ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 20, 2008

Mereka melibatkan 188 rumah teres dan unit kondominium

Mutakhir »
Polis: 2,000 penduduk Bukit Antarabangsa dibenar pulang

SELAMAT... DATUK KHALID Abu Bakar menunjukkan kawasan Jalan Wangsa 11 - antaar kawasan yang selamat untuk penduduk Bukit Antarabangsa kembali ke rumah masing-masing mulai hari ini. Beliau mengumumkan laporan geoteknikal di Subang Jaya pagi tadi. - foto The Star oleh SAMUEL ONG

[DIKEMAS KINI, 1 TENGAH HARI] SUBANG JAYA: Dua pertiga daripada lebih 3,000 penduduk yang diarah berpindah ekoran tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa 6 Disember lalu dibenarkan pulang mulai hari ini.

Mereka melibatkan 188 rumah teres dan unit kondominium.

Kira-kira 100 rumah dan unit kondominium lagi masih belum selamat untuk diduduki.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar ketika mengumumkan perkara itu di sini sebentar tadi berkata, kira-kira 2,000 penduduk terbabit boleh kembali ke rumah masing-masing.

"Mereka boleh kembali ke rumah masing-masing bila-bila masa mulai sekarang," katanya.

Senarai rumah yang selamat akan dipamerkan di Pusat Sementara Operasi untuk semakan orang ramai.

Pengumuman itu adalah berdasarkan laporan kajian geoteknikal yang dikemukakan oleh Jabatan Kerja Raya dan Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) diperoleh semalam, kata beliau.

Laporan itu hanya memfokus tahap keselamatan rumah-rumah yang diarah dikosongkan ekoran tragedi itu, bukannya meneliti punca tragedu, kata Khalid lagi.

Oleh itu laporan itu memperincikan:

- Rumah-rumah yang boleh dimasuki semula mula hari ini

- Rumah-rumah yang masih tidak boleh dihuni untuk tempoh sebulan akan datang

- Rumah-rumah yang tidak boleh diduduki semula bagi tempoh yang lama, lebih sebulan akan datang.

"Daripada hampir 1,000 penduduk yang tidak boleh kembali ke rumah masing-masing, kira-kira 400 penduduk perlu menunggu lebih sebulan lagi bagi pihak jawatankuasa teknikal menentukan tahap keselamatannya," kata beliau.

"Saya jangkakan hampir 1,000 penduduk yang masih belum boleh balik lagi," kata beliau yang juga Pengarah Operasi Mencari dan Menyelamat Tragedi Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa.

Penduduk yang dibenarkan pulang melibatkan rumah-rumah di Jalan Bukit Antarabangsa iaitu sebanyak lima unit, rumah No. 1 (di sebelah surau dan Bilik Gerakan PDRM) dan rumah No. 2, 3, 4, dan 5.

Rumah-rumah lain ialah:

- Jalan Bukit Mewah 2 (30 unit) - rumah bernombor 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 dan 38

- Jalan Wangsa 11 (38 unit) - rumah bernombor 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74 dan 76

- Kondominium Impian Selatan: keseluruhan Blok A (81 unit) dan Blok B (28 unit)

- Jalan BJ 6A, Taman Bukit Jaya (6 unit) - 1, 3, 5, 7, 9 dan 11

Dalam pada itu, rumah-rumah yang tidak boleh dimasuki semula untuk tempoh satu bulan akan datang ialah Blok B1 Kondominium Impian Selatan dan tiga unit rumah di Jalan Wangsa 11 iaitu rumah No. 78, 80 dan 82.

Kata Khalid, bagi kawasan ground zero iaitu kawasan tragedi tanah runtuh, jawatankuasa teknikal memerlukan masa lebih sebulan untuk menjalankan kajian lanjut.

KERJA-kerja memindahkan timbunan tanah yang menghalang laluan utama ke kawasan Bukit Antarabangsa sedang giat dilaksanakan ketika tinjauan fotoBernama di sini, hari ini. Laluan utama ke kawasan Bukit Antarabangsa itu tertimbus dalam kejadian tanah runtuh yang turut meranapkan 14 buah banglo pada 6 Disember lalu. -fotoBERNAMA

Sementara itu, Presiden Jawatankuasa Bertindak Penduduk Bukit Antarabangsa, Datuk N. Muneandy yang turut hadir dalam sidang media itu berkata beliau berpuas hati dengan laporan yang dikeluarkan oleh JKR itu.

"Saya amat berpuas hati kerana JKR dan pihak yang bertanggungjawab menjalankan tugas mereka dengan cepat.

"Dengan laporan terbaru ini dapat melegakan penduduk yang diarahkan pindah sebelum ini," katanya ketika ditemui selepas sidang media berkenaan.

BERITA TERDAHULU

Tanah runtuh: Polis Selangor umum hasil laporan pagi ini

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar akan mengumumkan laporan keselamatan kawasan tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa di Subang Jaya pagi ini.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dijadual mengumumkan tindakan susulan kerajaan negeri ekoran laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) esok.

Ketua Polis Selangor ketika dihubungi mStar Online petang semalam mengesahkan beliau akan mengumumkan status keselamatan lima kawasan perumahan di Bukit Antarabangsa yang diarahkan berpindah sebelum ini di Subang Jaya pagi ini.

