ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Mar 15, 2009

Kerajaan Perpaduan selesaikan kemelut politik dan ekonomi- Ust Nasrudin Tantawi

tantawi1

Kota Bharu, 15 Mac - Kerajaan Perpaduan yang digagaskan oleh Presiden PAS sebelum ini, telah menjawab tawaran Najib kepada Pakatan Rakyat supaya bersama-sama menyelesaikan kemelut ekonomi yang melanda negara.

Ketika membentangkan mini bajet di Parlimen baru-baru ini, Menteri Kewangan, Dato Seri Najib Tun Razak menawarkan kepada Pakatan Rakyat supaya duduk bersama-sama dengan Kerajaan BN berbincang menyelesaikan masalah ekonomi negara. Klik sini...

KHAS BUAT SEJARAH POKOK SENA.

Dengan lagu ini , untuk yg memahami.

dicatat oleh Mohd Jayzuan


IPOH, 15 Mac: Lima pokok serta plak khas untuk demokrasi yang ditanam di bawah pokok Sena, 100 meter dari Dewan Undangan Negeri Perak dimusnahkan sepenuhnya oleh Majlis Bandaraya Ipoh hari ini.

Menurut sumber, arahan pemusnahan itu dibuat oleh MB Perak dari BN sendiri, Datuk Dr Zambry Abdul Kaidr.

Pekerja MBI bersama dengan lori dan traktor mula membersihkan kawasan itu jam 7.30 pagi Ahad. Mereka membuang plak dan lima pokok yang ditanam oleh pemimpin Pakatan Rakyat Perak baru-baru ini.

Lima pokok itu mereka namakan Telus, Amanah, Berkebajikan, Bersih dan Adil yang menjadi tunggak demokrasi. Ia ditanam pada 8 Mac lalu.

Turut dipasang adalah plak khas bagi menandakan pengisytiharan itu yang mengambil sempena sidang khas Dun Perak yang diadakan di bawah pokok itu 3 Mac lalu.

sumber siasah

mak aihh...ni dah kes ketakutan yang terlampau ni...ummi rasa la..mesti dorang ni tak dapat tido malam dengan nyenyak selagi ada benda yang berkait dengan 'demokrasi' depa jadi fobia...ummi takut depa last pi Tanjung Rambutan aje..nau'zubillah...!!

olih ummiAnni

: Bersyukurlah

Sesugguhnya sangat banyak nikmat yang telah dikurniakan kepada kita oleh Allah Rabbul Jalli. Setiap saat dan detik kita melalui pelbagai nikmat yang dianugerahkan oleh Allah tanpa kita sedari. Kerana ini Allah menyatakan kepada makhluknya jika sekiranya kita cuba menghitung tentang nikmatNya yang telah dikurniakan kepada kita nescaya tidak dapat dihitung dan terhitung.

Tuntutan bersyukur adalah suatu amalan terpuji yang akan membawa kita lebih dekat kepada Allah SWT. Dengan bersyukur membuktikan seseorang itu adalah hamba Allah. Selagi tidak timbul rasa bersyukur dengan nikmat yang diperoleh sedikit atau banyak, selagi itu seseorang itu masih jauh dengan rahmat Allah.

Firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 7 :

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".

Sesiapa yang mengharapkan nikmatnya bertambah, wajiblah bersyukur dengan apa yang dia perolehi. Jangan kita seolah menjadi orang yang berjalan dalam kegelapan malam sedangkan kita tahu bahawa kita lagi terang lagi bersuluh bahawa segala nikmat itu semuanya datang dari Allah SWT. Oleh itu ancaman yang amat keras kepada sesiapa yang telah sengaja membutakan pandangan mata dan hatinya tentang segala nikmat yang dicecapinya. Marilah kita menghindarkan diri dari azab Allah yang amat pedih seperti yang dijanjikan. Kepada siapa ? kepada orang yang tidak mahu bersyukur kepada segala nikmatnya.

