ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 14, 2008

Saya bukan gengster. tapi.........


KUALA LUMPUR: Di sebalik gemerlapan dunia hiburan, penyanyi dan pelakon, Awie, yang kini berpangkat Ayahanda dalam Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida), terpalit dengan kontroversi apabila dicop kepala samseng ala kongsi gelap yang dinamakan Kumpulan Naga.

Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, 40, dikatakan menuntut layanan istimewa ala kepala gengster, selain mengutip wang keahlian RM3,600 bagi setiap ahli baru.

Penyanyi rock yang mencapai kegemilangan bersama kumpulan Wings pada lewat 1980-an itu dikaitkan dengan kegiatan samseng, memakai baju lambang naga bersama ahli kumpulannya serta berlagak seperti ketua kongsi gelap apabila duduk di kerusi besar ketika bermesyuarat manakala ahli lain perlu berdiri.

Malah, kedudukan beliau sebagai Ayahanda dalam Pekida juga dipertikaikan oleh sesetengah pihak.

Bagi mendapatkan kepastian terhadap dakwaan itu, Metro Ahad menemui pelakon watak antagonis filem Antoo Fighter yang kini ditayangkan di pawagam, sekali gus buat pertama kalinya Awie mendedahkan pada umum mengenai pembabitannya dalam Pekida.

Ikuti penjelasan Awie kepada wartawan Metro Ahad, ASMIZAN MOHD SAMIRAN dan SHAMRAN SARAHAN.

“JANGAN fitnah saya begini, saya bukan orang tepi jalan. Saya dah okey. Saya memilih menyertai Pekida untuk mengajar saya menjadi penyabar.

“Di bawah majlis saya, saya dilantik sebagai ayahanda pengerusi di Ukay Perdana.

“Apa yang kita lakukan, kita menjaga kebajikan jemaah, daripada segi silaturahim, ekonomi dan kebajikan,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

“Orang kata saya samseng, saya tak akan cakap apa. Perbuatan lebih logik daripada bercakap. Orang boleh cakap apa saja.

“Saya akan buktikan dengan cara saya, bukan dengan cakap saja. Biar semua orang di bawah (ahli Pekida) dapat informasi sebenar.

“Saya terkejut dapat berita ini. Saya sudah tunjukkan dan buktikan saya tidak terbabit dengan pelbagai dakwaan yang dilemparkan.

“Saya tidak tahu bagaimana boleh timbul dakwaan saya ketua kumpulan Dragon (Naga),” katanya.

Awie turut mengandaikan namanya dikaitkan sebagai kepala Kumpulan Naga kerana dulu beliau pernah menyertai kelab motosikal, Dragon Malaya.

“Apabila terpaut dengan nama ini (Naga), saya ambil kesempatan pakai nama itu buat kumpulan bersama Man Kidal, Yan dan Jojet. Selepas itu keluar pula (album Wings) Naga Keramat.

“Apa salah orang nak pakai naga. Di merata tempat ni orang pakai lambang naga untuk pelbagai tujuan.

“Saya orang paling taat (Pekida). Saya ikut apa saja yang saya belajar. Saya tak pernah lari daripada kebenaran,” katanya..

Awie menjelaskan, dia menyertai Pekida di atas hasrat untuk bersatu padu dalam satu pertubuhan Melayu yang memperjuangkan hak dan kebajikan di atas nama Islam.

“Saya duduk dalam Pekida nak bersatu dengan orang Melayu, bukan nak menghancurkan.

“Macam mana dia (pihak berkenaan) boleh cakap saya duduk macam raja (duduk di kerusi khas dan orang lain perlu berdiri).

“Ini semua tidak betul. Tidak pernah saya buat macam tu. Gila ke?

“Apa yang dikatakan saya duduk di kerusi besar, kepala gengster? Saya pakai topeng pun orang kenal, itu Awielah. Gila saya nak buat!” katanya.

Menceritakan sejarah pembabitannya dengan Pekida, Awie berkata, dia mula menyertai Pekida pada 2001 dan bermula dari bawah hingga dilantik sebagai Abang Long dan Ayahanda.

“Saya dinaikkan oleh Majlis Tertinggi pada 2004 sebagai Ayahanda.

