ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

May 8, 2009

8/5/09. Jumaat.

SELUROH RAKYAT MALAYSIA YANG MENYOKONG PR, AMAT FAHAM DGN KERAJAAN NGOOOOK!!!


UMNO memang takut untuk hadapi PRK sebab sudah kalah 4 kali dalam masa terdekat.

Jika BN/UMNO akan kalah juga di N12 Penanti, maka andaian mengata kan pimpinan Tun AAB lemah sudah ternyata SALAH.

UMNO sudah buat kesilapan besar kerana undurkan Tun AAB terlalu segera. UMNO akan terima padah pada PRU13 nanti.
8/5/09. jUMAAT.


Dewan Undangan Negeri Perak secara rasminya bergelar "DEWAN YANG HINA"


Oleh Amin Iskandar

Semalam dunia menyaksikan bagaimana Barisan Nasional yang dipimpin oleh Najib Razak menggunakan jentera kerajaan seperti polis dan pegawai-pegawai kerajaan untuk memastikan mereka terus berkuasa.

Apa yang dilakukan di DUN Perak semalam adalah bukti Perlembagaan Persekutuan dan Demokrasi sudah tidak lagi dihormati dan disanjungi.

Tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) masuk kedalam DUN dan mengheret Speaker V. Sivakumar adalah bukti yang jelas bahawa di Malaysia ini, Perlembagaan Persekutuan dan Demokrasi sudah tidak lagi dihormati oleh Barisan Nasional yang dipimpin oleh suami Rosmah Mansor, Najib Razak.

Sewaktu Karpal Singh diserang di parlimen oleh Pemuda Umno yang kini dipimpin oleh Khairy Jamaluddin, Ketua Polis Negara menggunakan alasan “Imuniti Parlimen” untuk menghalalkan tindakan anggotanya untuk tidak bertindak membantu Karpal.

Tetapi semalam lain pula ceritanya. “Imuniti DUN” dihina begitu sahaja oleh PDRM yang bertuankan Barisan Nasional sehinggakan DUN Perak kini tidak boleh lagi dirujuk sebagai “Dewan Yang Mulia”.

Secara rasminya, kita kini boleh menggelar DUN Perak sebagai “DEWAN YANG HINA”.


C
8/5/09. Jumaat.

Mengenal Bahasa Melayui


MENGENAL BAHASA MENGENAL DIRIRamai yang menggunakan perkataan Melayu tanpa mengetahui sejarah dan urutan perkataan tersebut.

Banyak yang hanya mengikut-ikut tanpa tahu makna perkataan itu.

Daulat Tuanku : daulat dari daulah urutan Arab bemakna negara – bermakan state bukan negeri.

Tuanku : bermakna Tuan Aku.

Duli : bermakna tapak kaki.

Pacal : bermakna anak anjing. Jangan tersilap dengan pecal.

Pecal : ini sayur yang di celor dan dibubuh kuah kacang – berasal dari Jawa sedap dimakan.
8/5/09. Jumaat.

ADUN PR dalam perjalanan dari pejabat DAP-Ipoh ke IPD Ipoh untuk membuat laporan Polis mengenai insiden di DUN kelmarin.

ADUN-ADUN lain akan melaporkan mengikut Kanun Keseksaan Panel KOd 124 dengan tindakan mengasari ADUN kelmarin.

YB.Sivakumar bersama ADUN Sungkai, YB.Sivanesan sedang membuat laporan.


Speaker Perak sedang berada di IPD Ipoh membuat Laporan Polis mengenai insiden DUN Perak yang disaksikan seluruh dunia dan ia amat memalukan

ADUN Pakatan Rakyat berada di ruang legar IPD Ipoh.

Gambar aksi ADUN Jelapang menyembur mata terhadap ADUN Aulong

Saudara Muthu yang ditangkap,dipukul, digari dan dipulas tangan hingga cedera membuat Laporan polis di IPD Ipoh. Beliau dibawa ke kem FRU dekat stadium Ipoh dan dilepaskan jam 5 petang kelmarin. Di sebelah beliau ialah Ustaz Misbah dan ADUN Kepayang, YB Loke