ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Feb 5, 2009
"BUAT RAKYAT PERAK"


Harap bersabar pada semua rakyat Perak, yang telah berlaku bertukarnya kerajaan Pakatan Rakyat kepada Kerajaan Rasuah. Harap semua perlu bertindak secara politik matang yang kita selama ini hendakkan perubahan.

INGATAN PEDAS PADA YB PAKATAN RAKYAT, JADIKANLAH IKTIBAR PADA SAAT-SAAD MENDATANG.
HINDARKAN DIRI DARI SIKAP SOMBONG SERTA BONGKAK YANG SELAMA INI TIDAK TAHU MENGHORMATI UNDI RAKYAT UNTUK KAMU YANG DIBERI TANGGUNGJAWAB.


TIDAK SUKA PAKATAN RAKYAT LOMPAT SEKARANG. SEMUA SOKONG CABAR MEREKA


Thursday, February 5, 2009

Himpunan Rakyat Sokongan Untuk Kerajaan Pakatan Rakyat...

MUNAJAT PERDANA
MEMPERTAHAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT PERAK
PERAK DARUL RIDZUAN


5 FEBUARI 2009
HARI KHAMIS
JAM 7.00 MALAM - 11.00 MALAM
BERTEMPAT
STADIUM PERAK

BERSAMA DATO' NIK AZIZ NIK MAT

ACARA: Soalat Maghrib , Bacaan Yaasin , Solat Isyak , Solat Hajat
Ceramah Tetamu: Menteri Besar Pakatan Rakyat Dan Pimpinan

SEMUA RAKYAT DIJEMPUT HADIR

Sultan tidak berkenan DUN dibubarkan, minta MB letak jawatan
Feb 5, 09

Dikemaskini 2.33pm Bernama melaporkan Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak perkenan dewan undangan negeri dibubarkan. Laporan itu juga menyebut baginda telah menitahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin supaya meletak jawatan sebagai menteri besar Perak berkuatkuasa serta merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap dikosongkan.

Dikemaskini 2.14pm Tempat perhimpunan 100,000 orang untuk menyokong kerajaan Pakatan Rakyat telah dipindahkan dari kediaman menteri besar ke Stadium Ipoh.

Dikemaskini 2pm Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di kediaman Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin. Beliau dijadual mengadakan sidang akhbar bersama menteri besar dan Lim Kit Siang pada 3 petang. Naib presiden PKR, Azmin Ali turut sama.

Thursday, February 5, 2009

Live@ABO - update 2.30 pm

Laporan Terkini !!
Dari perbualan ringkas ABO dan Pengarah Penerangan Negeri sebentar tadi, sangat POSITIF ! Sidang Media akan diadakan bila-bila masa dari sekarang di Kediaman Menteri Besar. Nantikan pengumuman terus dari mulut YAB Menteri Besar Perak.

Informer ABO dari Pej. Perhubungan Umno Negeri:
Kebanjiran gerombolan dan gedebe memasuki ruang legar bangunan ini amat ramai, Najib akan mengadakan PC seawal jam 3 petang ini. Tiada lagi bunyi 'belahak' kedengaran dari corong henpon ABO. Gerombolan mengsahkan bahawa sultan Perak mahukan Nizar meletak jawatan serta-merta!

PC Jam 3 Petang Bersama Nizar & DSAI - malaysiakini

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan mengadakan sidang media khas di kediaman rasmi beliau di sini petang ini selepas mengadap Sultan Perak sebentar tadi.

Nizar berada di Istana Kinta selama 20 minit daripada pukul 12.45 tengah hari ini.

Sidang media itu dijangka berlangsung pukul 3 petang.

Sambil menyifatkan pertemuan itu sebagai "OK", Nizar berkata, beliau akan menemui wartawan kemudian.

Semalam, Nizar berkata, beliau yakin sebarang keputusan yang perkenankan oleh Sultan Perak dalam menangani kemelut politik di negeri ini dibuat dengan adil.

"Saya yakin keputusan yang dibuat nanti cukup adil kepada rakyat di negeri Perak dan adil kepada partiparti politik, dan kita tidak akan meragui sebarang keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak," katanya kepada pemberita di sini malam tadi.

Nizar juga mengadap Sultan Perak di Istana Kinta petang semalam.