Khalid yang juga Ketua Operasi Mencari dan Menyelamat berkata, beliau akan mengumumkan berdasarkan laporan yang dikemukakan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) semalam.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Ampang, ACP Abdul Jalil Hassan juga menyatakan demikian kepada pemberita di tempat kejadian apabila ditanya mengenai laporan JKR yang diserahkan oleh Ketua Pengarah JKR, Datuk Seri Ir. Dr. Judin Abdul Karim kepada beliau di pusat operasi bencana alam taman itu pagi semalam.

Dalam pada itu, sebahagian besar daripada lebih 3,000 penduduk membabitkan lima kawasan, yang dipindahkan ekoran tanah runtuh Bukit Antarabangsa, dijangka akan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Penduduk kawasan terbabit:

- Keseluruhan blok kondominium Impian Selatan

- Jalan 6A Taman Bukit Jaya

- Keseluruhan Taman Bukit Mewah

- Keseluruhan Jalan 9, Taman Wangsa Ukay

- Jalan 11 Taman Wangsa Ukay

Ketika ditemui wartawan selepas menerima laporan awal di Shah Alam tengah hari semalam, Khalid berkata, penemuan awal itu adalah berdasarkan siasatan kendalian JKR dan Ikram.

Laporan itu diserahkan kepada Khalid pada pukul 12.45 tengah hari.

Khalid berkata, beliau belum lagi meneliti keseluruhan kandungan laporan berkenaan.

Pun begitu katanya, kebanyakan daripada penghuni di lima kawasan sekitar Bukit Antarabangsa itu akan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

"Majlis Daerah Gombak dan Presiden Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) akan meneliti laporan tersebut.

"Saya akan membuat pengumuman apabila melawat kawasan kejadian Ahad ini (esok)," katanya di Shah Alam.

Pegawai Daerah Gombak dan Presiden MPAJ akan pergi ke Bukit Antarabangsa esok untuk mengenal pasti rumah-rumah yang akan diklasifikasikan sebagai tidak sesuai untuk diduduki.

Insiden tanah runtuh yang berlaku pada pukul 4 pagi 6 Disember itu, meranapkan 14 banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di Bukit Antarabangsa serta meragut empat nyawa.

Hasil kajian JKR dan Ikram sebelum ini mendapati kawasan tanah runtuh meliputi 14 unit rumah banglo seluas empat hektar itu tidak selamat untuk orang ramai.

'Drama' serah laporan tanah runtuh Bukit Antarabangsa

KUALA LUMPUR: Yang dijangkakan proses penyerahan laporan geoteknikal berhubung tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa hari ini akan berjalan 'lancar'.

Sebaliknya, banyak pihak termasuk wakil media terkejut dengan 'drama' yang disaksikan di pusat media di tapak operasi tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa pagi ini.

Sdiang media yang dijadualkan berlangsung pukul 10 pagi tidak diadakan seperti yang dimaklumkan sebelum ini.

Dipercayai ini kali pertama suasana sedemikian dialami dan disaksikan wakil media walaupun kawasan Bukit Antarabangsa pernah dilanda tanah runtuh beberapa kali sebelum ini.

Wakil media yang sudah menunggu sejak awal pagi hairan kerana setelah hampir sejam menunggu tiada pihak yang muncul untuk mengadakan sidang media mengumumkan laporan status keselamatan kawasan kediaman yang dikosongkan.

Apa yang lebih menghairankan Unit media Jabatan Penerangan juga tidak dimaklumkan mengenai sebarang sidng media oleh mana-mana pihak selepas mereka dimaklumkan sidang media yang sepatutnya diadakan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah dibatalkan.

Kira-kira pukul 11.15 pagi, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, ACP Abd. Jalil Hassan berkata, beliau telah dimaklumkan bahawa Pejabat Daerah Gombak telah menerima laporan status keselamatan tanah tersebut daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) pada pukul 10.45 pagi tadi.

Ir. Kamar Kassim, pegawai dari JKR menyerahkan laporan berkenaan kepada Abd. Jalil.

"Saya difahamkan kini Pegawai Daerah Gombak, Husaini Samsi sedang dalam perjalanan ke pejabat Menteri Besar di Shah Alam untuk serahkan laporan tersebut.

"Bagaimanapun saya tak pasti bila sidang media untuk mengumumkan startus itu akan diadakan," katanya ketika ditemui.

Dalam pada itu, mStar Online yang menghubungi Pejabat Menteri Besar Selangor dimaklumkan Tan Sri Khalid Ibrahim sudah menerima laporan daripada Pegawai Daerah, Huzaini Samsi tengah hari tadi.

KOMEN MB SELANGOR SEMALAM

Semalam, Kerajaan Selangor kesal dengan tindakan JKR yang tidak menyerahkan laporan siasatan berhubung tragedi tersebut.

Menurut Kenyataan Pejabat Menteri Besar Selangor itu, tindakan tersebut amat mengelirukan kerana akan menyulitkan lagi usaha kerajaan negeri untuk membuat keputusan dalam menentukan nasib mangsa kejadian tanah runtuh dengan segera.