Dalam ayat yang lain Allah menyebut akan mengigati makluknya jika makluk ingat kapada Nya dan memerintahkan kita bersyukur kepada Nya. Firman Allah SWT dalam surah Al Baqarah ayat 152:
فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ

"Karena itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat) -Ku."


Bersyukur kepada Allah SWT bukan sekadar dengan sedar dan insaf sahaja nikmat itu dari Allah SWT. Atau sekadar mengucapkan " ALHAMDULILLAH "Lebih dari itu bersyukur hendaklah diterjemahkan dalam seluruh amalan kehidupan kita seharian. Orang yang bersyukur pasti ibadahnya bertambah. Pengamalan Islamnya sesempurna mungkin. Seluruh hidupnya adalah mengarah kepada tuntutan ibadah yang diperintah oelh Allah SWT.

Sebagaimana jika bersyukur dalam terjemahan sebagai terimakasih kepada sesama manusia yang memberikan sesuatu jasa atau benda kepada sesama mahluk. Tentunya terima kasih dalam artinya yang sebenar bukanlah hanya ucapan "terimaksih" tetapi diterjemahkan dalam bentuk kerja yang makin baik jika dia seorang pekerja. Ini sesama manusia apatah dengan Allah SWT.

Bersyukur dengan segala nikmat, nikmat manakah yang paling besar dan utama ? Tentunya nikmat yang paling besar ialah "nikmat iman" yang telah kita perolehi. Alhamdulllah Allah jadikan kita salah seorang yang beriman kepada Nya dengan tergolongnya kita sebagai individu Islam. bayangkan masih banyak yang tidak merasakan nikmat ini dan mati dalam keadaan tidak beriman kepada Allah Yang Maha Esa.

Anugerah keimanan ini tidak lain dari Allah SWT. Sebab itu telah jenuh Rasulullah berdakwah kepada pamannya yang dikasihi Abu Talib supaya dia masuk Islam namun dia mati dalam keadaan tidak mengucap dua kalimah syahadah. Sedihnya Nabi Muhammad saw. sehinggakan turunnya ayat dalam Surah Al Qashash ayat 56 :
إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ

"Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk."

Bersyukurlah kepada Allah dengan kembali kepada ajaran Islam sepenuhnya, beramallah dengan Islam seluruhnya. Berjuanglah dengan Islam dan jauhkan dari perjuangan yang tidak berlandaskan kepada Islam dan mengajak kepada kezaliman.

Janji Allah SWT adalah benar bahawa kita akan dimasukan ke dalam syurgaNya yang penuh dengan nikmat jika sekiranya kita besyukur . Syurga yang tidak pernah kita bayangkan betapa hebat nikmatnya seperti yang di gambarkan oleh Rasulullah dalam satu hadits qudsi :Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: Dari Nabi saw., beliau bersabda:

"Allah berfirman: Aku sediakan untuk hamba-hamba-Ku yang saleh sesuatu yang belum pernah dilihat oleh mata dan tidak pernah didengar oleh telinga serta tidak terbesit dalam hati manusia"

Firman Allah SWT dalam Surah As Sajdah ayat 17 :
فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

"Seorang pun tidak mengetahui apa yang disembunyikan untuk mereka yaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyedapkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yang telah mereka kerjakan. "

Marilah kita bersyukur kepada Allah SWT tanpa bertangguh-tangguh dengan kembali segera kepada landasan yang benar, iaitu landasan Islam yang murni dengan tidak bercampurkan dengan sebarang idealogi karut dan menyesatkan. Terimalah Islam keseluruhannya tanpa menolak separuh dan menerimanya separuh. Jika kita telah menerima nikmat Nya keseluruhannya tanpa menolaknya separuh dan menerimanya separuh , Maka wajiblah kita menerima Islam keseluruhannya.

Bersyukurlah...bersyukurlah....

15 Mac 2009. MP PKR Machang: Laporan perbicaraan Altantuya di akhbar Perancis memetik sumber PDRM ….. memberikan kesan terhadap reputasi Malaysia

5 Mac 2009 - Perbahasan Usul-Usul (Mencelah jawapan Menteri Luar Negeri menggulung Perbahasan Titah DiRaja)

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, terima kasih. Terima kasih Yang Berhormat Menteri. Dua perkara saya hendak timbulkan.

