjadi calun akan datang di mana-mana dun kawasan P184, berkata PR menitik beratkan masaalah ini dan perlu dibaik pulih seberapa segera oleh kerajaan memerintah.

Oleh kerana tidak dibaiki terhadap masaalah kecil bagi pemerintah 1 Malaysia, ini bermakna kegagalan mentadbir kepada Musa Aman sebagai Ketua Menteri. Perdapat Sdr En. Mohd Tahir Mamong dan rakyat marhain, Musa Aman tidak mempunyai pengaruh kuat untuk kepentingan rakyat dan hanya mementingkan peribadi sendiri dan umno diSabah sahaja.

Dilihat juga diNegeri-negeri yang diperintah oleh PR, terlalu sibuk 1 Malaysia mengganggu pentadbiran Negeri-negeri terlibat. Rakyat Sabah sudah cerdik dan tidak boleh disangkal lagi untuk menolak umno semasa PRU akan datang.

Kemajuan dan kebajikan rakyat harus menjadi fokus utama Pakatan Rakyat. Walaupun susah dan payah macamana sekali pun kita harus redha menerimanya. Allah tidak akan memberi keberkatan kemenangan kepada kita seandainya kita tidak jujur dalam perjuangan kita. Percayalah, kita akan mendapat satu kepuasan yang tak terhingga sekiranya perjuangan kita untuk rakyat mendapat kejayaan.

Sdr En. Mohd Tahir Mamong menyeru seluruh ahli, penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat perlu meneruskan perjuangan untuk memajukan kehidupan rakyat. Kita tak perlu takut dengan kehilangan seorang dua pemimpin yang tidak berprinsip sebaliknya kita perlu takut pada kuasa yang ada pada rakyat. Maka keutamaan perlu diberikan kepada rakyat.


08/01/10. Jumaat.
(Najib Bertanggungjawab)

LAKNATULLAH JIKA JIKA ISLAM PUNYA KERJA.

Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W, mengutuk umatnya buat kerja terkutuk. Hanyar menyangkal sekeras-kerasnya, jika Islam dituduh melakukannya. Jangan sesuka hati lebelkan dengan Islam kepada bangsat melayu yang bertanggungjawab membesarkan isu-isu sensitif itu. Kerana ia adalah perkara terkutuk disisi islam.

Sementara itu juga, tindakan pihak tidak bertanggungjawab menyerang dan membakar tiga buah gereja di Lembah Klang awal pagi tadi bercanggah dengan Islam. Mengenai tiga insiden membaling bom buatan sendiri di tiga gereja iaitu di Gereja Metro Tabernacle, Desa Melawati; Gereja Assumption Petaling Jaya dan Gereja Life Chapel di Damansara adalah amat mengecewakan umat islam.

Orang beragama islam yang berpandu pada alquran dan hadis, tidak boleh lari pada ayat-ayat yang terdapat banyak ayat al-Quran dan hadis Rasulullah S.A.W iaitu, melarang umat Islam daripada mengganggu penganut agama lain, paderi dan rumah ibadat mereka.

Tindakan yang bercanggah dengan Islam ini, hanyalah dilakukan oleh orang yang tidak tahu terhadap agama islam.

Rakyat hendaklah lebih bersikap profesional dalam menghadapi isu yang sensitif seperti ini.Rakyat keseluruhannya perlulah sentiasa diingatkan agar bertenang dan tidak terpengaruh dengan tindakan provokatif pihak-pihak tertentu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak membenarkan perhimpunan aman di mana-mana masjid bagi membantah isu penggunaan kalimah Allah, adalah sebagai bertanggungjawab untuk mengharubirukan keadaan, dan hanyar berpendapat Najib cuba bermain politik. Sedangkan isu agama ini jika dibiarkan boleh mendatangkan kesan yang lebih buruk di negara ini.

Hanyar menyeru agar sepertimana yang disuarakan oleh, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mengecam tindakan menyerang tiga buah buah gereja dalam kejadian awal pagi tadi.

Menurut beliau, Islam menggesa umatnya menghormati tempat beribadat agama lain.

Serangan keji sedemikian merupakan satu tindakan yang dikecam keras al-Quran, agama Islam jelas menggesa umatnya untuk menghormati rumah ibadat penganut agama lain," katanya.

Beliau berkata, semua pihak perlu bertenang dan tidak mengambil jalan mudah dalam menyelesaikan isu ini.

"Saya menyeru semua pihak agar bertenang dan jangan sesekali terjerumus ke dalam api kebencian dan sebarang tindakan tidak boleh sama sekali didasari politik perkauman sempit.

"Saya mempunyai keyakinan kita rakyat Malaysia akan menyelesaikan isu ini tanpa diiringi sebarang konflik," katanya.