“Saya tolak pada mulanya, tapi kerana hormat pada Ayahanda Haji Malik Ranting dan Ayah Pa, saya terima.

“Saya ada watikah (pelantikan sebagai Ayahanda) dan saya boleh buktikan. Saya tak pernah minta dengan sesiapa,” katanya.

Awie berkata, sebagai artis, lingkungan kehidupannya adalah di kelab malam dan pentas, namun apabila menghadiri majlis tertentu anjuran Pekida, beliau amat berdisiplin.

“Saya boleh buktikan dengan gambar, aktiviti yang pernah saya lakukan. Saya terbabit dengan aktiviti kebajikan anak yatim, membantu sekolah agama di Johor.

“Adakah pihak berkenaan (yang menuduh) ambil peduli atau membantu semua ini?

“(Dakwaan) itu memfitnah dan menganiaya saya. Bagaimana orang boleh berkata mengenai saya, sedangkan saya tak pernah jumpa mereka seumur hidup.

“Mereka tak tahu apa gerakan dan aktiviti yang saya lakukan selama bersama Pekida,” katanya.

Menurut Awie, beliau teraniaya dengan pelbagai fitnah hingga pernah ditahan polis kerana disyaki terbabit dengan pelakuan jenayah.

“Hidup saya memang teraniaya dengan benda-benda macam ini.

“Pernah satu ketika saya diambil pada jam 1 pagi oleh polis kerana 10 orang yang ditahan di lokap ‘petik’ (kaitkan) nama saya.

“Saya tak kenal pun siapa mereka. Apabila saya jelaskan keadaan sebenar, baru saya dilepaskan dan polis pun faham.

“Ia menjadi tanda tanya kenapa mereka ‘petik’ nama saya.

“Kalau betul tuduhan yang dilemparkan kepada saya, saya sanggup koyak kad keahlian. Selama ini saya dikenali pun bukan kerana Pekida.

“Saya selesa dengan hidup saya. Saya sayangkan Pekida. Kalau pentadbir (Pekida) tidak okey, saya masih dengan Pekida. Namun dengan cara dan permainan saya.

“Kalau orang kata Pekida jahat, saya kata tidak.

“Inilah pertubuhan yang menyatukan anak Melayu. Kalau nak mempolitikkan NGO, inilah jadinya,” katanya.

Berhubung dakwaan bahawa beliau meminta diberi penghormatan layanan berstatus Ayahanda sebagai syarat menghadiri Perhimpunan Agung Pekida Ke-15, Awie berkata:

“Memang saya Ayahanda, apa mereka cerita? Mereka gila ke apa?

“Saya masuk Pekida kerana jalan ini yang saya suka. Mereka memburukkan saya untuk mencari nama dalam Pekida, mereka ini dayus.

“Kenapa tak berdepan dengan saya? Kenapa mesti memfitnah?

“Saya tak pernah buat permintaan itu. Lan Gajah (Pengerusi Pekida Daerah Bukit Bintang, Roslan Dahaman) yang telefon saya, tetapi saya tak dapat nak pergi.

“Dia (Lan Gajah) tawarkan untuk bawa wakil sebagai ahli keselamatan.

“Ketika itu saya tak dapat hadir kerana ada di luar kawasan.”

Awie berkata, beliau berpegang pada amalan berbaik dengan semua orang dan menjauhi penganiayaan terhadap hidup orang serta jangan menyusahkan hidup orang.

“Kalau baik dengan orang, orang akan bantu kita dan dari situ datangnya ekonomi. Kalau kita hidup susah, adik beradik lain akan membantu.

“Kalau seorang bagi seringgit, 10 orang sudah 10 ringgit, kalau 100 sudah 100 ringgit.

“Jadi, ekonomi kita dapat dibantu kalau dalam keadaan terdesak.

“Apa yang diminta Allah di akhirat nanti adalah kebajikan kita.

“Kita ada sekolah agama yang dibantu, ahli majlis bersatu. Anak yatim yang patut diraikan, kita raikan,” katanya.

