ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 15, 2008

MAHKAMAH SESYEN MENETAPKAN 6 FEB O9

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) -- Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 6 Feb tahun depan bagi sebutan semula kes penulis blog, Raja Petra Raja Kamaruddin, yang dituduh memfitnah Datin Seri Rosmah Mansor dan dua orang lagi dalam satu akuan berkanun.

Hakim Mohamad Sekeri Mamat menetapkan tarikh itu selepas membenarkan permohonan pihak pendakwaan, yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Anselm Charles Fernandis, supaya kes itu disebut semula selepas Mahkamah Tinggi membuat keputusan terhadap permohonan Raja Petra supaya perbicaraan kes fitnah terhadapnya dikembalikan ke Mahkamah Majistret.

Mahkamah Tinggi menetapkan 20 Jan tahun depan untuk mendengar permohonan tersebut.

Mohamad Sekeri juga membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk meminda pertuduhan kedua dan ketiga dengan menambah perkataan "Leftenan" pada baris ketiga dan keenam dalam kedua-dua pertuduhan itu.

Dengan pindaan itu, pertuduhan kedua adalah "Leftenan Kolonel Abdul Aziz Buyong" manakala pertuduhan ketiga adalah "Leftenan Kolonel Norhayati Hassan".

Raja Petra dihadapkan ke mahkamah pada 17 Julai lepas dan didakwa melakukan tiga kesalahan di Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada 10.25 pagi 18 Jun, iaitu selain tuduhan memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri itu, dia juga didakwa memfitnah Leftenan Kolonel Abdul Aziz Buyong dan isteri Aziz, Leftenan Kolonel Norhayati Hassan.

Bagaimanapun, Raja Petra, 58, meminta dibicarakan terhadap ketiga-tiga pertuduhan itu. Jika sabit kesalahan dia boleh dipenjara sehingga dua tahun atau didenda, atau kedua-duanya.

Mahkamah Sesyen telah menetapkan 24 Nov lepas untuk perbicaraan kes tersebut, tetapi perbicaraan itu tidak dapat diteruskan sementara menunggu keputusan notis usul yang difailkan Raja Petra di Mahkamah Tinggi pada 25 Nov lepas bagi memohon satu perintah untuk mengembalikan kes itu ke Mahkamah Majistret atau merujuknya kepada Mahkamah Persekutuan mengenai isu perlembagaan.

Pada 28 Nov, Mohamad Sekeri memutuskan untuk menyerahkan kepada Mahkamah Tinggi sama ada untuk mengembalikan kes fitnah itu ke Mahkamah Majistret untuk dibicarakan.

Beliau membuat keputusan itu terhadap bantahan awal oleh Raja Petra bagi mendapatkan perintah Mahkamah Sesyen supaya perbicaraan kes itu didengar semula di Mahkamah Majistret atas alasan perintah Majistret adalah tidak sah, batal dan bertentangan dengan peruntukan dalam Seksyen 177 Kanun Prosedur Jenayah (CPC).

NASI KANGKANG ROSMAH DAN THE WINDS OF CHANGE

Malaysia di landa oleh ribut pembaharuan/winds of change di masa ini.Angin/ribut "infuence kuasa" ini bertiup dari utara,selatan,barat dan timur.

Angin yang pertama datangnya dari Utara meniup kuasa seorang yang bernama Rosmah.Kuasa nya di namakan nasi kangkang Rosmah.Nasi kangkang definasi nya adalah influence ..nothing more nathing less.Nasi kangkang Rosmah telah di kuatkan dengan mantra seorang Guru Hindu bernama Guruji. Ia berupaya menginfluence PM,IGP,AG,General2, Leftenant Colonel dan Hakim Mahkamah.Pendek kata siapa sahaja yang termakan nasi kangkang Rosmah akan menjadi hambanya.Angin ini berupa ribut taufan yang akan menjadi lebeh power jika proxy nya bernama Najip menjadi PM.

Angin yang kedua datangnya dari selatan. Angin ini membawa kuasa"Nasi Kangkang King Kong".Angin ini di tiup oleh seorang XPM yang telah bersara. Dia di anggap sebagai King Kong yang telah di penjarakan oleh penganalis politik.Dia boleh bersuara tapi tak siapa nak dengarkan kata2nya. King Kong ini ada dua proxy.Seorang bernama Dolah dan seorang lagi Najip.Dolah proxy pertama seorang penidur.Jadi apa yang King Kong cakap dia tak dengar.Sekarang Dolah di paksa pencen kerana selalu sangat tidur.
Waima King Kong akan tiup angin nya sekuat2 nya supaya proxy nya yang kedua akan dengar nya. Malang nya angin King Kong pencen ni tak kuat..ada semput sikit... sebab dah tua.
Waima... mana tau jika King Kong keluarkan angin dubur nya yang berbau kari Mamak itu, mungkin proxy keduanya akan tersentak dan akan diperhambakan oleh kuasa Nasi kangkang King Kong.

