ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Mar 21, 2009

21.03.2009.
Kemenangan 3 PRK boleh sekat Najib jadi PM

Bangi - Naib Presiden Pas, Dato' Paduka Husam Musa memberitahu kemenangan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai boleh menyekat hasrat Najib menjadi Perdana Menteri.

"Hasrat beliau untuk menjadi Perdana Menteri selepas Mesyuarat Agong Umno yang akan bermula pada 24 hingga 28 Mac ini. Namun peralihan kuasa ini dapat disekat," tegasnya.

Beliau berkata demikian dalam satu forum yang bertajuk Forum Kupasan Intelektual Krisis Perlembagaan Perak & Malaysia diadakan di Masjid An-Nur Bandar Baru Bangi yang turut dihadiri oleh Prof. Dr. Aziz Bari dan Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr. Puad Zarkashi.

Namun, Ahli Parlimen itu tidak dapat hadir ke forum tersebut dan digantikan oleh Presiden Gabungan Persatuan Anak Perak, Mohd Hafiz Sabri yang dipengerusikan oleh Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Nizamuddin Sulaiman.

Forum tersebut dianjurkan oleh Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan kerjasama dari Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi (PPBBB).

"Agenda kita yang pertama ialah di tiga pilihanraya kecil iaitu di Batang Ai, Bukit Gantang dan Bukit Selambau.

"Kalau kita boleh menang di tiga tempat ini, semua parti dalam Barisan Nasional 'laris' untuk berjumpa dengan Pakatan Rakyat.

Setiap daripada kita mesti ada tugasan dalam pilihanraya kecil ini, jangan duduk dengar forum ini, balik rumah, minum kopi dan sebagainya dah lupa," katanya.-Hrkh

Serpihan Tugu 'pokok Demokrasi' Dilelong Esok!

Lima ketul serpihan batu marmar plak "Tugu Demokrasi" yang dibina oleh pakatan pembangkang Perak sempena memperingati "sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bawah pokok" akan dilelong Ahad ini.

Setiausaha DAP Perak Nga Kor Ming berkata hasil kutipan itu akan digunakan bagi tabung guaman pakatan itu dan bagi membina tugu peringatan baru yang lebih besar.<

Rakyat Perak: Nizar Tetap MB Yang Sah.Tol

21.03.2009

arifabdull

FRU di Dataran Merdeka

Aku baru saja memandu melalui Jalan Kuching di Kuala Lumpur. Kelihatan ramai anggota FRU dan meriam air (water cannon) di sekitar Dataran Merdeka.

Baru terima sms dari wartawan Malaysiakini yang mengatakan bahawa satu khabar angin tentang perarakan dari Dataran Merdeka ke Istana Negara. Perarakan menghantar memorandum menentang peralihan kuasa di antara Najib dan Pak Lah?

Maklumat Terkini:Istana Negara full of police but no untoward incident. FRU left passing palace on opposite road.”

21mach 2009.

Inilah Rumah Jawa terkaya di Malaysia dan mungkin Asia ?

Ruang depan rumah , ini gambar kereta pekerja , 30 ke 50 biji kereta senang saja boleh masuk. Kalau jadi Ketua Pemuda dan jadi menteri , bayangakanlah betapa besarnya lagi istana ini. Istana ini kita gelar sebagai Istana Meroyan.


Dari atas - Siap bertembok macam Tembok Besar CinaAda air terjun sekali dan Taman Firdaus , manalah Wak ini ambil duit banyak ini.


Antara tembok yg mengelilingi rumah ini , bayangkan bila tembok ini kita lihat sejauh ini masih bertembok. Besar sungguh kawasan rumah ini. Jom kita buat rombongan.


Tentu ramai yang tidak tahu kenapa gambar istana ini wak paparkan dalam blog ini, Sebenarnya wak berbangga kerana bukan mudah bagi seorang anak Jawa untuk memiliki rumah sebesar rumah ini, jika dinilaikan semula harga rumah ini tidak kurang dari 15 juta. Berapa sangat gaji jawa ini dahulu , itu baru harga rumah belum lagi meintanance rumah ini. Beruntunglah Pemuda UMNO jika Kalaulah empunya rumah ini menjadi Ketua Pemuda UMNO . Bolehlah selalu berkunjung ke rumah ini., sebelum ini kecoh mereka mengenakan Istana arwah Dato' Zack. Ini bukan istana lagi , White House pun tak macam ini.