TEATER BILIK SULIT

SAHABAT SEKELIAN.......,

Di jemput datang menonton TEATER BILIK SULIT pada 20,21, 22, 23 Disember jam 8.30 malam di DEWAN MAJLIS PEGUAM belakang central market -

Sila pilih malam yang sesuai -

derma Rm10 untuk keluarga tahanan ISA -

Jika ada blog/myspace/freendster dll... sila iklankan -

terima kaseh
isham 2504

PELUANG UNTUK IPF, BODEK BN....

Barisan Nasional (BN) akan mempertimbangkan secara serius permohonan parti Barisan Progresif India (IPF) untuk menyertai gagasan itu.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, perkara tersebut turut dibincangkan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN minggu lalu.

"Selain IPF terdapat beberapa parti kecil di Sarawak turut menyatakan minat untuk menyertai BN," kata beliau selepas merasmikan Perhimpunan Agung IPF Ke-16 di sini hari ini.

Jelas beliau, BN memerlukan parti-parti yang percaya perjuagannya selama ini.

"Kita perlu kepada parti-parti yang percaya kepada perjuangan BN. Perjuangan kita jelas dan kita tidak mempunyai agenda-agenda tertentu," katanya.

Usaha IPF untuk menyertai BN sejak lebih satu dekad lalu terhalang ekoran bantahan MIC.

Tegas Adnan, agenda BN adalah menjadikan Malaysia sebuah negara yang aman, makmur dan sejahtera serta ia adalah parti adalah untuk semua kaum.

"BN bukan milik satu bangsa sahaja dan ia akan terus membela nasib semua kaum di negara ini," katanya.

Kini BN mempunyai 13 parti komponen iaitu Umno, MCA, MIC, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu, Gerakan, Parti Rakyat Sarawak, Parti Liberal Demokratik, Parti Bersatu Rakyat Sabah, Parti Bersatu Sabah, Parti Progresif Penduduk, Parti Demokratik Progresif Sarawak, Parti Bersatu Rakyat Sarawak dan Parti Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu.

Parti Maju Sabah meninggalkan gagasan BN 17 September lalu.

Tendang satu IPF berangan. Ok lah tu.......

PERHIHPUNAN AGUNG KE.16 (IPF) KECOH....


Ahad. 14.12.08. Perhimpunan Agung Ke-16 Parti Progresif India (IPF), yang diadakan buat pertama kali tanpa pengasasnnya, mendiang Tan Sri M.G. Pandithan, dicemari pagi ini.

Yang lebih menarik, kumpulan pemimpin yang disingkirkan dan digantung dari IPF mengadakan perhimpunan 'tergempar' mereka sendiri di sini pagi ini.

Pertemuan kumpulan bersaing ini berlangsung dari pukul 11 pagi hingga 2 petang di sebuah restoran dari Hotel Dynasty.

Kekecohan bermula sejak pukul 8 pagi di Hotel Dynasty di sini, tempat berlangsungnya perhimpunan agung, ekoran rasa tidak puas hati pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli parti itu yang dipecat atau disingkirkan.

Mereka mendakwa Pemangku Presiden, Puan Sri Jayashree Pandithan tidak layak memegang jawatan tersebut menggantikan Pandithan.

Pandithan mengasaskan parti itu selepas dipecat dari MIC dua dekad lalu.

Parti itu telah memohon menyertai Barisan Nasional (BN).

Perhimpunan itu dirasmikan oleh Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pukul 11 pagi.

Kumpulan kira-kira 100 orang itu yang diketuai oleh Ketua Bahagian IPF Kelana Jaya, P. Murugam menggesa Jayashree melepaskan jawatan dan tidak mengetuai ahli-ahli IPF lagi.

Menurut Murugam, Perhimpunan Agung IPF yang diadakan hari ini secara tidak sah kerana beberapa ahli-ahli Majlis Tertinggi, Ketua-ketua Bahagian dan ahli-ahli cawangan tidak mendapat notis pemberitahuan mengenai majlis tersebut.

Jelas beliau, ia merupakan satu komplot beberapa pihak untuk merebut kuasa dengan cara yang tidak sah.

Difahamkan bekas Ketua Pemuda IPF, R. Ravi Shanker telah membuat laporan polis berhubung perkara tersebut bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini daripada berlaku.

Ravi Shankar diminta melepaskan jawatan kerana telah diisytiharkan muflis.

Kira-kira 20 anggota polis mengawal perjalanan perhimpunan itu.