[DIKEMAS KINI, 2 PETANG] PETALING JAYA: Kesemua 28 Ahli Undangan Negeri (ADUN) Perak serta tiga ADUN Bebas hari ini menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional (BN).

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon Menteri Besar Perak yang akan dikemukakan oleh BN.

"Tuanku dijangka akan membuat keputusan sama ada bubar Dewan Undangan Negeri Perak atau meminta Menteri Besar Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan dengan secepat mungkin," katanya pada sidang akhbar di Ipoh tengah hari ini selepas menghadap Sultan Perak dua kali di Istana Kinta di sini.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional Perak, pada pukul 9.50 pagi bersama Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah menghadap Sultan Perak untuk meminta perkenan baginda agar BN mengambil alih pentadbiran negeri.

Ini berikutan tindakan empat wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat meninggalkan parti masing-masing semalam untuk menyokong dan memberikan majoriti kepada BN bagi membentuk kerajaan negeri.

BN kini menunggu keputusan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah berhubung peluang bagi perikatan itu untuk menubuhkan kerajaan negeri yang baru.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin juga diminta menghadap Sultan Perak selepas baginda menerima kunjungan Najib.

Nizar tiba di Istana Kinta pukul 12.45 tengah hari dan keluar 20 minit kemudian.

Perkembangan ini berlaku sehari selepas empat ADUN menyatakan sokongan kepada BN.

Najib berkata, Sultan Perak akan memberikan keputusan tersebut bila-bila masa dari sekarang selepas kesemua 31 ADUN termasuk tiga wakil Bebas menghadap Sultan Perak pagi tadi.

"PAKATAN RAKYAT"
'Kerajaan masih sah, keputusan di tangan Tuanku' - Nizar


Td, kira2 pukul 1.15 tgh. Nizar keluar dari istana dia melambai dan senyum kepada reporter: sambil ucap: “Good Sign. Alhamdulillah.

- :::::::::TERKINI::::::::::::-

nAJIB MENANGGUHKAN SIDANG AKHBAR YG DIJADUALKAN AKAN DIADAKAN SELEPAS MEETING.

MB NIZAR SEDANG BUAT SIDANG AKHBAR.

KPN bagi amaran supaya orang ramai tidak mengikuti perhimpunan haram diIpoh malam ini (berdekatan rumah MB, pukul 7:30 malam).

Najibsekarang mempengerusi mesyuarat UMNO di Ipoh, dijangkakan mesyurat itu akan memilih MB baru. Beliau dijangkakan akan mengada sidang akhbar jam berikut ini.

Sultan bersetuju dangan kerajaan perpaduan dikepalai BN? BN 3 + Bebas

Sementara itu, Speaker DUN Perak V Sivakumar telah memohon pihak mahkamah tinggi untuk mengistiharkan yang surat tandatangan tanpa tarikh yang ditandatangani bekas adun Pakatan sah.

Najib dijadualkan akan membuat taklimat ringkas pada tghari ini tentang perkembangan perjumpaan beliau dengan Tuanku Sultan Perak.

Najib keluar dengan senyum panjang lebar.

Sultan Perak panggil Nizar dan Najib ke Istana

DATO NASA!!!ANDA SEBENARNYA SYAITAN YANG BERTOPENGKAN MANUSIA ...

Hari ini - 5 hb FEB 2009


SEMUA SAF PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT DARI SELURUH NEGARA AKAN BERKUMPUL DI PERKARANGAN RUMAH MENTERI BESAR PERAK -IPOH
----
3.00 PETANG - SEMUA BERKUMPUL
7.00 MALAM - MUNAJAT 100 RIBU RAKYAT
----
Anda di tipu? Anda terhina?
Mari berkumpul seramai mungkin

Lokasi rumah MB Perak ... jom datang ramai ramai !


klik untuk paparan jelas

Terima kaseh kepada webmaster perakexpress ... dan sekarang di siarkan peta untuk ke rumah MB DS Nizar. Perjumpaan hari ni jam 3.00 Petang. Datang ramai ramai !!!

Wakakak ... aku cilok dalam map hotel.

