ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

May 1, 2011

AKAR (Anti Kroni Anti Rasuah) akan dilancarkan sebagai Pertubuhan Persatuan yang sah.

“mengekalkan semangat bersatu dan memperkasakan sekata kehendak Islam”


Kepada Semua Untuk Mengetahui.

Assallammualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh dan salam sejahtera.

Pengenalan.

Berapa ramai yang sedar berpersatuan ?. Soalan pertama yang biasa ditanya ialah mereka ingin tahu dimana kita bermula. Lebih penting bagaimanapun adakah mereka tahu kemana kita akan pergi. Ringksnya, adakah mereka biasa dengan persatuan/pertubuhan dan hala tuju kita.

Sebenarnya, bertentangan dengan apa yang ramai percaya (tiada hala tuju). Persatuan/pertubuhan ada mempunyai visi dan misi. Kini ramai yang bergerak tanpa arah dan tujuan kerana engan mendengar apa yang diberitahu dan engan menerima apa yang ditunjukkan.

Setengah dari penyakit-penyakit ini telah diwarisi. Kita perlu faham sebelum pertemuan ini telah ujud berbagai Pertubuhan, untuk memperjuangkan hak-hak demokrasi bersuara dari rakyat. Tiada silapnya pertubuhan mereka .

Sesebuah pertubuhan/persatuan untuk membela nasib hak-hak rakyat seperti alam sekitar social/ korap. Ini adalah aspirasi yang mulia. Ia cuba membawa perubahan yang mulia kepada rakyat. Tetapi kita mengalami stikma, akibat dari kita yang kurang bersatu kerana tidak amanah. Apa yang terpahat pada minda semua yang tidak sama hala tuju atau berkepentingan sesuatu. Kerja mereka dianggap sia-sia.
___________________________________________________________________
Daripada pergerakan sebegini, maka terpanggil untuk kita semua bermuafakat berbincang tubuhkan Pertubuhan yang sah serta berdaftar dengan ROS.

               Adakah anda menyokong Penubuhan Pertubuhan ini ?
                                            (AKAR) 

                                Anti Kroni Anti Rasuah
___________________________________________________________________

Adakah ia mempunyai agenda lain yang tersurat atau tersirat?. Tiada apa yang berlaku sekiranya faham dan teliti. Orang percaya apa yang semua orang mahu percaya. Dan tiada yang akan menafikan bahawa, sesiapa yang mengawal kita dengan tujuan kepentingan sesuatu akan mengawal minda kita.

Kemana selepas ini?.
Kini, selepas mempertimbangkan semua masaalah korapsi, dan mengambil kira keterbatasan dan menyedari stigma yang kita alami daripada propaganda yang bertanggungjawab. Tidak menghormati rakyat keseluruhannya.

Adakah kita akan mengubah hala tuju kita?. Sudah tentu jika kita bersatu.

Perjuangan kita tidak boleh terhad hanya dengan menyatakan matlamat, objektif serta aspirasi. Bagaimana pelaksanaan mulia semua yang dilakukan, ia juga perlu memasukkan pelan tindakan bagaimana mencapai matlamat, objektif serta aspirasi tersebut. Kegagalan kita selama ini, adalah kita terlalu fokus pada mengenal pasti apa yang kita lakukan. Kita kena mengambil langkah mencari jalan bagaimana melakukannya.
Kita harus ingat pada matlamat dan perjuangan kepentingan rakyat. Bukan bawa POLITIK dalam persatuan. Politik adalah wajib pada semua tetapi bukan pada persatuan/pertubuhan dan tak salah jika berpolitik. Tetapi, Politik juga boleh bawa kehancuran dalam persatuan/pertubuhan.

Tema
Setiap latihan atau projek perlu ada tema. Ini juga perlu dibincangkan dan dipersetujui. Tetapi salah satu tema yang boleh diberi ialah “mengekalkan semangat bersatu dan memperkasakan sekata”. Itu telah merumuskan dalam satu ayat, kenyataan visi dan misi persatuan yang kita tubuhkan.

VISI= Menegakkan kebenaran Menentang Kezaliman dari Korap.
Misi= Memperjuangkan Hak Kesejahteraan Rakyat Malaysia dari kepimpinan Curang.

……………………………………………………………………..
Jangan kau sangsi kemana arah mu,
Langkah mu tidak sumbang,
Jangan kau ragui keyakinan mu,
Yang ZALIM/PENGKIANAT/KORAP kita tentAng.


==========================================PENGENALAN RINGKAS AKAR

Anti Kroni Anti Rasuah (AKAR)

Anti Kroni Anti Rasuah adalah pertubuhan indipenden dan bukan badan politik yang diujudkan untuk memperkasakan demokrasi/perubahan dan menentang amalan penyelewengan . Pengenalan singkatan dikenali AKAR dan semua beruruf besar.
AKAR diilhamkan oleh Abdul Razak  kerana pengalaman mengajar semasa berada dalam parti politik berjawatan sejak 1998- 2008. Apabila banyak perkara yang bercanggah berlaku, tidak boleh ditegur dan kepimpinan atasan tidak memperdulikan pendapat akar umbi maka adalah tidak wajar untuk bersekutu.
Cadangan penubuhan pertubuhan AKAR, setelah beberapa kali berbincang dengan ramai rakan-rakan yang mahukan ketelusan mengatasi kemungkaran berdasarkan rujukan Quran dan Hadish. Dan setelah disahkan pendaftaran pertubuhan, AKAR akan menjelajah seluruh Negeri Selangor untuk merekrut rakan-rakan bagi membantu memerangi penyelewengan hak demokrasi rakyat bersuara dari ditindas.

MATLAMAT AKAR.
Memperkasakan demokrasi tulin dan membina sebuah Negara bangsa yang bebas daripada korapsi berlandaskan nilai-nilai keruhanian dan moral yang tinggi.
Mengujudkan rangkaian masyarakat mencintai demokrasi dan membenci amalan memberi dan menerima rasuah dengan mana-mana institusi.

STRATEGI AKAR
Membina kesedaran mengenai demokrasi dan tolak korapsi mengikut keperluan rakyat sejagat yang ditindas. Membantu membina amalan ekonomi social kejalan yang benar-benar tulin untuk menegakkan kebenaran. Wahana utama:-

1- PENDIDIKAN 2- UNDANG-UNDANG 3- MEDIA YANG BEBAS 4- PEMBABITAN SUKARELAWAN SEGENAP LAPISAN MASYARAKAT.

PENGENALAN::
Oleh: Abdul Razak Halidi (abroyvill)
Pengarah   IR&co  1989
                 MDJ Karisma
                 ZARAH
Mantan AJK Bahagian keADILan K.Lgt 1998
Mantan Ketua Pemuda keADILan K.Lgt 2001
Mantan Ketua Bahagian keADILan K.Lgt 2007
NGO GERAK Malaysia/ K.Lgt 2007
NGO Persatuan Penduduk DUN T.Datuk 2000-2008

_________________________________________________
____
=======================================