Jayashree memangku jawatan itu sejak kematian Pandithan.

Sebulan lalu, beliau mengumumkan keputusan menggantung Timbalan Presiden dan Naib Presiden masing-masing V. Senggutuan dan M. Mathyalagan atas alasan disiplin.

Sementara itu, Jayashree menyifatkan kekecohan yang berlaku adalah sebagai masalah dalaman parti semata-mata.

"Saya tidak lihat kekecohan yang berlaku sebagai satu masalah besar kepada parti. Ia tidak akan menggugat keharmonian parti ini. Kita akan terus maju," katanya pada sidang media selepas majlis perasmian.

"Mereka tidak puas hati selepas saya mengambil alih parti ini. Kita boleh berbincang dan bertolak ansur dalam hal ini," ujarnya.

Beliau juga yakin masalah tersebut akan dapat diseleksaikan secepat mungkin.

Kini IPF mendakwa mempunyai kira-kira 300,000 ahli.

MESYUARAT KUMPULAN BERSAING

Dalam pada itu, tidak jauh dari hotel berkenaan, kumpulan pimpinan Mathyalagan pula mengadakan 'EGM' di Restoran Kari Kepala Ikan Sentul di sini.

Ia dihadiri kira-kira 400 orang ahli IPF, kata Ketua Penerangan kumpulan itu, K. Veerayah ketika dihubungi sebentar tadi.

Veerayah, bekas Ketua Pemuda IPF berkata, mereka meluluskan empat usul.

Antara lain usul itu tidak mengiktiraf kepimpinan Jayashree termasuk menarik balik sokongan kepada beliau untuk menggantikan Pandithan.

Esok Mahkamah Tinggi dijadual mendengar injuksi yang difailkan oleh kumpulan ini terhadap status kepimpinan IPF semasa.

36 BANDUAN CONTOH ,PENJARA PENGKALAN CHEPA BERPELUANG JUMPA KELUARGA.

Ahad. 14.12.08. Seramai 36 banduan contoh di Penjara Pengkalan Chepa di sini diselubungi kesayuan apabila dipertemukan dengan anggota keluarga mereka hari ini sebagai hadiah di atas kelakuan baik dan disiplin yang tinggi.

Pengarah Penjara berkenaan, Mohamad Rosidek Musa berkata banduan berumur antara 30 hingga 50 tahun itu dipilih daripada 1,365 banduan di penjara itu termasuk dua wanita, yang dipenjarakan kerana kesalahan jenayah serius dan menjalani hukuman penjara seumur hayat.

Pertemuan itu bagi menimbulkan keinsafan di kalangan banduan betapa pentingnya menghargai keluarga yang sentiasa hadir memberi sokongan dan menyayangi mereka walaupun dipenjarakan, katanya kepada pemberita selepas Majlis Temuan Keinsafan di sini Ahad.

Sementara itu, seorang banduan lelaki yang menghadapi hukuman penjara seumur hayat dan dikenali sebagai Ayah Su, 39, berkata, pertemuan itu disifatkan sangat berharga setelah hampir lapan tahun beliau tidak berkesempatan bertemu ibunya.

"Sejak saya dipenjarakan, saya tidak pernah berpeluang bertemu ibu kerana kesihatan ibu yang tidak mengizinkan selain jarak yang jauh menyukarkan pertemuan ini," katanya.

Beliau yang berasal dari negeri ini pada awalnya dipenjarakan di Penjara Kajang, Selangor, dibenarkan dipindahkan ke Penjara Pengkalan Chepa bagi memudahkan ibunya yang uzur menemuinya.

"Mujurlah ada pertemuan yang membolehkan saya berdepan dengan ibu seumpama ini, sekurang-kurangnya saya berpeluang mencium tangan ibu, memeluk dan memohon kemaafan dan doa darinya kerana saya pun tidak tahu adakah atau bila saya punya peluang untuk dibebaskan," katanya.

HEBOHKAN BERITA JELAS

Ahad 14.12.08
Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) akan melakukan kerja penyelenggaraan infrastruktur dan menaiktaraf perkhidmatan di Gombak, Petaling dan Kuala Lumpur, yang akan menyebabkan gangguan bekalan air di beberapa kawasan bermula Selasa hingga Khamis ini.