Takbir !!!
Lawan tetap Lawan !!!
Mutakhir »
Najib, MB Perak mengadap Sultan Perak

Najib berada di Istana Kinta 2 kali, bawa 2 ADUN

[DIKEMAS KINI, 12 TENGAH HARI] PETALING JAYA: Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berada di Istana Kinta, Ipoh dua kali hari ini - antara 9.50 dan 11.30 pagi untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah dipercayai bagi memaklumkan secara rasmi Barisan Nasional (BN) mempunyai sokongan menubuhkan kerajaan baru.

Selepas dua pertemuan itu, Menteri Besar Perak pula dipanggil mengadap Sultan Perak sebentar tadi.

Najib, Pengerusi BN Perak tiba di Istana Kinta pukul 9.50 pagi tadi dan keluar 30 minit kemudian.

Beliau meninggalkan istana pada 10.35 pagi, dan sambil tersenyum, melambaikan tangan kepada wartawan tanpa berhenti di pintu masuk istana.

Beliau kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat yang keluar Pakatan Rakyat semalam - ADUN kawasan Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi; Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Hee Yit Foong (Jelapang) dan Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah pukul 10.55 pagi ini.

Najib, Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Pengerusi BN dijadual mengadakan sidang media pukul 12.30 tengah hari ini.

Turut menyertai Najib di Istana Kinta di Ipoh ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Timbalan Pengerusi BN Negeri.

Pertemuan itu diadakan sehari selepas empat wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat meninggalkan parti masingmasing untuk menyokong dan memberikan majoriti kepada BN bagi membentuk kerajaan negeri.

Semalam Jamaluddin, Mohd. Osman, Hee dan Nasarudin menyatakan sokongan kepada BN.

Jamaluddin, Mohd. Osman dan Hee mengumumkan menjadi wakil rakyat Bebas tetapi menyokong BN.

Ketiga-tiga mereka bersama Nasaruddin turut berada di sisi Najib semalam ketika Timbalan Perdana Menteri mengadakan sidang akhbar di Putrajaya untuk membuat pengumuman mengenai sokongan mereka kepada BN.

Berikutan perkembangan terkini, BN dan Pakatan masing-masing mempunyai 28 kerusi tetapi BN boleh menubuhkan kerajaan negeri kerana ketigatiga wakil rakyat Bebas itu telah menyatakan sokongan kepada BN termasuk dalam soal pelantikan Menteri Besar.

Berita »
Status ADUN Bebas: Speaker DUN kini di mahkamah

[DIKEMAS KINI] : Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar kini berada di Mahkamah Tinggi untuk mengisytiharkan bahawa surat letak jawatan tiga ADUN dari Pakatan Rakyat - yang telah keluar parti dan bertindak sebagai wakil rakyat Bebas, adalah sah.

Beliau berada di bangunan Mahkamah Tinggi di Ipoh pada pukul 9 pagi tadi.

Pada Isnin lalu, beliau menyerahkan surat secara rasmi memaklumkan kepada Pejabat Pilihan Raya Negeri Perak mengenai kekosongan kerusi bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Changkat Jering dan Behrang.

Sehari sebelum itu, Sivakumar dalam satu kenyataan media mengumumkan dua ADUN iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) telah menyerahkan surat peletakan jawatan mereka sebagai ADUN di rumah beliau.

Bagaimanapun, kedua-dua wakil rakyat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, yang tidak dapat dikesan sejak 26 Januari lepas, pada malam tadi menafikan kenyataan Sivakumar bahawa mereka telah meletak jawatan berkuatkuasa serta-merta.

Mereka mendakwa surat yang dimaksudkan oleh Sivakumar adalah surat yang ditandatangani oleh mereka pada 8 Mac tahun lepas selepas pilihan raya umum tahun lepas.

update 11.15am: o5/02/09

Mata-mata berkeliaran di perkarangan Hotel Casuarina, tempat parkir hotel penuh. Keadaan Ibu Pejabat Umno yang terletak bersebelahan hotel ini, kelihatan telah diramaikan oleh penyokong gerombolan dan 'pengampu'2 gedebe.

Acara mencari 'undi' baru untuk pemilihan Umno bulan Mac dijangka akan rancak apabila ketua gerombolan sudah berada di sini. Oppss..cuaca mendung pulak..tapi jangan risau hujan tidak akan turun hari ini, informer Cept dari dalam Bangunan Umno belum reply apa-apa sms lagi, mungkin sibuk minum teh dan makan kuih bakul, MCA Perak bawa untuk me'rai' tokoh gerombolan.

