ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 28, 2008

UNTUK RENUNGAN YB KAPAR....


UNTUK RENUNGAN YB KAPAR.....

Memang benar kata-kata mantan ketua angkatan muda Malaysia sdr Ezam Mohd Noor. Yang lebih baik pada pendapat saya adalah, walau apa pun Yb perlu tetap kekal dalam parti keADILan dan kekal sebagai MP Pakatan Rakyat. Jangan jadi PKR. PKR bukanlah sebutan singkatan nama parti kita. Kalau ingat ,huruf ini berlaku di aijok (pemuda umno yg sebut) Singkatan asal kita keADILan. Orang-orang yang hebat-hebat sekarang YB memang telus belaka, tapi yang baru menjelma jadi YB sikit masaalah. Nanti saya nukil 4 baris ayat buat YB.

Nasihat saya, yang kusut, kita rongkai. Putus harap disambungkan. Perjuangan kita masih belum kepenghujung. Ikut hati, merana penyokong.

JANGAN KAU SANGSI KEMANA ARAHMU,
LANGKAH MU TIDAK SUMBANG,
JANGAN KAU RAGUI KEYAKINAN MU,
YANG ZALIM PERLU DITENTANG.

Yang tak betul mesti ditentang. Yb mesti buat yang terbaik untuk rakyat dalam satu ikatan yang kukuh. Kita di ibarat lidi(
lidi dah tantu rapoh), jika dikumpul dan jadikan penyapu bukan seperti MB yang lalu. Tetapi guna untuk bersihkan kawasan kotor. heebattt jadinya. Teruskan kedudukan YB dalam satu payong yang sebenar-benarnya rakyat mahu.

Dalam hal ni yang saya nampak, hanya propaganda bn saja. Kerana kebanyakan YDP yang masih kekal sekarang adalah dipandu olih pemimpin umno lagi. Jika ditukar dengan yang jenama baru tentu selesai masaalah ini.

Hati-hati YB, jangan ada orang lain mengambil kesempatan, dengan menulis surat perletakan jawatan/ keluar parti sampai ketangan tim. presiden. Dalam PKR ada orang cuba menangguk diair yang keruh. Lainlah keADILan.membujur lalu melintang patah.

puisi buat YB

Buat JANJI

Jangan dipahatkan ia
sekadar menjadi penyedap hati
selebihnya mengganggu tidur
dan mimpi kami
yang jenuh dimainkan ilusi
tanpa secebis menjadi realiti.

Jangan dipahatkan janji
manis mulut ketika bertandang sesekali
ke pedalaman belantara daerah kami
atau menawar pelbagai kehendak
sedang demikian masih
kami nikmati dan ulit keperitan
meneguk keruh air di bukit kontang
denai berladung lumpur
di kala hujan
berdebu di kala panas
saban hari sehingga kini.


4 Tahun Berlalu menjadi Ingatan....


Sebahagian mangsa tsunami memohon doa di bawah kapal yang tersangkut di bumbung sebuah rumah di Kampung Lampulo, Banda Acheh semalam. – Gambar Reuters


Meskipun sudah empat tahun berlalu, bencana tsunami yang melanda 12 negara di rantau Asia-Pasifik pada 2004 masih segar dalam ingatan.

Di negara-negara yang terlibat termasuk Indonesia, mangsa tsunami mengadakan pelbagai majlis bagi mengingati tragedi yang mengorbankan lebih 260,000 nyawa itu.

Mereka menjadikannya detik untuk merenung kehidupan selain menilai kemajuan pembinaan semula rumah dan perkampungan yang musnah dilanda tsunami itu.