"Hal pengurusan tanah adalah terletak di bawah kuasa kerajaan negeri. Oleh itu, membelakangkan pihak kerajaan negeri hanya akan merugikan mangsa kejadian tanah runtuh dan diharapkan agensiagensi kerajaan bersikap lebih profesional dalam mengendali perihal tragedi ini," menurut kenyataan itu.

Bagaimanapun, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan mengumumkan langkah yang perlu diambil sebaik sahaja menerima laporan berkenaan dan bersedia untuk mengguna pakai setiap kaedah yang dirasakan perlu.

Kenyataan itu turut menyebut kerajaan negeri dan semua agensi terlibat juga akan terus memantau keadaan kawasan tanah runtuh serta memberi jaminan untuk meneruskan usaha supaya nasib mangsa kejadian tanah runtuh akan terbela.

Insiden tanah runtuh yang berlaku pada pukul 4 pagi 6 Disember itu, meranapkan 14 banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di Bukit Antarabangsa serta meragut empat nyawa.
Kementerian Pengangkutan akan mengkaji semula .........


Kementerian Pengangkutan akan mengkaji semula kewajaran membenarkan bas ekspres dan bas lain di negara ini menjalankan operasi selepas tengah malam ekoran peningkatan kemalangan maut pada waktu malam.

Menterinya Datuk Seri Ong Tee Keat berkata kementeriannya sedang mendapatkan pandangan pelbagai pihak termasuk dari negara-negara lain bagi tujuan tersebut.

"Walaupun pemandu-pemandu bas terbabit menyatakan mereka sudah cukup tidur pada waktu siang, tetapi ada masanya mereka akan mengalami keletihan kerana tindak balas biologi dalam tubuh manusia, jadi kewajaran ini akan dikaji semula," katanya.

Beliau diminta mengulas kemalangan sebuah bas ekspres dari Sitiawan, Perak ke Singapura sehingga mengorbankan 10 daripada 26 penumpangnya di Kilometer 146, Lebuh Raya Utara Selatan antara Tangkak-Pagoh di sini baru-baru ini.

Menteri Pengangkutan ditemui pemberita selepas merasmikan bangunan baru Pusat Hemodialisis Kelab Lion International di Taman Indah, Sungai Abong di sini, Jumaat.

Bagaimanapun, Ong berkata sebelum keputusan untuk menarik balik kebenaran operasi tersebut dibuat, maklum balas daripada agensi tertentu termasuk Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) tetap akan diambil kira.

Beliau yang juga Presiden MCA dijangka menerima laporan dan cadangan daripada LPKP yang telah diarahkan menyiapkan laporan mengenai kemalangan tersebut dalam sedikit masa lagi.

Mengenai bantahan terhadap cadangan agar lesen kenderaan perdagangan diperbaharui setiap setahun berbanding lima tahun sekali yang dikuatkuasakan selama ini, beliau berkata ia masih lagi di peringkat cadangan.

menangguhkan penswastaan Institut Jantung Negara (IJN).

Tun Dr Mahathir Mohamad gembira dengan keputusan kerajaan untuk menangguhkan penswastaan Institut Jantung Negara (IJN).

Mantan Perdana Menteri itu berkata beliau tidak fikir penswastaan itu adalah satu idea yang baik memandangkan institut itu "adalah badan amal yang unik" berdasarkan kepada prestasinya yang cemerlang setakat ini.

"Setakat ini tiada aduan mengenai IJN. Mereka telah menunjukkan prestasi cemerlang. Berkhidmat kepada yang kaya dan miskin. Semua orang telah mendapat manfaat daripada IJN termasuk saya sendiri," katanya kepada pemberita selepas menerima RM150,000 dari Kementerian bagi pihak Yayasan Kuala Lumpur untuk Menjenayahkan Perang, yang dipengerusikannya.

Menteri Luar Datuk Seri Rais Yatim menyampaikan cek itu kepada Dr Mahathir di Yayasan Al-Bukhary, di sini, Jumaat.

Dr Mahathir berkata kerajaan hanya perlu menswastakan apa yang dimiliki hanya jika terdapat sebab yang baik "jika tidak ianya tidak sihat."

Sime Darby dilaporkan membuat cadangan kepada kerajaan untuk membeli kepentingan dalam IJN Holdings Sdn Bhd, pengendali IJN.

Pada masa ini, IJN merupakan pusat perubatan jantung terkemuka di rantau ini dengan 99.99 peratus dimiliki Kementerian Kewangan.

Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan hari ini perkara itu telah ditangguhkan hari ini sehingga kajian mendalam dijalankan oleh kementerian berkaitan.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir berkata beliau tidak dapat mendedahkan senarai calon-calon Umno yang terbabit dalam politik wang berikutan kekurangan bukti.

"Saya perlu meneliti dakwaan itu. Banyak sangat dengar cakap. Mereka (perwakilan) boleh beri saya nama-nama itu tetapi tiada maklumat konkrit seperti di mana, berapa banyak dan lain-lain. Kita perlukan mereka yang berani untuk tampil dan mendedahkan. Setengahnya mengadu tetapi mereka tidak begitu berani untuk mendedahkan pesalah itu," katanya.

Bulan lepas, Dr Mahathir yang juga bekas Presiden Umno telah berkata bahawa beliau akan mendedahkan nama-nama calon yang terbabit dalam politik wang menjelang pemilihan parti yang dijadual diadakan Mac tahun depan.