Sidang Media akan diadakan pada jam 12.30 pagi ini oleh ketua gerombolan ! Ini kerana jadual sultan nak jumpa 'ekor' dan 'bodi' bersama Najib akan dijadualkan pada jam 11.30 am ini, dan dijangka mereka telah berada di istana, mungkin sedang di 'fire' oleh sultan Perak kerana 'engkar' janji...Daulat Tuanku !!

Anwar jangan jadikan ahli PKR macam ahli UMNODalam kes kehilangan dua orang exco kerajaan PR di Perak, saya suka melihat telatah Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dia seolah-olah mahu bersembunyi dari isu itu. Sebagai Ketua Pakatan Rakyat dan sebagai Ketua Umum PKR, beliaulah sepatutnya terkehadapan memberikan kenyataan-kenyataan berhubung perkara tersebut.

Hal ini adalah melibatkan exco dari PKR. Maruah dan masa depan PKR harus dijaga. Jangan cuba menyalahkan orang lain seperti UMNO dan sebagainya. Bukan sahaja UMNO, sesiapa pun dalam keadaan UMNO di Perak sekarang ini, akan berusaha untuk menumbangkan lawannya. Ini kerana perbezaan kerusinya sangat sedikit.Malahan PR sendiri sentiasa berusaha untuk menarik sebanyak mungkin MP Barisan Nasional melompat ke PR, sedangkan jumlah perbezaan kerusi di parlimen masih besar.

Ini berbeza sekali dengan di Perak. Di Perak, BN hanya perlu mencari 3 kerusi sahaja lagi bagi membolehkan mereka membentuk sebuah kerajaan. Jangankan 50 juta, sekiranya 100 juta sekalipun diperlukan untuk membolehkan adun PR melompat ke BN, mereka pasti akan usahakan.

Dalam suasana sebegini dan keanggotaan PKR yang lemah dalam ketahanan diri untuk berhadapan dengan UMNO dan BN yang telah dijangka akan menggunakan wang sebagai daya penarik, Datuk Seri Anwar sepatutnya berusaha kearah memantapkan ketahanan diri ahli-ahli dahulu.

Datuk Seri Anwar kena akui bahawa ahli-ahli partinya sekarang ini, kebanyakannya adalah bekas-bekas ahli UMNO yang mana perangai dan mentalitinya terhadap wang dan meterial tidak jauh berbeza dengan ahli UMNO.

Kehancuran UMNO sekarang ini adalah disebabkan perkara-perkara tersebut yang mana sudah tidak boleh dibendung lagi. Datuk Seri Anwar sekarang ini sepatutnya menumpukan usaha dalam pembentukan sahsiah ahli-ahli bagi menghadapi PRU ke 13 dan bukanya bermain silap mata mengharapkan kerusi-kerusi yang telah dimiliki oleh BN.


OLIH ADUKA TERUNA
PENANTIAN YG MENDEBARKAN ROSMAH

OLIH;AFRAR YUNUS
Mohd Najib Tun Razak 56 tahun sudah tentu kelihatan lebih hebat dan kacak di mata isteri keduanya Rosmah Mansor biarpun wanita Monggolia Altantunya menjadi usikan dan dikaitkan dengan suaminya itu.

Apa tidaknya?

Mac tidak sampai sebulan lagi. Bulan itu bakal menyaksikan Najib ditabalkan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke enam. Itupun jika Abdullah dan penyokongnya tidak membuat pusingan-u.

Anak bangsawan kelahiran Pahang itu menggantikan bapanya dikerusi parlimen Pekan Pahang ketika berusia 23 tahun. Sudah tentu banyak pengalamannya.

Rata-rata diperkatakan, sejak kelahirannya, Najib tidak pernah mengenal erti kesusahan. Kehidupannya, sama seperti anak-anak raja di istana.

Terbaru, peranannya di Perak yang mampu dan berdaya dalam percubaannya menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat sudah tentu dilihat sebagai permulaan yang sungguh berstamina oleh Rosmah.

Sebentar nanti, istana Perak akan membuat keputusan terhadap masa depan kerajaan Pakatan Rakyat yang berusia sebelas bulan itu. Samada membubarkan Dewan Undangan Negeri atau menerima kerajaan baru Barisan Nasional yang ditinggalkan Tajol Rosli yang malang.