Pertama sayahendak minta Yang Berhormat Menteri berkongsi dengan Dewan tentang progress atau pencapaian jawatankuasa kerjasama antara sempadan, antara Malaysia dengan Thailand khususnya menjurus persoalan penyelesaian terhadap masalah Selatan Thai, yang pertama. klik untuk baca seterusnya

Plak pokok demokrasi di musnah guna jentolak.

telah ditolak olih MBI pagi tadi. Arahan bErOK Perak.

IPOH : Ketakutan dan kebencian melihat Plak Pokok Demokrasi yang menjadi tumpuan ramai sampai kekemuncaknya apabila ianya diceroboh untuk kali ke tiga dengan menggunakan jentolak untuk memusnahkan semua plak pokok tersebut.


Kejadian itu dilaporkan kepada kami melalui talipon.
Selain itu dilaporkan terdapat
ramai wartawan dan orang ramai yang berkumpul bagi menunjukkan simpati kepada kejadian yang dianggap tidak bertamadun itu.

Ahad, 2009 Mac 15

POKOK DEMOKRASI DI GANGGU LAGI !!!


olih tukartiub


SI LOTONG DAN POKOK DEMOKRASI

Sebatang pokok yang bernama demokrasi
Ianya tumbuh segar menghijau
Berdahan rendang
Bertunjang dalam

Dibawahnya rakyat berteduh
Dibawahmya rakyat berbincang
Dibawahnya rakyat berpesta

Datang saekor lotong
Tidak diketahui asal usulnya
Dari bukit mana lotong menjelma
Dari kumbahan mana si lotong muncul

Si lontong melihat pokok yang rendang
Daun menghijau melambai indah
Si lontong meloncat terus memanjat
Tangannya gatal buntut nya hangit
Si lotong bertandak si lotong bergayut
Dari dahan ke dahan si lotong meloncat
Habis daun habis pucuk
Di koyak rabak di kencing hangit


Maka berkumpul rakyat seluruh negeri
Melihat si lotong gila menari
Tidak di ketahuinya makna demokrasi
Rakyat bersorak menghalu pergi
Si lotong merasakan dia menteri

Rakyat membaling kasut dan selipar
Si lotong takut terketar-ketar
Lalu tercirit lari masuk belukar

Maka rakyat pun membuat sumpah mentera :

Oooom segala ooom
Oooom tinggi melangit biru
Dewa segala dewa
Dewa datang dari Banjaran Titiwangsa

Siah si lotong tak tahu adat
Siah hantu jembalang ligat
Siah segala puaka makripat
Jika kau datang lagi
Kasut dan selipar datang berselirat

( Dibuat untuk mengingati Pokok Demokrasi yang baru saja di ganggu oleh jentolak Majlis Bandaran Ipoh pada jam 7.00 pagi Ahad 15 March 2009 )

Ahad, Mac 15, 2009

Rahmat Tuhan paling utama, ialah agama.

Tuhan mengirimkan kehidupan, lalu Adam dan Hawa bercinta.


Tuhan mengurniakan akal, untuk fikir. Dan segala jenis pancaindera, untuk mengumpul, menganalisa dan membuat kesimpulan terhadap sesebuah perkara. Logik dan tidak logik, semuanya dapat terpisah, umpama beza hitam dan putih, langit kelam dan cerah.

Manusia dibekalkan dengan anggota tubuh badan. Untuk kesenangan bergerak, berjalan, berlari dan lain2 gerakan yang menyenangkan. Syukur pada-Nya, yang memberi segala. Di langit dan bumi. Maha suci Allah, yang Maha Melihat lagi Maha Mendengar.