Katanya Umno, sebagai tulang belakang Barisan Nasional, boleh mewujudkan beberapa lembaga atau jawatankuasa untuk mengekang politik wang tetapi ia tidak akan berguna jika tiada "saksi yang berani untuk mendedahkan maklumat mengenai kesalahan itu".

"Kita perlu tangkap pesalah itu dan ia perlu dibuat tanpa keraguan yang munasabah. Kita tidak mahu mereka yang tidak bersalah pula dituduh," katanya.

Bercakap mengenai topik lain, bekas perdana menteri itu juga berkata banyak contoh di mana Majlis Peguam secara tidak langsung melobi untuk orang-orang tertentu untuk dilantik sebagai hakim.

"Sekarang, mereka meminta mereka pilih hakim. Ini tidak boleh kerana sekali orang yang mereka pilih menjadi hakim, seseorang itu secara langsung akan terhutang budi dengan Majlis Peguam dan ini akan membawa kepada campur tangan dalam melaksanakan keadilan," katanya.

Sementara itu, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) meminta kerajaan supaya tidak tergesa-gesa membenarkan sektor swasta untuk membeli kepentingan di dalam IJN.

Dalam menyambut baik keputusan menangguhkan cadangan Sime Darby Bhd mengambilalih kepentingan IJN Holdings Sdn Bhd, pengendali IJN, Presiden MMA Datuk Dr Khoo Kah Lin berkata kerajaan perlu mendapatkan maklumbalas dan pandangan daripada orang ramai dan badan bukan kerajaan sebelum membuat sebarang keputusan.

"Kami bimbang apabila syarikat swasta ambil alih, kebajikan golongan miskin akan diketepikan dan mereka mungkin tidak mendapat rawatan perubatan pada kadar rendah.

"Kami prihatin kerana pada akhirnya dalam apa jua keadaan, dalam urusan ini pokoknya adalah untuk membuat untung kerana mereka perlu menjawab kepada pemegang saham.. mereka tidak boleh mencatat kerugian.

"IJN adalah mutiara bagi pesakit-pesakit jantung di negara ini.. ianya senang didekati pesakit-pesakit jantung yang miskin," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang menyambut baik tindakan kerajaan itu mahu semua cadangan membenarkan konglomerat Sime Darby Bhd untuk membeli 51 peratus saham dalam IJN itu, dibatalkan.

Setiausaha Agungnya G. Rajasekaran, berkata IJN adalah sebuah institusi rawatan kesihatan yang penting dan adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengekalkannya demi kepentingan orang ramai terutama golongan miskin.

Dalam perkembangan yang sama, Kesatuan Pekerja-pekerja Pengangkutan (TWU) yang turut mengalu-alukan langkah penangguhan itu berkata keseluruhan isu mengenai penjualan kepentingan IJN oleh sektor swasta perlu dihentikan terus.

Setiausaha Agungnya Datuk Zainal Rampak berkata bagi TWU, IJN bukan sesuatu yang boleh ditolak ansur dan tidak boleh dibiar terlepas kepada pihak swasta kerana ia akan menafikan niat murni bagi penubuhan institut itu, katanya kepada Bernama.

"IJN adalah ikon rakyat Malaysia dan ia perlu dikekalkan begitu," katanya.

Tuanku, Apakah ini adil namanya?


Posted by: Kerajaan rakyat // Category: Zalim

Sedapat mungkin saya tidak mahu menderhaka kepada raja. Tetapi, tolonglah Tuanku, berlaku adillah kepada rakyat. Rakyat bertanggungjawab kepada raja. Raja juga mesti bertanggungjawab dan adil kepada rakyat.

Rakyat tidak akan menderhaka kepada raja selagi raja tidak menderhaka terhadap sumpahnya untuk membela rakyat berlandaskan keadilan, kesucian dan keagongan Agama Islam.

Tuanku, ramai rakyat yang miskin, susah dan menderita. Apalah ertinya seorang raja hidup mewah kaya raya dan penuh bergaya, kalau rakyatnya ramai yang derita hidup sengsara.

Ingatlah wahai pemimpin dan ke bawah Duli Tuanku. Hang Tuah bukan pembela rakyat jelata kerana dia menurut kehendak raja yang menderhaka dan menzalimi rakyatnya. Hang Jebat bukan penderhaka kerana dia pembela rakyat jelata.

Tuanku, jadikanlah negeri Melaka sebagai iktibar. Hilang kesultanan angkara kezaliman raja dan pembesarnya. Raja berfoya-foya, rakyat menderita. Pemimpin merompak harta, rakyat hidup melata. Akhirnya sultan entah ke mana, negeri tergadai jua. Melaka menerima bala, perogol dan perompak menjadi ketua.

Tuanku,

Saya, Mohd Sofi, bertanggungjawab terhadap titipan saya ini dan mohon penjelasan. Kenapakah penjenayah ini Tuanku bela?. Apakah hanya kerana raja maka Tuanku boleh berbuat sesuka bicara? Lupakah Tuanku kepada kekuasaan ALLAH Yang Maha Esa?

KUALA LUMPUR, Dec 18 - Former police chief Tan Sri Rahim Noor is getting paid an allowance based on his last drawn salary despite his pension being forfeited after he was convicted of assaulting Datuk Seri Anwar Ibrahim in 1998, Datuk Seri Nazri Aziz revealed in Parliament today.