Angin yang ketiga meniup dari Barat.Angin ini di namakan Nasi kengkang Oxfart.Angin ini bersumber dari seorang bernama KJ yang sunggoh pandai cari lubang/lombong yang beremas dan duitan.Dengan usahanya yang gigih dan prestasi seorang graduan Oxfort,dia bejaya menjadi menantu PM.
Angin ini walaupun kuat berderu2 bunyi nya ia berbau busuk.Ingin ini sudah tercemar sebenarnya. Ia nya di cemar oleh angi dari Barat Daya yang bersumberkan 'Nasik Ketayap Lee Kuan Yu" Faham2 ajer le berapa punya busok ketayap kafir tu.Lee Kuan Yu pun graduan Oxfart juga,sebab itu mereeka kamceng. Kedua2 nya dah makan Nasi Ketayap British di Oxfart. Tanda2 influence NasiKetayap Lee Kuan Yu adalah aset2 negara (Company2, Pulau Batu Putih dan Singapura ) di jual kapada Temasek Incorporated.
Waima PM amat suka bau busoknya dan Nasi Kengkang Oxfart menjadi hidangan PM setiap hari.Malangnya Nasik Kengkang Oxfart ini ada basi sikit. Jadi PM sudah sembelit dan kini akan pencen pula.Waima selagi PM maseh berkuasa si Oxfart punya nasi kengkang maseh di sukai PM dan kuncu2nya

Angin yang ke empat datangi dari Timur. Angin ini membawa kuasa Nasi Kangkong Kak Wan Angin ini membawa people power. Kerajaan yang korupsi dan hanya pentingkan kroni dan menzalimi rakyat dengan beban kenaikan harga dan melesetnya duit ,telah melahirkan :People Power".Slogan mereka ia lah Makkal Sakti/Suara Rakyat Keramat.Angin ini sangat power sebab ianya bermacam warna.Ada angin hitan,cokolat,kuning dan putih bercantum menjadi satu.
Mengikut ramalan Nujum Pak Yeh nasi kangkong Kak Wan akan menjadi kegemaran senua rakyat dan Kak Wan akan memerintah dengan proxynya Nuar.Sebenarnya Kak Wan Nuar,LKS dan Pok Nik adalah proxy rakyat yang di namakan Pakatan Rakyat.

Nujum Pak Yeh akan memberi update,ulasan dan perkembangan taktik dan strategy pertempuran angin pembaharuan empat penjuru ini di masa terdekat.

pak yeh

Krisis Dalaman Reformis Makin Tegang

Ditanya tentang tindakan Ramlan mensasarkan "perang bogel" baru kepada Anwar, Zairi berkata:

"Saya tidak faham kenapa dia menyerang Anwar pula. Ini urusan kerajaan negeri. Mungkin Anwar sudah nasihatkan Abdul Khalid. Kita tidak tahu."

Zairi mendakwa, tindakan Ramlan itu - pengusaha tempat letak kenderaan di Sentul - disyaki bersifat peribadi kerana dituduh permohonan projeknya dengan kerajaan Selangor tidak mendapat balasan.

Wakhakhakhakhakhakha...!!!

Babi kau Ramlan..! kau nak Pakatan Rakyat balas jasa kau ke?

Oi babik..!

Projek tak dapat? tak dapat projek lu bogel???

Ada sape-sape lagi yang tak dapat projek?

Oi babik..! lu tak dapat projek, lu bikin projek baru ka?

Oi semua rakyat Malaysia..! Ramlan Reformis sudah buka satu tender projek baru..!

-PROJEK BOGEL RESAKSE...!!!

Sape-sape yang tak dapat projek dari Kerajaan Negeri boleh cuba masuk tender projek bogel resakse..!

Babik kau Ramlan..!

10 PEMBAZIRAN DIKTATOR/ FIRAUN DLM DUNIA

1 – Naypidaw, Burma – ibu kota Burman dipindah kah ke Naypidawe pada tahun 2005. Harga 3 bilion pound sterling.

2 - Fatehpur Sikri, India. Akhbar membuat satu bandar baru ini pada tahun 1571 untuk memberi penghormatan pada bomohnya.

3 - Medina Azahara, Spain. Abd ar-Rahman Kalipah Cardoba mendirikan kota ini pada tahun 936. Kota ini adalah nama gundeknya- Zahra. Dia membina istana dimana gundek lelaki dan wanita di simpan. Pada tahun 1010 kota ini musnah apabila berlaku perang saudara.