Keputusan pilihan pertama sudah tentu akan melegakan PR. Pilihan kedua bakal merupakan
keputusan yang ditunggu-tunggu Najib dan BN serta Rosmah.

Bermakna dengan pilihan kedua, penghalang kerjaya politik suaminya iaitu sudah pastinya Anwar Ibrahim, Ustaz Abd Hadi Awang, Lim Kit Siang dan Karpal Singh dilihat kecundang sebagai pemimpin berwibawa.

Bagi Rosmah dan Najib, sokongan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia dalam isu ADUN di Perak sungguh melegakan. SPR seperti bapa angkat mereka berdua. Lagipula, belotkah rasuahkah, bukankah itu namanya politik ala-Malaysia.

Apa yang lebih penting ialah harapan menuju ke Putrajaya terlalu tinggi. Sudah pasti Najib dan Rosmah mengimpikan mereka berdua lebih dulu memijak kaki ke sana. Bagi mereka, "Anwar dan Pakatan Rakyat apa ada?"

Tercungap-cungap dan tak berstamina agaknya.


Komitedlah Pada Perjuangan... - malaysiakini

Salam semua…

Ini adalah kali ketiga UMNO menjalankan cara tipu daya nak mengambil kuasa.. kali pertama tahun 1961 ketika kerajaan Kelantan PAS memerintah.. 4 orang ADUN PAS mereka culik selama sebualan. tetapi rancangan ini tak berjaya.. kali kedua kat Terengganu kektika PAS memerintah dengan majoriti kecil juga, mereka culik arwah Dato’ On dan mereka berjaya menyebab mereka dapat mengambil alih Terengganu.

kali ketiga kali ini pula berlaku kepada kerajaan negeri Perak.. Apa pun ikut pada segi teori mereka masih belum lagi dapat kuasa sehingga menunggu perkenan Sultan, mengikut apa yang dicerita oleh Sifu aku sebentar tadi selepas MB Nizar betemu pada pukul 4 ptg tadi, beliau telah menerangkan kepada Sultan dari seluruh aspek, dan Sulta pun mendengarnya dengan membuatkan Sulta meminta tangguh, akhir sekali bila MB Nizar nak keluar Sulta mengingatkan MB Nizar dengan membaca ayat “Innallah ha maas sabirin.” Apa maksud sultan hanya Allah saja yang maha mengetahui niatnya… Selepas itu pada jam 6.00 Najib pula pergi mengadap.. dan dengar ceritanya itu pun Sultan minta tangguh dulu untuk melihat dari segi aspek perundangan.. wallahhuaklam katanya.. tapi aku dah bertekad kalau Sultan Azlan mengikut kata UMNO dengan tidak membubarkan DUN maka pada setiap Jumaat doa dalam Khutbah keduanya aku tak kan mengaminkan doa untuknya..berdoalah hangpa kalau hang nak berdoa kat dia.. INI TEKAD AKU.. Bagi aku Raja yang adil raja disembah.. kalau raja macam UMNO juga pigirahhhhhh.

Apa pun nasihat sifu aku apa pun terjadi itu ada hikmahnya.. mana tau mungkin lebih baik kita jadi pembangkang pula..ini semua kerja ALLah, hanya DIA yang mengetahui segala-galanya.


"RAKYAT HAKIM NEGARA"

Program Mun
ajat dan Perhimpunan Rakyat Menyokong kepimpinan MB Perak, Dato Seri Ir Nizar pada hari ini KHAMIS.. 5 februari Jam 7 malam Bertempat dikediaman Rasmi MB Perak,Ipoh.

Turut hadir Dato Seri Anwar Ibrahim dan Semua Menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat...

Semua RAKYAT dijemput hadir..


Disatu sudut perkembangan untuk PAS terang lagi nyata.. Orang DAP pun ada belot, begitu juga PKR… jadi yang taat setia ADUN PAS.. Tahniah PAS.. Sebentar tadi seorang Ahli Keadilan Lumut, bekas (Wakil Calun Parlimen PKR Lumut) dah minta borang PAS nak jadi ahli PAS pula.. alhamdulillah,, mereka dah nampak mana yang jelas perjuangan..

-Manjung Mari