Nazri, who is Minister in the Prime Minister’s Department, said Rahim began receiving the alimentary allowance after appealing to the Yang DiPertuan Agong.

“The allowance is the prerogative of the Crown and is based on the IGP’s last drawn salary,” Nazri told reporters after debating the Pensions (Amendment) Bill 2008.

His shocking revelation came after Pakatan Rakyat lawmakers objected to Datuk Ismail Abdul Muttalib’s (BN-Maran) claim that Anwar is drawing a pension for his service to the country. Anwar was assaulted on Sept 20 1998 after he was detained under the Internal Security Act. He was earlier sacked as deputy prime minister on charges of corruption and sodomy.

Anwar, who made his parliamentary comeback in August after a thumping victory in the Permatang Pauh by-election, angrily refuted Ismail’s statement by saying that he had not been paid a sen “while in jail”.

M. Kula Segaran (DAP-Ipoh Barat) then stood up and declared that “man who beat the former Deputy Prime Minister was paid a pension but the victim did not receive a sen”.

Tuanku, salahkah sekiranya RAKYAT rasa tertipu dan bangkit memberontak?.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Rasulullah sallallahu aleihi wassalam, kaum keluarga serta para sahabat.

Ya ALLAH, dikesunyian dan hening malam ini hamba MU bermunajat kepada MU, wahai ALLAH.

Ya Rabb, sesungguhnya pemimpin dan raja-raja kami dibentengi oleh peraturan dan undang-undang yang mereka tegakkan sendiri tanpa menuruti hukum yang telah ENGKAU amanahkan dalam kitab suci MU, AL-Quran Nur Karim.

Sesungguhnya kudrat kami tidak mampu menentang kezaliman yang dilakukan terhadap kami tanpa bantuan dan redha MU, Ya ALLAH.

Wahai ALLAH, bantulah kami dengan kekuasaan MU yang tidak pernah pudar. Amin Ya Rabbal Alamin

:::

Tags: ,

10 Responses to “Tuanku, Apakah ini adil namanya?”

 1. mountdweller Says:

  Salam sdr. ku.

  YDP Agong manakah yang begitu bangap? Masih tidak mengenal yang mana najis yang mana susu? Bukankah duit bayaran untuk si anjing kepala busuk itu datangnya dari rakyat yang dikatakan hina dina ini?

  Apakah seluruh rakyat yang membayar cukai menghalalkan secara membuta tuli untuk dibelanjakan pada tempat yang tidak sepatutnya?

  Maafkanlah, suasana semakin hari semakin meluat.

 2. RANJIT SINGH Says:

  Webmaster…tolong beri tahu para pembaca blog Kerajaan Rakyat berapakah sabenar nya elaun(ehsan) yang dibayar kepada Rahim Nor..olih rakyat Malaysia kepada sipuaka tua ini…salam !!

 3. Nabil Says:

  aa.saya nak tanya adakah artikel di atas betul-betul di hantar ke Yang dipertuan agong…
  saya rasa bagus juga dihantar kerana yang dipertuan agong mempunyai kuasa mutlak melantik perdana menteri yang beliau suka…sebab itulah saya tidak anwar ibrahim berjaya membuat undi tidak percaya ke atas umno dan seterusnya melayakkan dirinya menjadi perdana menteri…kerana sesungguhnya yang dipertuan agong berhak menolak permintaan anwar unuk menjadi PM dan seterusnya melantik siapa yang beliau rasa bertanggugjawab….

  akhir sekali saya berharap artikel di atas benar-benar di hantar ke yang dipertuan agong setelah diedir sedikit supaya lebih sopan dan terus ke matlamat asal artikel tanpa belit-belit…maksud saya tambah sikit lagi isinya supaya lebih pertanyaan dan harapan dapat dipanjangkan kepada tuanku…jika berjaya ini adalah usaha yang baik kerana tuanku bebas dari politik dan mampu membuat keputusan yang adil dan harus diterima oleh rakyat….

 4. Nabil Says:

  ohh lupa
  lu pikir la sendiri

 5. HSMJ Says:

  Papahal pon bg saya Raja atau Sultan pon akan dapat pembalasan setimpal jika membela kezaliman dalam pengetahuan Tuanku. Sekiranya kita membaca sejarah realiti di blog2, pasti akan mengetahui kenapa Raja2 dan Sultan sekarang kurang bersuara membela nasib rakyat dan hanya menjadi puppet PM.

 6. Guess Who Says:

  saya sokong penuh artikel ini… tapi adalah lebig bagus kalau ia di hantar kepada majlis raja2 atau terus ke Tuanku Mizan

 7. mok17 Says:

  Kalau saya anak kepada raja-raja saya pun malas nak layan. Kenapa? kerana blog tidak boleh dipercayai. Ada masa boleh cari awek makan angin, buat anak, clubbing

 8. azhari yari Says:

  salam sklian sahabat.

  raja tak dilahirkan tanpa aircon
  raja tak pernah tidur beratap rumbia
  raja tak pernah menangis tanpa makan
  raja tak pernah sengkek tanpa wang
  raja tak pernah gagal tanpa belajar
  raja tak pernah trgugat dgn amaran
  raja tak pernah menolak kereta tanpa minyak
  raja tak pernah menagih simpati
  raja tak pernah makan ikan sela kuning

  ………

  ape peduli…

 9. Pakalalo Says:

  Cayalah cikgu sofi…dulu hantar surat rayuan ke PM, yang ni pula ke YDA. Syabas. YDA pun celek IT gak..pasti utusan ini sampai kepengetahuan tuanku. Besarlah harapan rakyat jelata agar tuanku dapat menilai dan mengambil keputusan yg terbaik dalam permasalahan ini. Setakat ini rakyat jelata masih percaya dan hormat pada system beraja yg diamalkan dinegara ini. Diharap keadilan dapat diketengahkan untuk kebaikan semua.

