ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Apr 18, 2009


18/4/09. Sabtu.

NAJIB JANGAN CAKAP TAK SERUPA BIKIN..

One malaysia kata BN mungkin tak bertanding dalam PRK Penanti jika dapat lampu hijau rakan-rakan kongsinya.

Awal-awal dah angkat bendera putih ni. Janganlah kita celebrate dulu. Barangkali PRK jika berlaku di Penanti, calon PR akan menentang calon bebas yang ditaja BN. Tak tahulah berapa ramai yang akan bertanding kali ni.

Dulu orang umno malu nak pakai baju parti kalau ke bandar, sekarang pemimpin mereka pulak malu nak bertanding guna logo parti.

Desperado betul...tak lama lagi terlingkuplah UMNO dan BN.


AnonymousEmail Sahabat dari Sabah;-

maaf...menyibuk di sini. saya bloger dari sabah (non-muslim). dulu saya takut kepada PAS kerana membaca dan mendengar cerita yg dicanang oleh media BN ke hulu ke hilir bahawa PAS adalah parti yg extrame, tiada tolak ansur dan fanatik. tetapi semakin banyak saya membaca blog saudara2 dlm PAS semakin selesa rasanya kerana apa yg saya nampak PAS sememangnya parti yg serdahana dan dapat dipercayai dapat menjaga hak2 rakyat bukan sahaja rakyat beragama Islam tetapi juga rakyat non-muslim. kalaulah keikhlasan menjadi satu asas perjuangan maka saya percaya bahawa PAS akan memerintah negara Malaysia yg tercinta ini suatu hari nanti. saya menyokong penuh agama Islam dijadikan asas perpaduan bangsa Malaysia dan menolak parti berasaskan kaum sebagai landasan perpaduan.

18/04/2009.
Senario ini boleh mengundang celaka

Muda-mudi sekarang agak kurang prihatin soal politik. Sebab kurang prihatin maka suara remaja dan orang muda semacam tenggelam. Senario ini boleh mengundang celaka. Bala makin mendekat.

Hari-hari boleh cerita isu semasa. Isu semasa bermaksud, adalah ke arah hiburan dan keseronokan. Filem bohsia pun nak keluar. ..Jahanam!!

Perlu menyeru pada semua orang muda, kita tenggelamkan suara-suara orang tua. Kita punyai tenaga yang lebih walau stamina tak lama macam orang tua tapi tu boleh adjust. Bukan apa, politik adalah alat untuk kita cipta masa depan yang lebih sempurna dan generasi akan datang. Tengok anak-anak kita semua dan muka orang rumah dan kita perlu genggam azam untuk berikan mereka masa depan yang lebih sempurna. Kita bersuara dan menjerit agar semua ahli politik tersentak dan kecut perut. Barulah perencanaan negara seimbang dan tidak berpihak macam sakai.

Lu tak paham? Lu perlu belajar perlahan-lahan. Tapi lu jangan bosan dan muak dengan politik macam lu muak dengan artis sekian-sekian. Lu bertahan dan keras sikit. Suarakan idea yang lebih cemerlang untuk masa depan negara. Pasti hasilnya manis. Percayalah!!
18/04/2009.
SPR BERTINDAK LUAR BIDANG KUASA..

Baru-baru ini Suruhanjaya Pilihanraya sentiasa bertindak di luar daripada bidangkuasanya. Dalam kes Fairus yang telah meletak jawatannya sebagai ADUN Penanti, Suruhanjaya Pilihanraya tidak ada hak untuk membuka mulut dan memberi sebarang komen. Itu bukannya kerja pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya. Mulakan kerja-kerja persediaan untuk pilihanraya kecil di Penanti.

Suruhanjaya Pilihanraya merupakan agensi yang mengendalikan pilihanraya. Itu sahaja kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan Persekutuan. Apabila terima surat daripada Speaker, buat sahaja kerja yang patut dibuat. Jangan pula pandai-pandai nak beri nasihat. Suruhanjaya Piliharaya tidak perlu memberi nasihat politik kepada mana-mana pihak.

Pengerusi Suruhanjaya Piliharaya , Tan Sri Abdul Aziz Yusuf sudah bertanduk selepas Mahkamah Persekutuan membuat keputusan bahawa Suruhanjaya Pilihanraya berhak menentukan kekosongan sesuatu kerusi Dewan Negeri.

Beliau memberi komen bahawa pengendalian pilihanraya kecil seperti ini amat membazirkan wang negara. Siapakah yang membazirkan wang dalam pilihanraya kecil? Kerajaan mencurahkan berjuta-juta ringgit untuk memikat hati rakyat sewaktu pilihanraya kecil. Pelbagai projek mee segera dilaksanakan secara lintang-pukang oleh kerajaan. Banyak lagi pemberian dibuat walaupun tindakan-tindakan seperti itu menyalahi undang-undang pilihanraya. Kos sebenarnya ditimbulkan oleh kerajaan sendiri kerana boros berbelanja untuk kepentingan parti-parti politiknya.. Kalau Tan Sri Abdul Aziz betul-betul berniat untuk memberi nasihat, beritahu Perdana Menteri supaya tidak boros membelanjakan wang rakyat dalam pilihanraya kecil Penanti yang bakal kita dihadapi. Blog Suara Perak.