Tercetusnya sesuatu akibat dari fikiran dan gerakan adalah hasil gumpalan nafsu-nafsi dan restu Ilahi. Fikiran dan niat manusia tergerak bersama2 dengan qada' Tuhan. Jika qada' mengatakan kita adalah ahli neraka, maka bergembiralah bagi mereka yang sebaliknya. Dan turunlah ayat Tuhan tentang 'masa' dan sumpah keramat Allah mengenainya.

Rindu. Kita sentiasa dalam keadaan rindu, kerana kita di dunia kehilangan sesuatu. Ingatan dan memori sewaktu kita bukan di waktu sekarang telah terpadam. Waktu dulu umpama sebuah memori usang yang sudah hilang. Berbaik2lah dengan alam, kerana dengannya kita berupaya mengingati kembali. Akan segala janji2...


Agama tidaklah mengongkong, sedangkan manusia yang mengongkong.Aku tidak MAMPU menerangkan segala bentuk dan ragam agama yang suci, hanya dalam satu entri. Segala pengetahuan, pengalaman, dan kerinduan kita terhadap agama, tali, ikutan, segala hakikat, makrifat, syariat, hanya bisa ditemui melalui keinsafan, dan rasa tenteram di dalam hati.

Puncak agama adalah ilmu. Barang siapa punya ilmu, maka beruntunglah ia...


14 March 2009

KERJASAMA DENGAN UMNO ? INI PANAS !

Assalamu'alaikum Wr,Wb

ADAKAH INI CERITA GEMPAR LAGI ?

ADA SEORANG HAMBA ALLAH MINTA BERI PANDANGAN TENTANG KERJASAMA ANTARA PAS DAN UMNO (BN) CERITA INI DI KATAKAN DATANG DARI KELANTAN ? BERI SAYA BUAT MUNAJAT DULU ! SAYA RASA INI ADA KAITANNYA DENGAN PERISTIWA HULU LANGAT ? SO SABARLAH DULU TENGOK MACAM MANA

Pemuda PAS Senada Dengan Hadi Isu Kerajaan Campuran

KOTA BAHARU - Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini menyambut baik cadangan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berhubung pembentukan kerajaan campuran di negara ini dan menganggap cadangan itu dibuat pada masa yang tepat.

Timbalan Ketuanya Nasrudin Hassan berkata kerajaan pusat yang diterajui Barisan Nasional (BN) dan juga pembangkang memang sepatutnya duduk semeja menyelesaikan isu ekonomi dan konflik politik yang melanda negara kini.

"Kerajaan campuran ini bukan bermaksud PAS atau pembangkang masuk BN, atau sebaliknya, tetapi pembangkang turut diberi ruang dalam pentadbiran bersama-sama menyelesaikan isu ekonomi dan konflik politik dalam negara," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Nasrudin berkata cadangan Abdul Hadi itu juga mendapat maklum balas memberangsangkan daripada pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang turut bersama-sama berada dalam pakatan pembangkang.

"Setakat ini tidak ada sebarang kenyataan bertentangan, kecuali ada satu dua individu yang memberi perhatian berbeza daripada cadangan presiden (PAS). Tapi itu biasalah, ia masih di peringkat idea untuk sempurnakan gagasan itu," katanya.

Baru-baru ini Abdul Hadi mencadangkan supaya BN dan pakatan pembangkang membentuk sebuah kerajaan campuran. -- BERNAMA

Pejabat Peguam MB Hj Nizar Diceroboh..


Pejabat salah seorang peguam Menteri Besar Perak dari Pakatan Rakyat, Mohamad Hanipa Maiden yang terletak di Taman Sri Gombak dipecah masuk baru-baru ini dan membawa lari sebuah komputer riba dan dua buah komputer meja.

Turut dibawa lari adalah beberapa fail penting, kata Mohamad Hanipa Maiden kepada Siasah.
"Saya tidak dapat mengesyaki sesiapa tetapi tiga buah komputer yang mengandungi maklumat penting hilang di samping beberapa fail," kata Hanipa.

Hanipa adalah antara penal peguam untuk Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin dalam samannya terhadap MB perak dari BN, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.
Seorang kakitangan Hanipa telah membuat laporan polis tentang kejadian itu.