Beberapa kawasan berdekatan Jalan Kepong dan Jalan Jinjang dijadualkan terlibat kerana kerja penggantian injap rosak bermula pukul 9 malam Selasa sehingga 7 pagi keesokan harinya.

Kerja pengalihan paip air di Jabatan Hutan, Jalan Besar Sungai Buloh juga dijadualkan pada hari yang sama melibatkan beberapa kawasan di Petaling bermula pukul 10 malam sehingga 6 pagi hari Rabu.

Pada Khamis pula, kerja pengalihan paip akan dilakukan di Jalan Genting Klang dari persimpangan Jalan Air Panas hingga Jalan 1/27A Kuala Lumpur bermula pukul 9 malam sehingga pukul 5 pagi keesokan hari dan melibatkan beberapa kawasan berhampiran dalam daerah Gombak.

Syabas dalam kenyataannya hari ini berkata sebarang pertanyaan atau aduan orang ramai boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan Syabas menerusi talian bebas tol 1-800-88-5252.

Orang ramai juga boleh menggunakan perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) dengan menaip PUSPEL dan hantar ke 39222 atau lawati laman web www.syabas.com.my.

Tarif Air Mungkin Naik 37% di Selangor & WP

14dec08.
Kerajaan Pusat Malaysia ni memang pandai membuli kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat.Bermacam alasan perjanjian boleh dibatalkan untuk menaikkan tarif buat rakyat.Itu adalah hukuman kepada mereka kerana menyokong kebenaran. Zaman Nabi dulu pun pernah dipulau sehinggakan para sahabat dan Nabi sendiri terpaksa memakan kulit kayu , kulit binatang dan sebagainya.

Kerajaan Malaysia mempunyai kepimpinan paling cerdik bila perjanjian dengan Singapura sehingga kini tak boleh dibatalkan lagi. Saya ingat inilah kerajaan paling bahlul dalam dunia bila jual murah pada rakyat asing , cekik darah untuk rakyat sendiri. Perjanjian dengan Singapura tak leh pulak dibatalkan..pelik dan bodohla menteri kita ni.
Tapi ada hikmahnya nanti..biar Kerajaan Allah turunkan tenteranya mengajar negara ini..air ini kurniaan Allah janganlah pula diambil keuntungan yang melampau-lampau.Bukit Antarabangsa , Allah berikan lebihan air..tapi Allah boleh menterbalikkan semuanya nanti..kering kontang ketika itu..penjual air pasti untung..

Media Menghasut Hebohkan Isu Kecil..Isu Besar Ditutup...

14.12.2008. Ahad
Media nasional TV3 suka memperbesarkan isu pembelian kereta untuk kerajaan Perak yang jumlahnya sekitar 2 juta..tapi bagaimana pula ceritanya hal kos penyelenggaraan yang dibuat untuk kediaman Perdana Menteri , kediaman Tim Perdana Menteri , kediaman Menteri-menteri..
Banyak lagi perlu didedahkan yang melibatkan pembaziran ditangan pemerintahan barisan nasional berlaku.
Ketika jambatan bengkok dibatalkan pun ratusan juta pampasan diberi atas alasan ianya dibatalkan.Memang kenyang seratus keturunan untuk menelannya.Janganlah media menghasut memperbodohkan rakyat. Rakyat negara kini rata-ratanya mempunyai pelajaran.

Penyokong-penyokong Pakatan Rakyat wajib beri penerangan pada rakyat jelata.

PERINGATAN PADA ANGGOTA POLIS, RELA SERTA KAKI RASUAH......

AHAD 14 DECEMBER 2008

Suatu pagi, YB Tuan Haji Maktar ditemani Setiausaha Politiknya dalam perjalanan ke suatu majlis rasmi.

Apabila sampai di hadapan kilang Silitech Corp. mereka ternampak 2 anggota polis yang menaiki motosikal berasingan menghampiri 2 warga asing (Bangladesh) dan tidak mensyaki apa-apa. Semasa mereka berhenti di lampu isyarat, kedua-dua bangla tadi dilihat membonceng motosikal anggota polis terbabit sambil tangan digari pada motosikal lalu melintasi lampu isyarat tersebut dan menghala ke belakang bangunan lama.
YB tertanya-tanya kepada Setiausahanya, Haji Wan kemana hendak dibawa bangla itu? Apabila masing-masing merasa curiga dengan perlakuan anggota polis tersebut, lalu YB mengambil tindakan untuk melihat sendiri apa yang berlaku sebenarnya.