  TETAPI jika tuanku gagal berlaku adil..nescaya kepercayaan dan kesetian rakyat jelata akan sedikit terhakis dan terluka...luka yg kecil ini jika tak dirawat akan membesar, bernanah dan berkuman yang mana akan menjangkiti rakyat yg lain dan akan mengakibatkan ketidak senangan rakyat jelata….jika lambat dibendung ditakuti penderakhaan terhadap tuanku akan berlaku..

  RAJA ADIL AKAN DISANJUNG
  RAJA ZALIM PATUT DITENTANG.

 10. pendikargunung kriang Says:

  Lazimnya tindakan Agong adalah berdasarkan nasihat PM. Persoalannya ialah sama ada PM memberi nasihat atas pertimbangannya sendiri atau atas desakan ’seseorang’. Jika atas desakan ’seseorang’, siapakah gerangannya ’seseorang’ itu?

  Apapun, bayaran kepada Rahim adalah sejajar dengan undang-undang Malaysia yang sangat unik itu di mana pencuri tidak akan dihukum, yang dihukum ialah orang yang menangkap pencuri! Lihatlah dalam kes Lim Guan Eng yang dihukum 18 bulan penjara kerana cuba membela budak perempuan Melayu yang dirogol oleh Rahim Tamby Chik. Rahim Tamby Chik si-perogol bersiri itu pula terlepas kerana begitulah uniknya undang-undang Malaysia yang cenderong melindungi pencuri tapi menghukum mangsa pencurian!! Apa peliknya, kerana Malaysia adalah benda ajaib keenam di dunia selain dari 7 benda ajaib yang telah diiktiraf dunia. Ha…ha…ha…

KEBAIKAN PENSWASTAAN

ec
12 20 08


Bagus swastakan ajo semua......dulu......TNB......TM....POS....KTM......bakal IJN........akan datang JAKIM...hik hik hik.... elok la tu ...den sokong.....kenapo...bilo dah di swastakan..makin kuranglah penyokong gomen....semakin hampirlah perubahan kuasa pemimpin negara.....semakin ramai yang dah tak takut dongan gomen

kalau sekarang ramai keje kek gomen...jadi dorang undi BN pasal mungkin terhutang budi....atau pikir keje gomen kene undi BN...atau...keje gomen kena ikut cakap..takut keno buang keje....atau keje dalam gomen jadi percayo bebulat kato gomen.....atau orang gomen selalu pi kursus...kena brainwash la....gomen ni bagus...perancangan maso dopan untuk anak cucu...cerah maso dopan...selamat dunio akhirat kalau BN memerintah...dan sebagainyo... jadi bilo di swastakan apo je hak gomen...makin berani mereka bersuara....makin luas pandangan mereka.....makin lemah pengaruh gomen kat rakyat......

elok sangat lah tu den harap banyak lagilah yang akan diswastakan.....biar semakin susah lepasan IPTA dan IPTS nak mintak keje gomen......jadi dorang masuk swasta.....dah masuk swasta...susah la orang BN nak pancing undi golongan muda belia....kerano dorang dah bonci gomen sobab susah nak keje dongan gomen hik hik hik....

silap hari bulan tahun 2020 nanti pencen pun dah takdo...semuo keno layan kwsp....elok sangat lah tu.... bior rakyat malaysia belajar sensaro..asyik nak sonang je.....bagus la...sonang sikit kalau papo berlaku maso lunch hour.....korang pi memano gomen....time makan tengah hari den raso perompak pun bulih bermaharajalela kek opis dorang,.....korang try call opis gomen time lunch.... jangan harap nak angkat biarpun ado orang..... kalau angkat pun dorang cakap sekarang time lunch jadi tak bulih nak buatkan.....bongap nyo LHDN hik hik hik (ado sejarah la pulak) hik hik hik ...

biar swastakan je.... swasta time lunch pun ado orang,....kalau spital gomen.... kut sakit sabtu ahad... kompom dorang cakap doktor takdo..suruh datang hari senin ke selasa ko.... kalau spital swasta tetiap hari ado.... nak buat small operation pun bulih onda spot....kut spital gomen...sebulan belum kompom hang kena operate... dari masalah kocik silap haribulan bulih jadi penyakit kronik...

moral of da story..GOMEN tolong swastakan semuo yang ado... biar sonang PR nak amik alih.... pastu pepaham la kan....hik hik hik

BONGOK nya gomen....

2 ulasan:

Seperti berok dapat keris. Maknanya bila ada kuasa, dia tak bijak nak guna kuasa tu dan tak tahu nak menghargai mandat yang diberi.