White House siapa ini, disini wak akan bawa anda meneroka ke kawasan rumah ini dengan gambar yang wak terima , tapi wak tidak boleh terokai semua , maklum lah gambar curi-curi. Bolehlah kalau nak buat rombongan untuk melawat satu lagi tempat bersejarah dan cantik bagaikan kawasan peranginan. Alamat tepat tidak tahu , tapi inilah jalannya, 7 / 1 L Jalan Suasa . Shah Alam. Rumah ini dikatakan masih dalam pembinaan.Kalau nak tahu rumah siapa ini dengan lebih lanjut , cheklah sendiri kat Pejabat Tanah. Siapa lagi yang mampu untuk memiliki rumah sebesar ini ?

SIAPAKAH DI TONG SAMPAHKAN PERLEMBAGAAN? JANGAN SAMPAI RAKYAT MEMBELAKANGKAN PERLEMBAGAAN.....


21.03.2009. UMNO dan BN boleh mendakwa apa saja, tetapi bagi rakyat Perak, Dato Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak yang sah di sisi Perlembagaan.

Bagi rakyat Perak juga, Zambry yang dilantik sebagai Menteri Besar melalui rampasan kuasa ditolak oleh rakyat Perak.

Beberapa tokoh politik veteran tanahair seperti mantan Perdana Menteri dan Tengku Razaleigh Hamzah turut memperakui kenyataan bahawa rampasan kuasa di Perak tidak sama sekali boleh melucutkan Nizar dari jawatan Menteri besarnya.

"Anda tidak boleh menurunkan seorang menteri besar atau perdana menteri tanpa adanya undi tidak percaya di dalam dewan. Tiada peruntukan lain," tegas Mahathir di dalam satu majlis anjuran MUBARAK, pertubuhan bekas-bekas wakil rakyat.

"Usul pada Dun sahaja yang boleh menyingkirkan Nizar daripada jawatan itu, selain itu tak kiralah berapa banyak majlis angkat sumpah, lompat melompat, sidang akhbar dan perisytiharan, atau apa jua iklan, paparan, sogokan atau tindakan dibuat ke atas persoalan ini tidak terpakai," kata Tengku Razaleigh dalam satu kenyataan akhbarnya.

"Perlembagaan tiada memperuntukkan kuasa untuk menyingkirkan Nizar dengan apa cara sekalipun, termasuk petisyen atau arahan daripada sesiapa juapun," tambah beliau.

Beliau telah menjelaskan lagi,

"Menurut Perlembagaan, Dato’ Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar sehinggalah beliau meletak jawatan atas kerelaannya, atau disingkirkan melalui undi tidak percaya menerusi persidangan dewan undangan negeri.

Perlembagaan tidak mempunyai sebarang peruntukan untuk menyingkirkannya melalui cara lain, termasuk melalui petisyen atau arahan daripada mana-mana pihak berkuasa."

21 March 2009

Pakatan Rakyat Desak Ali Letak Jawatan

Pakatan Rakyat telah membuat perhimpunan selepas solat Jumaat semalam untuk mendesak Ali Rustam letak jawatan sebagai Ketua Menteri MelakaGambar: Mutaligat

21.03.2009

Hot.! Panas.! Gali.! Korek.! Tepek.! Tampal.! - malaysiakini

Jalanraya menghala ke Trong sesak teruk lebih 3 kilomiter akibat kerakusan pihak JKR yang sedang mangadakan upacara memasak mee segera di kawasan terbabit.

Para pelancong-pelancong politik diharap bersabar kerana kebiasaannya, mee segera hanya masak dalam masa tidak sampai 5 minit. diingatkan juga supaya para pelancong politik membawa kamera masing-masing untuk merakamkan peristiwa bersejarah tersebut.

Sayugia juga diingatkan kepada para pelancong politik supaya tidak menuduh Ti Pi Em Malaysia terlibat didalam kerja-kerja memasak mee segera tersebut kerana Ti Pi Em telah mengatakan dalam ceramahnya di Bukit Gantang baru-baru ini bahawa KERAjaan tidak akan membawa projek mee segera dalam kempen pilihanraya kali ini.

Apa yang dilakukan pada waktu ini ialah pembangunan mee segera "diluar" waktu kempen pilihanraya kecil.

PRakyat


21Mar09

Perasmian Pusat Khidmat Rakyat ADUN Seri Setia

Datuk Seri Anwar Ibrahim akan merasmikan Pusat Khidmat Rakyat ADUN Seri Setia di Kelana Jaya. Beliau dijadualkan akan turut menerima borang keahlian menyertai KeADILan oleh 500 orang bekas ahli MIC ke dalam KeADILan Bahagian Kelana Jaya.

Tarikh: 21 Mac 2009 (Sabtu)
Masa: 3.30 ptg
Lokasi: Perkarangan Pusat Khidmat Adun Seri Setia, C-01-05, Dataran Glomac, Jln SS6/5B, Kelana Jaya, Selangor

PEJABAT DATUK SERI ANWAR IBRAHIM