Setelah membelok ke belakang bangunan tersebut, mereka mendapati kedua-dua anggota polis terbabit sedang menyoal siasat mangsa sambil tangan digari.

Lantas YB menuju kearah mereka sambil memperkenalkan diri, anggota polis tersebut menjadi gelabah dan wajah mereka bertukar pucat.

YB menyoal anggota polis tersebut apa yang terjadi? Sambil terketar-ketar anggota polis terbabit memberitahu mangsa menipu.

YB terus menyoal mangsa dan mendapati mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan, malah seorang dari mangsa memaklumkan bahawa beliau datang dari Kuala Lumpur dan melawat kawannya di Simpang Ampat sambil menunjukkan pasportnya yang masih sah (tarikh tamat tempoh pada Disember 2008).

Dengan penjelasan tersebut, YB mengarahkan Hj. Wan mencatatkan No. Polis anggota terbabit lalu menasihatkan mereka agar lebih beretika semasa menyoal siasat orang ramai lebih-lebih lagi warga asing. Sekiranya mereka didapati bersalah sekalipun, haruslah dibawa ke balai polis untuk disiasat.

YB menasihatkan mereka agar tidak mengulangi perkara yang sama kerana kejadian ini memalukan dan menjatuhkan imej negara Malaysia.

Rumusan :

1. Tindakan kedua-dua anggota polis terbabit sedikit sebanyak telah mencemarkan Institusi Kepolisian itu sendiri.
2. Seandainya anggota polis tersebut tidak melakukan kesalahan, mengapa gelabah dan pucat apabila di tanya YB? Ini menimbulkan perasangka bahawa anggota polis terbabit hendak memeras ugut mangsa. (kebiasaannya berlaku kepada warga asing)
3. Seorang dari anggota tersebut memaklumkan bahawa beliau berpangkat Lans Koperal. Harus diingatkan tiada siapa kebal dari undang-undang walaupun beliau seorang Ketua Polis sekalipun. Harus mengikut prosidur yang telah ditetapkan apabila menjalankan tugas.
4. Inilah yg selalu terjadi kepada pekerja-pekerja asing bawahan di malaysia kalau pemimpin-pemimpin nak tahu.tak percaya cuba cari jumpa ajak minum tanya mereka. datang cari rezeki halal tapi separuh terpaksa beri orang. Berita ini disunting dari sahabatku yang penyayang pada makluk ALLAH.

BERBEZANYA ANTARA GAMBAR DIBAWAH INI....

Progrem ni ditaja oleh siapa? (gambar-gambar atas)

Polis dah samakan pula dengan kesalahan menganggu ketenteraman awam. (JERIT ke atau putera umno?)

Permit macam mana diperlukan? (JERIT jika tiada permit, mohon permit)

Atau lesen memandu????....(JERIT tak perlu lesen memandu. Putera umno dah tentu, sbb motor berinjin. Pengakuan mat rempit sendiri, kebanyakkan mereka tiada memiliki lesen klas B. alasan mereka semua buleh)

Rasanya agak lengkap, peraturan menunggang basikal. ( bertopi serta berbaju merah terang, bersih dari dadah dan perempuan)

TKPN perlu ambil tindakan dengan adil dan bijak.(Janji polis taida kompromi)

RUMUSAN
Kedua-dua gambar diatas ada perbezaannya.
1. Motorsikal dan Basikal
2. Putera umno dan JERIT (mirip pembangkang)
3. Alam sekitar /bising ( terbaik berbasikal)
4.
Macam-macam (komen-komen sikit)

UNDANG-UNDANG DI GUBAL OLEH AHLI-AHLI PARLEMAN, DIPARLEMAN.


MOHON TELITI UNDANG-UNDANG NI SEMULA WAHAI MP-MP.


jangan kau sangsi kemana arahmu
langkah mu tidak sumbang
jangan kau ragui keyakinan mu
pemimpin yang zalim perlu ditentang.

komen anda di perlukan