Terkejut berok.
Maknanya terkejut bila 5 buah negeri tiba-tiba hangus dari genggaman.

Macam berok kena belacan.
Garu kepala yang tak gatal kerana semua yang dirancang tak menjadi... kena godam dengan bloger.RONA-RONA DUNIA

Sabtu, Disember 20, 2008

ronasina.blogspot.com

Logiknya Solat dalam Sudut Pandangan SainsSeorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita.

Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian.Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat
berjemah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.

Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan. Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan - sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita.Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat berapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai.Sebab itu, solat Subuh didirikan 2 rakaat.

Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan.Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dakam tubuh.

Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas.Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zohor, 4 rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang dari kerja kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan
sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yng kurang berbanding 2 waktu sebelumnya.

Timbul persoalan di fikiran professor itu tentang solat Isyak yang mengandungi 4 rakaat.Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.
Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan 4 rakat dalam solat Isyak.Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam (qiamullail).

Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu a gama yang l engkap dan istimewa.Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah ynag tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri.Beliau merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini.Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

Sekian untuk renungan kita bersama

ALANGKAH BAIKNYA KERETA SANTAI UNTUK EXCO PR

Tiga negeri di bawah Pakatan Rakyat telah membuat cadangan tidak akan menggunakan kereta Proton V6 sebagai kereta rasmi kerajaan negeri kerana mendakwa kos penyelenggaraannya tinggi. Mereka ingin memastikan kerajaan negeri memperoleh nilai sebenar bagi setiap pembelian dibuat. "Toyota Camry adalah pilihan tetapi apabila tiba masa untuk menukar kereta, kami akan mendapatkan kereta yang paling ekonomikal dan syarikat mana yang boleh memberi pilihan terbaik," kata salah seorang pemimpin dari PR sambil menyifatkan kereta nasional sebagai teruk.

Sebenarnya rakyat negara ini ramai lagi yang tak tahu bahawa kereta Toyota Camry boleh diperolehi jauh lebih murah harganya dari sebuah kereta Produa Kancil. Baru-baru ini difahamkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat dari Selangor, Perak dan Kedah telah berlepas ke Vietnam untuk membeli Toyota Camry jenis santai dan sekarang mereka ke sana untuk membuat ujipandu mengikut kesesuaian cuaca dan jalanraya di Malaysia.

KULAT: Kelihatan kereta Toyota Camry sedang dipandu uji kesesuaiannya sebelum dibawa masuk ke negara ini pada tahun hadapan. Nampaknya pihak kerajaan BN/UMNO perlulah menutup mulut dan isu tidak perlu diungkit lagi apabila kerajaan Pakatan Rakyat benar2 menjaga kepentingan wang rakyat dengan hanya membeli separuh sahaja badan kereta Camry.

Sebahagian maksud yang ada pada lambang PDRM.

POLIS TIADA KUASA.....

1. Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan hari ini berkata polis tidak dapat mengambil tindakan terhadap Ayah Pin setelah Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu memaklumkan kepada polis untuk tidak menahannya. "Apabila dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri Terengganu sama ada untuk menahannya, jabatan berkenaan mengatakan tidak perlu," kata Musa Hassan. sumber:malaysiakini:92993.
2. Manakala Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) pula menjelaskan bahawa pihaknya tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan rasmi kepada pihak polis supaya jangan menahan Ayah Pin yang dikesan pulang ke negara ini, dari Selatan Thai, baru-baru ini. Sehubungan itu, JHEAT berkata, pihaknya tidak tahu menahu mengenai laporan yang mengatakan jabatan tersebut tidak membenarkan polis menahan Ayah Pin. sumber:malaysiakini:92991.
3. Sementara itu Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said hari ini membidas Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu (JHEAT) yang disifatkannya tidak proaktif dan lemah dalam bertindak.
"Kenyataan di atas menimbulkan polimek di kalangan masyarakat berkaitan dengan pihak-pihak berwajib menangani isu yang melibatkan kesongsangan agama Islam di negara ini. Dua pihak berwajib yang menangani isu Ayah Pin ini mempunyai kuasa dan diberi kuasa yang cukup untuk bertindak. Namun hal ini tidak dapat dilakukan atas sebab2 dua kuasa yang berbeza tetapi mempunyai matlamat yang sama iaitu 'membanteras'. Sekiranya kedua2 pihak ini saling bekerjasama, masalah isu Ayah Pin sudah lama berakhir."
Kulat: Dalam hal ini, kita bukan nak mempersoalkan kuasa yang ada pada PDRM. Nanti komen lebih2, tak pasal2 kena seret pulak ke balai macam rakan2 blogger kita yang dah merasa pengalamannya. Namun sebagai rakyat Malaysia 'hak' bersuara dan 'pandangan' tidak boleh diketepikan begitu saja. Cuba kita sama-sama fikirkan di sini, siapa kuasa paling berkuasa sekali dalam menguatkuasakan undang2 di negara kita ini? Sudah tentu pihak polis kerana ianya diletakkan dibawah atas "Perintah Yang DiPertuan Agong". Manakala JHEAT hanya di bawah kuasa kerajaan negeri. Jadi kuasa polis boleh diperluaskan untuk kes-kes tertentu khususnya melibatkan kesonsangan Agama Islam negara ini. Jadi kesimpulannya polis sepatutnya boleh bertindak mengatasi kuasa JHEAT serta bertepatan dengan lambang yang ada pada pihak polis itu sendiri iaitu "sentiasa menjunjung tinggi kesucian Islam dan kebesaran Allah".Maksud Bulan dan Bintang

