ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Aug 19, 2010

TANGGUNGJAWAB AHLI MAJLIS YANG TERLEPAS PANDANG JUGA PERLU DIPANTAU.

Sepertimana kenyataan MB Selangor hari, adalah amat baik tetapi perlu diperhalusi lagi untuk lebih memantapkan PBT. Banyak Ahli-ahli Majlis yang tidak faham tugas-tugas dan t/jawab mereka. hanyar difahamkan kursus begitu kerap bagaikan cendikiawan. Tetapi bila menjalankan tugas sebagai Ahli Majlis langsung tidak tahu apa sebenar tugas/tanggungjawab mereka.
Contoh seperti diKuala Langat, harta Majlis Daerah tidak dipantau oeh mereka.Bangunan kedai MDKLgt banyak terbiar tanpa disewa kepada yang benar-benar ingin berniaga. Ada penyewa yang tertunggak hingga beribu-ribu RM, seperti tutup mata. Juga ada penyewa memberi sewa kepada orang ketiga(3). Dimana silapnya Ahli Majlis ini?. Ketua jabatan pula seperti lebih berkuasa daripada Ahli Majlis.
Pendapat Hanyar, perlulah Ahli Majlis ini dipilih dengan teliti dan benar-benar iklas untuk kepentingan rakyat.
Bagi Hanyar, peranan Ahli Majlis kepada PBT, amat besar dan tinggi martabat mereka kepada Kerajaan pemerintah itu.
Ingat.... Jangan sehingga rakyat berkata, " Ahli Majlis PBT dari Kerajaan PR sama macam BN, memaksa untuk dapat jawatan dan salah guna kuasa". Pada dua(2) penggal yang lalu banyak kesan yang tidak baik nampak dimata rakyat marhain. Dan masih KEKAL pula memiliki jawatan itu. Bila nama tersingkir, guna TANGAN-TANGAN HITAM diperingkat atasan. (jelas dan ada fakta).
Surat Sokongan Dikeluarkan Ahli Majlis PBT Akan Diaudit - MB Selangor

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid berkata surat sokongan yang dikeluarkan oleh ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor akan diaudit bagi memastikan tiada kes salah guna kuasa berlaku.
Beliau berkata audit berkenaan akan dijalankan oleh Jabatan Audit Negeri bermula di Majlis Perbandaran Klang (MPK) minggu ini.
Laporan lengkap mengenai audit itu juga akan disiarkan kepada orang awam bagi memberi peluang kepada mereka menilai sendiri mengenai surat sokongan yang dikeluarkan, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di sini, Rabu.
Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid berkata sesi dialog bersama rakyat akan diadakan di semua 12 PBT bagi mendapatkan respons, cadangan dan pandangan orang ramai berhubung Pelan Hala Tuju Selangor bagi tahun 2011-2013.
Sesi dialog itu akan bermula pada 21 Ogos ini di Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan berakhir pada 6 Sept depan di Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ).