ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Apr 19, 2009

18 April 2009

Kaudu' Bekas UMNO Dalam Topeng PAS

Apa sebenarnya yang tersirat di sebalik ‘peringatan’ Setiausaha Agung PAS, Kamaruddin Jaafar di dalam lidah rasmi Anwar Ibrahim di dalam PAS, Harakah Daily pada 11 April, pertumpahan darah dan huru-hara akan berlaku di Perak seandainya DUN Perak tidak dibubarkan dan pilihanraya di seluruh negeri itu tidak diadakan?

Apa pula motif sebenar sokongan yang diberikan oleh de facto PAS, Nik Aziz bahawa huru-hara yang dimaksudkan oleh budak Anwar itu akan berlaku sepertimana di Bangkok dan Pattaya, Thailand seandainya kehendak Pakatan Rakyat tidak dituruti oleh SPR dan Kerajaan Persekutuan?

Apa masalah sebenarnya budak Anwar yang bersuara lunak itu, yang kaya raya dan berkawan rapat dengan tauke judi TOTO sewaktu Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri itu? Apakah kapasitinya selaku Setiausaha Agung PAS, mewajarkan dia untuk memberikan ‘peringatan’ berkenaan?

Ke mana sebenarnya ‘peringatan’ bekas Ketua Bahagian UMNO Tumpat yang tidak pernah menang dalam pertandingan politik tetapi dilantik sebagai Setiausaha Politik Tun Ghafar Baba itu?

Apakah selepas kemenangan di Bukit Gantang dan keberkesanan enjin-enjin promosi Pakatan Rakyat untuk menimbulkan suasana chaos di Tanah Melayu ini, mendorong budak Anwar itu mengeluarkan kenyataan seperti itu?

Namun persoalan paling utama, apakah peranan penaja Malaysia Malaysian, DAP di belakang kenyataan yang dikeluarkan oleh budak Anwar itu?

p/s: Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah banyak daripada prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah ada di antara kamu yang mengumpat sebahagian yang lain. Apakah ada di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu berasa jijik. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat, Maha Penyayang. - maksud dari ayat 12 Surah Al-Hujurat.

Cucu Tok Wan
19/2/09. Ahad.

Pagi minggu..

SOSIAL/PEMBANGUNAN FIZIKAL............

Aku cakap pasal sosial. Sebab aku, tak suka sangat pembangunan dari segi fizikal. Sebab bagi Hanyar pembangunan fizikal tanpa mengambil kira faktor sosial bukanlah sustainable development kerana diakhirnya, pembangunan itu akan digunakan oleh orang, dan kalau tidak mengambil kira faktor orang lain, tak berjayalah sebuah pembangunan tu.

ok lah, jadi bagaimana ingin menjamin kebahagiaan di dunia?

4 perkara yang menjamin kebahagiaan manusia:

1. Isteri yang baik
2.Rumah yang selesa
3.Kenderaan yang baik
4.Kejiranan yang baik

Ia bermula dari institusi paling kecil sekali. Keluarga. Sebuah keluarga yang baik datangnya dari ibu bapa yang baik. Ibu bapa yang mendidik anak nya dengan betul. Baru anak-anak akan jadi baik.

Keluarga yang baik juga asalnya daripada rumah yang selesa, luas.baru tak ada tekanan dalam rumah, sebab tekanan dari dalam rumah akan membawa hingga keluar rumah dan jadi macam-macam. Sebab itu banyak berlaku budak-budak lari rumah, kawin lari, main isteri orang dan segala-galanya berpunca perkara dari rumah.

Keluarga yang baik juga asalnya dari kemudahan keluarga itu melakukan urusan. itulah maksud kenderaan yang baik. Supaya tidak ada tekanan masa melakukan urusan dan untuk bergerak ke tempat-tempat lain.

Keluarga yang baik akan mewujudkan satu kejiranan yang baik. Kejiranan yang baik datangnya dari riadah antara jiran, tidak membenci satu sama lain, tolong-menolong. Semua sifat-sifat ini datangnya dari keluarga yang baik.

Bila semua kejiranan baik, maka jadilah satu komuniti yang baik, semua sayang menyayang, tidak membenci satu sama lain. tidak kutuk mengutuk dan segalanya. Maka dengan semua perkara ini, wujudlah satu komuniti yang baik maka bahagialah hidup seseorang itu di dunia. Senang hati, tidak banyak masalah, bahagia dan senang.

Moga kita semua saling sayang-menyayangi.