ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 30, 2008

RASUAH OH RASUAH.......

RAKYAT NAMPAK APA YANG BERLAKU

DIKUALA LANGAT DAN SELURUH SELANGOR.


Semalam Hanyar bertemu dengan kawan-kawan di pekan Banting, hingga awal pagi. Kami merasa hairan banyak lori-lori bawa pasir bergerak waktu lewat tgh malam hingga awal pagi. Kami merasakan daerah K.Lgt seperti peluang pekerjaan disektor pembangunan amat terlalu hebat. Saingan kerja sehingga tidak mencukupi waktu siang. Setahu kami lori tiper ini hanya bolih bergerak membawa muatan hanya waktu pejabat sahaja. Tetapi apa yang berlaku di Banting, lori-lori ini bekerja hingga lewat malam.

Siasatan kami apabila mengekori lori-lori tersebut, apa yang kami nampak tidak seberapa hebat pembangunan dan peluang pekerjaan yang terserlah. Rupa-rupanya hebat yang kami difahamkan adalah pada lori-lori yang membawa pasir itu sahaja. Hebatnya membawa pasir tanpa membayar cukai (doket). Apabila kami bertanya pada pemandu lori berkenaan, mereka menjawab kami kurang bekerja diwaktu siang hari. Malam agak mudah bekerja sebab pejabat tanah tidak beroprasi. Kadang kala sahaja penguatkuasa tanah memantau. Buat kami sebagai pemandu lori tidak menjadi masaalah kerana tonto telah mengawal pergerakan lori yang membawa penuh sarat pasir.

Disini kami andaikan penguatkuasa gagal mengawal penyangak-penyangak pasir yang sesuka hati beroprasi. Dalam hal ini ramai mengatakan penguatkuasa tidak telus. Teringat pula salah seorang yang semeja dengan kami, menceritakan hal sebenar penguatkuasa tidak mampu melaksanakan tugas dengan tegas sebab banyak faktor yang melibatkan keselamatan mereka. Pegawai-pegawai penguatkuasa menceritakan, jika terlalu tegas sehingga penangkapan dilakukan, keselamatan mereka terancam. Jika mereka tidak mengambil tindakan terhadap lori-lori yang terlibat apabila ada komplen, pegawai atasan meraka pula akan mengambil tindakan terhadap penguatkuasa. Jadi kalau begini cara pentadbiran bebas dan tidak ambil kira maka jalan penyelesaian tiada kesudahan. Penguatkuasa juga merasa terkilan apabila, tiada penangkapan pada waktu malam beroperasi, tuntutan kerja lebih masa mereka, jabatan tidak mahu bayar.

Apa yang kami(hanyar) nampak jalan penyelesaian mudah, kiranya telus pegawai kanan PBT yang berpelajaran tinggi dan dihormati juga mempunyai kuasa mutlak dibawah kepimpinan MB Selangor, buatlah satu arahan surat pekeliling kepada kawasan jajahan Penghulu dan Pengerusi JKKK terlibat supaya menahan lori-lori tersebut dengan bantuan penduduk kampong. Setelah menahan, terus menghubungi pegawai PBT untuk tindakan. Inilah cara paling sesuai dan menyelamatkan keselamatan semua pihak.

Kalau perkara yang Hanyar usulkan diatas, pegawai kanan PBT tidak terfikir, rasanya kelayakan tidak membawa erti kepada pembangunan negeri. MB Pakatan Rakyat memberi kepercayaan kepada orang-orang ini meneruskan tugas yang sebelum mereka dibawah kuasa pemerintah negeri iaitu umno. Mereka nilah mencalarkan nama baik pemerintah Pakatan Rakyat. Hanyar andaikan mereka seperti gunting dalan lipatan.

Hormatilah rakyat marhain Selangor yang diberi kuasa mengundi mengikut system demokrasi, iaitu Demokrasi Berparliman Mengikut Sistem Pilihanraya. Pentadbiran MB dengan kata sepakat bersama Exco-Exco akan menjaga hati pada pegawai-pegawai kanan kerajaan diberi peluang terus mentadbir Daerah masing-masing. Tapi apa yang berlaku songsang yang teserlah.

Seperkara lagi Hanyar ada menerima maklumat ushawan koperat pasir telah didatangi tetamu, memperkenali diri mereka adalah orang rapat dengan MB dan bolih berbincang terus untuk menyelesaikan masaalah permit pasir dan meminta puluhan ribu RM kepada koperat pasir ini. Jelas yang kami dengar koperat pasir bersetuju dan memberi RM kepada broker-broker ini. Dan mereka pula berjanji sebahagian tanah pasir di kawasan Ijok bolih dimiliki olih koperat tersebut. Dimaklumkan baru-baru ni koperat merasa tertipu dan telah membuat laporsn polis. Kalau inilah yang berlaku, adalah tidak adil terhadap rakyat, gara-gara koperat yang zalim. Sanggup melakukan kesalahan rasuah, tetapi tidak sanggup menghadapi risiko kena tipu.

Sekiranya kerajaan Selangor tidak menyiasat perkara yang hanyar panjang berjela maklum, maka rakyat marhain merasa tertipu dengan janji-janji Exco Yb Yaakub Sapari janjikan.

Nasihat hanyar pada sesiapa yang tidak melakukan/terlibat dalan hal ini jangan merasa takut. Keadilan yang telus akan menentukan mengikut undang-undang disamping ALLAH bersamamu.


Jazakallah…