Bulan dan Bintang melambangkan Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Maksud Mahkota
Mahkota melambangkan yang pasukan Polis Diraja Malaysia sentiasa menjunjung tinggi kesucian Islam dan kebesaran Allah, serta merupakan satu sanjungan kepada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong diatas pengurniaan gelaran "Diraja" kepada pasukan. Perkataan Allah dan Muhammad melambangkan Tuhan Yang Maha Esa dan Rasulullah sebagai pesuruh-Nya, juga melambangkan Islam sebagai agama rasmi negara dan keimanan dalam pasukan PDRM yang sanggup berjuang demi menegakkan maruah negara, bangsa dan agama Islam serta sanggup berkorban diri.DEGUP JANTUNG 'SI MISKIN' SEMAKIN LEMAH....


Sime Darby dilaporkan telah mengemukakan cadangan kepada kerajaan untuk memperoleh pegangan dalam syarikat yang mengendalikan Institut Jantung Negara (IJN) yang kini merupakan pusat perubatan jantung utama di rantau ini. Pihak kerajaan pula dilaporkan tidak menghalang hasrat Sime Darby Bhd untuk menguasai pegangan dalam IJN. Namun begitu ada juga beberapa pihak yang tidak bersetuju terhadap cadangan Sime Darby untuk membeli kepentingan dalam IJN, yang dimiliki 99.99 peratus oleh Kementerian Kewangan. Cadangan Sime Darby itu menimbulkan banyak polemik dari berbagai pihak sekiranya pusat itu dijadikan milik swasta, bayaran perubatan akan menjadi lebih tinggi dan tidak akan dapat dinikmati lagi oleh golongan miskin.

Apakah nasib golongan miskin seperti ini akan terus menikmati faedah hasil penswastaan IJN?

KULAT: Umumnya di negara ini telah banyak projek yang diswastakan telah mengakibatkan bayaran perkhidmatan terus meningkat dan hari ini memang terbukti di mana tidak ada satupun projek yang diswastakan perkhidmatan bayarannya menurun malah semakin meningkat. Jadi ini sudah tentu ianya akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah apatah lagi bagi mereka yang tergolong dari miskin tegar. Akhirnya mereka (golongan miskin) ini nanti semakin jauh terpinggir dari tanggungjawab sosial pihak pemerintah dan degup jantung merekapun terus semakin lemah.USIA 83 TAHUN, MAHATHIR TINGGALKAN BALU & ANAK YATIM


Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad kini menyambut 'Hari Lahir' nya yang ke 83. Semoga beliau terus sihat sehingga ke akhir hayat. Rakyat terus menyanjung (Bapa Pemodenan) beliau yang telah banyak meninggalkan jasa untuk negara. Namun disebalik jasa beliau, hati ini terusik jua bila kenangan lalu kembali menyapa. Peritiwa MEMALI menyayat hati, lantaran kesedihan menusuk kembali. Peristiwa pahit menjangkau 23 tahun berlalu. Yang terkorban mempertahankan agama. Tidak kurang juga di pihak keselamatan arahan atas orang yang berkuasa. Apa yang pasti wanitanya kini menjadi balu. Anak-anak mereka terus yatim hilang tempat mengadu. Akibat kuasa, sehingga kepada berbunuh. Kesalnya tidak terhingga, serangan dilakukan di sebuah kampung yang dihuni oleh majoritinya SEBANGSA dan SEAGAMA.
1. Memali: Kebenaran Yang Samar, Pendustaan Yang Tersembunyi (sila baca di sini)
2. Peristiwa Memali 1985 (sila baca di sini)

KULAT: Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas mereka yang terkorban mempertahankan Agama Allah SWT. Tidak dilupa juga kepada anggota keselamatan yang terkorban atas arahan tugas dari kerakusan kuasa pemimpin yang mengaku menjunjung agama yang sama. 23 Tahun sudah berlalu, namun kes MEMALI masih lagi tidak dapat diselesaikan sehingga ke hari ini.

Salam Ukhwah.........salam Muhibah,,,,

Ada masanya, sakit lebih indah dari sihat. Ujian dari Allah bermakna Allah sayangkan hambaNya... tabah dan sabar harus didahului.


Assalamualaikum, Hai. Salam Sejahtera" Dengarlah hai teman, dengarkan bersama AKU
menulis
bukan kerna nama, kerna sifat kasih pada sesama insan dan menyatakan kasih sayangmu. Kita sama semuanya sama apa yang ada hanyalah kehidupan. Jangan kau dengar puisi dusta kerana dia bisa merosakkan jiwamu. Dengarkanlah puisi di pusaka yang telah turun temurun hari ini jangan kau alas hatimu itu dengan secebis warna kehitaman dialah seperti anai-anai lambat laun hancurlah dirimu" .....(Bukan kerna Nama).... kepada rakan2 yang mengenaliku yang pernah bersama. Kenangan bersama kalian masih mekar dalam ingatanku....