ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

May 12, 2009

12/05/09. Selasa.

ZAMRI DITERIMA ISTANA PERAK SEBAGAI BUKAN MENTERI BESAR PERAK LAGI

Nak rayu ape lagi?

UMNO BN paham ke, ATAU tidak?

Zamri beria2 mengaku MB sebab istana yang lantik jadi MB.

Zamri sedar ke tidak yang hari ini istana telah membatalkan beliau tu MB Perak. Istana lebih paham lagi. Dan istana lebih cekap lagi. Sebelum Zamri buat rayuan di Mahkamah Rayuan, nama MB Nizar telah disebut dalam Balairong Istana Iskandariah sebagai MB Perak. Maknanya Zamri telah gugur sebagai MB Perak pada pandangan istana tepat pukui 9.15 pagi tadi.

Bukan kah UMNO tetap setia dengan istana? Masa inilah UMNO nak tunjuk taat setia. Mana cukup sampai pada keta saja .. Daulat Tuanku.

UMNO begitu risau jikalau istana membubarkan DUN Perak. Sebab itulah agaknya dengan kadar seberapa segera dengan bantuan Mahkamah Rayuan telah beria2 untuk menangguhkan keesahan MB Perak sebelum istana memperkenan membubarkan DUN Perak. Sebab BN tahu yang istana tidak boleh bubarkan DUN selagi Zamri yang jadi MB. …

Tindakan UMNO menghalang istana memperkenan membubarkan DUN bukankah derhaka namanya?

Huh .. Satu Malaysia telah ditenginkan oleh satu Malaysia.

Hanyar memperingatkan agar penyokong Pakatan Rakyat bersabar dan jangan bertindak diluar batasan undang-undang cara gopoh.

Perlu hati-hati provokasi umno bn.

Setiap kepimpinan bahagian Pakatan Rakyat, hendaklah mengenali ahli masing-masing. Takut kalau-kalau umno bn menyamar memakai baju lambang parti penyokong Pakatan Rakyat untuk provokasi.

SIAPA NAJIB KALAU BUKAN RAKYAT, SIAPA RAKYAT KALAU TIDAK MENJADI HAKIM.

FIKIR-FIKIRLAH…….

12/05/09. Selasa.

MAHKAMAH TAK BERDAULAT LAGI KAH ?????

" perkembangan yang terakhir ini akan membuat rakyat turun ke jalanan untuk mencari keadilan. Kerana bagi BN menghormati undang-undang adalah retorik semata.

Ayuh kita jadi anak jantan ! "


Tak sampai 24 jam keputusan mahkamah semalam dikeluarkan. Keputusan mahkamah rayuan untuk penangguhan keputusan semalam dah keluar. Mahkamah express. Sape la hakimnye agaknye? Sekali lagi terbukti UBN takut pilihanraya diadakan. UBN takut pada suara rakyat. UBN cuba menghalang suara rakyat. UBN takut pada demokerasi yang mereka agung2 dulu. Bagi UBN demokerasi sudah tidak wujud di Malaysia. Undang2 penjajah diguna pakai semula oleh mereka.

Terkini 2.30pm
Dari sumber yang diperolehi, Zambry telah mengarahkan DS Nizar untuk mengosongkan pejabat MB di bangunan SUK. Arahan yang dianggap sah itu adalah merujuk kepada perkembangan rayuan Zambry menangguhkan keputusan mahkamah kelmarin.

Pilihan yang ada KINI ialah -
1) Perkenan Sultan untuk bubarkan DUN dalam kadar segera.

2) Menyerahkan kepada Datuk SUK yang baru dilantik pagi tadi untuk mentadbir negeri (government taker) akibat pertelingkahan di peringkat mahkamah yang masih tidak selesai,

3) Rakyat makin pening..!
5/12/09.Selasa.

12.30pm


SINAR BARU pAKATAN rAKYAT


Maklumat dan sumber yang baru diperolehi Dato' Seri Nizar baru saja meninggalkan istana kurang lebih 10 minit yang lalu menuju ke Ipoh. Mungkin ada Sidang akhbar lepas zohor ini. Walaubagaimanapun sumber rapat dengan MB Perak menyatakan bahawa DS Nizar masih belum mengadap baginda Sultan berhubung pembubaran DUN.


Pengumuman ketibaan MB Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di Balai Rong Seri Istana Iskandariah, Kuala Kangsar memeranjat semua tetamu dan dif kehormat di majlis penganugerahan darjah kebesaran dan pingar sempena keputeraan Sultan Azlan Shah pagi tadi.

Beliau yang tiba bersama isteri, Datin Seri Fatimah Taat pukul 9.10 pagi tadi kemudian dipersilakan duduk di tempat yang dikhaskan untuk Menteri Besar dan pembesar-pembesar kanan negeri.

Ketibaan beliau sebagai MB mungkin tidak dijangka oleh tetamu kerana menjangkakan yang dijemput ialah Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Turut hadir pada majlis itu barisan Exco daripada PR termasuk Exco Kanan, Datuk Ngeh Koo Ham. Walau bagaimanpun Datuk Seri Dr Zambry dan enam Exco BN yang baru mengosongkan jawatan mereka semalam dan bilik masing2 di Bangunan Perak Darul Ridzuan tidak kelihatan.

Suasana di Balai Rong Seri yang sama itu mengimbau kembali majlis angkat sumpah Datuk Seri Dr Zambry yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pangkor sebagai jawatan MB 6 Februari dihadapan Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah.

Perlantikan beliau menandakan bermulanya krisis politik yang amat getir bagi negeri Perak yang berterusan sehingga keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam mengesahkan keabsahan Datuk Seri Nizar sebagai MB yang sah sejak beliau dilantik ke jawatan tersebut pada 13 Mach 2008. Lebih 286 penerima darjah kebesaran dan pingat hadir pada majlis tersebut hari ini.
Akan dikemaskini dari masa ke semasa.