ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Jul 13, 2009

13/07/2009. Isnin.

1 MALAYSIA DAH TAKUT DGN BULAN,MATA........PR.


KUALA KRAI, 13 Julai - Mengapakah Dato' Seri Najib Razak tidak muncul-muncul di Manek Urai?

Ini persoalan yang belum terjawab biar pun sudah dilontarkan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada penamaan calon sebelum ini.

Kini tinggal sehari lagi kempen menjelang pilihan raya Selasa ini, namun Perdana Menteri tidak muncul.

"Mungkinkah Presiden Umno takut dengan bayangan Altantuya sehingga tidak kelihatan di Manek Urai sehingga sekarang?

"Ramai orang tertanya mengapa Perdana Menteri tidak kelihatan," kata Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Haji Abdul Fatah Harun pada persidangan media di Markas Induk PAS di sini, semalam.

Perdana Menteri nampaknya menyerahkan tugas membawa cabaran Umno di Manek Urai kepada timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Dan semalam beliau hadir pada sambutan perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Kelantan di Sekolah Kebangsaan Manek Urai Baru.

Umno terpaksa menggunakan orang di luar Manek Urai hadir pada program yang dianjurkan memandangkan penduduk tempatan seperti tidak menghiraukan sehingga kehadiran Muhyiddin pun kurang mendapat sambutan.

Hari ini ramai guru dari seluruh Kelantan diarah hadir bagi memperlihatkan program dihadiri Timbalan Perdana Menteri mendapat sambutan.

Malah guru yang hadir berada jauh dari khemah yang disediakan, seperti tidak menghiraukan ucapan pemimpin Umno.

Banyak pihak berhujah ketidakhadiran Perdana Menteri membayangkan BN menghadapi laluan sukar di Manek Urai. Ia juga menggambarkan pemilihan Tuan Aziz Tuan Mat seperti tidak mendapat perkenan Najib, sebaliknya pilihan Muhyiddin.

Abdul Fatah juga melahirkan rasa bimbang di atas kehadiran begitu anggota polis di Manek Urai sehingga menimbulkan kecurigaan kerana ramai di kalangan mereka difahamkan tidak mempunyai tugas yang khusus.

Katanya, banyak cawangan polis yang dihantar ke Manek Urai termasuk 'special branch', bahagian trafik dan lebih ramai yang kelihatan tidak mempunyai tugas.

"Kita tidak tahu apa fungsi mereka dengan kehadiran yang begitu ramai anggota polis. Kita akan cuba dapatkan maklumat mengenai apa sebenar peranan mereka," katanya.

Ditanya dengan kehadiran anggota polis yang kemungkinan wujud pengundi hantu kata beliau, PAS juga merasa bimbang kerana tidak tahu apa sebenar fungsi mereka sehingga terlalu ramai di Manek Urai.

Menurutnya kehadiran polis juga menimbulkan rasa resah di kalangan penduduk tempatan sehingga menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas terutamanya di Cabang Tiga Laloh.

Kata beliau, polis meletak kenderaan di tepi jalan sehingga menghalang lalu lintas.

"Kami berharap pihak berkenaan mengambil kira masalah yang dihadapi penduduk memandangkan kehadiran ramai polis menimbulkan rungutan masyarakat," katanya.

Beliau juga mendakwa ada sebuah rumah yang didiami isteri kepada seorang pegawai polis telah dijadikan markas Umno.

Abdul Fatah juga berkata, kerajaan pusat menggunakan secara berleluasan jentera kerajaan bagi membantu kempen BN termasuk Kesedar, Risda, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Pertanian dan banyak lagi kementerian lain.

Menurutnya, sehingga kini kerajaan pusat dan Petronas belum lagi menjelaskan mengenai tuntutan royalti kepada kerajaan Kelantan.

13/07/09. Isnin.

MB SELANGOR SEDIA MENAMBAH BEBAN DINEGERI LAIN..........


TEMALIR, 12 Julai- Menteri Besar Selangor sudi membantu kempin PRK atas tiket parti KEADILAN yang melambangkan pada baju beliau, Tan Sri Khalid Ibrahim menyatakan kesediaan untuk membantu Kelantan, untuk berunding berkenaan royalti minyak ketika berucap dihadapan orang ramai dekat sini, malam tadi.

Khalid Ibrahim dalam ucapannya turut menerangkan berkenaan perubahan yang dibuat dalam pengurusan pentadbiran Negeri Selangor. Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang dipimpin oleh beliau berjaya mengurangkan sejumlah besar perbelanjaan di mana perbelanjaan yang sama bagi setengah tahun pentadbiran BN dapat digunakan untuk pengurusan selama setahun setengah.

"Kerajaan Pakatan Rakyat lebih telus dalam pentadbiran," tegas beliau yang mahu rakyat mengetahui bagaimana duit mereka digunakan kerajaan.


Menyentuh berkenaan pemberian air percuma kepada rakyat Selangor, beliau menjelaskan bahawa beliau menerima jika tindakan tersebut ditakrifkan sebagai memberi rasuah kepada rakyat.


Ketika menyentuh berkenaan isu PPSMI pula, Menteri Besar Selangor itu menyatakan bahawa dasar tersebut bukan sekadar membawa kerugian berbillion ringgit kepada kerajaan tetapi juga menyebabkan kerugian yang besar kepada negara akibat kehilangan ramai tenaga kerja.

Kegagalan mereka menguasai Matematik dan Sains menjadikan mereka ketinggalan di dalam arus pembangunan yang mementingkan kemahiran dalam bidang tersebut.

Tahniah Tan Sri Khalid sebagai Ketua Perhubungan Negeri Selangor.