4 - Akhetaten, Egypt – dibuat olef Firauan Akhenaten pada tahun 1343 sebelum Masehi untuk mengingati ayahandanya.

5- Istana Parlimen, Bucharest, Romania – dibuat oleh Ceausescu pada tahun 1983. Hingga ke hari ini masih belum selesai.

6 - Neutrality Arch, Ashgabat, Turkmenistan – struktur yang paling tinggi di Turkmenistan di buat pada tahun 1990 atas arahan presiden Saparmurat Niyazov.

7 - Rungnado May Day Stadium, Pyongyang, North Korea – atas arahan Kim Il-Sung apabila Korea menjadi tuan rumah olympik pada tahun 1988.

8 - Babylon (buat baru ), Iraq – dibuat pada tahun 1985 atas arahan Saddam Husein untuk menngharumkan nama Iraq dimata dunia.


9- Putrajaya, Malaysia

The then prime minister Mahathir Mohamad founded a new administrative capital for Malaysia in 1995. The Putrajaya megaproject, widely branded a white elephant, is estimated to have cost upwards of $5 billion, with $50 million-plus going on the premier's domed mansion. Upkeep of the latter 16-hectare complex costs a further $2.5 million a year.

10 – Istana Hamiltin , Brighton, England – dibuat oleh tuan tanah Nicholas van Hoogstraten.

kah kah kah.... AKHIRNYA MALAYSIA TERKENAL KE SELURUH DUNIA ... kah kah kah

Sumber - Tukar Tiub

AMARAN AMPANGAN AKAN PECAH,,,,,,


Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) memberi amaran tiga empangan air utama di Lembah Klang mungkin pecah dalam jangka masa panjang jika kerja-kerja pembangunan di sekelilingnya tidak dihentikan segera.

Pengerusi Eksekutifnya, Tan Sri Rozali Ismail berkata, tiga empangan yang terlibat ialah Empangan Langat, Empangan Semenyih dan Empangan Klang Gates.

Syabas mengesan beberapa kes pencerobohan di kawasan ‘sensitif’ di sekitar empangan tersebut.

Kalau kerja-kerja pembukaan tanah atau penerokaan hutan dibiarkan berlaku di kawasan tadahan air yang terletak berhampiran dengan empangan, kemungkinan ia pecah akan wujud.

Kawasan tadahan air itu sepatutnya diberikan perhatian oleh pihak berkenaan dan dibaik pulih sejak dari dulu lagi.

Kemungkinan tiga empangan tersebut pecah adalah tidak mustahil seperti insiden tanah runtuh di Bukit Antarabangsa yang berlaku tanpa diduga.

Empangan turut dicemari

Tiga empangan utama itu turut dicemari oleh sisa-sisa toksik industri dan kesan pembangunan kawasan yang tidak terkawal sehingga menjejaskan kualiti airnya.

Perkembangan itu membimbangkan kerana tiga empangan tersebut merupakan pembekal air utama bagi Lembah Kelang.

Jika langkah-langkah pengawalan tidak dibuat, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bakal menghadapi krisis kekurangan air bersih dan berkualiti pada penghujung tahun depan.

MENTERI KERJA RAYA TERKEJUT ?....

Jawatankuasa Bertindak Bukit Antarabangsa bersetuju dengan pandangan Menteri Kerja Raya, Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamed yang mengatakan kejadian tanah runtuh di penempatan itu pada 6 Disember lalu adalah disebabkan oleh kecuaian manusia.

Pengerusinya, Datuk N. Muneandy berkata, Mohd. Zin merupakan individu yang paling tepat untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian berdasarkan portfolionya pada masa ini.

''Akhirnya, ada pihak yang menyokong pendirian kami bahawa runtuhan tanah di Bukit Antarabangsa bukan disebabkan oleh bencana alam," katanya kepada pemberita dekat sini hari ini.

Semalam, Mohd. Zin melahirkan rasa terkejutnya apabila mendapati terdapat air hujan yang bertakung di Taman Bukit Mewah yang dipercayainya menjadi punca pada kejadian tanah runtuh di situ 6 Disember lalu.

''Saya percaya kejadian ini berpunca daripada perbuatan manusia dan bukannya kejadian alam semula jadi," katanya.

KERAJAAN DIGESA MONOPOLI


Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa kerajaan terlibat dalam pengedaran ikan di seluruh negara bagi memecahkan monopoli harganya yang kini dikuasai pemborong swasta.

Pengarah Projek PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin (gambar) berkata, ia boleh dilakukan jika agensi-agensi kerajaan sedia ada seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Jabatan Perikanan terlibat dengan aktiviti pemborongan ikan secara langsung.

Beliau yakin harga ikan tidak akan diturunkan meskipun harga diesel diturun ke paras RM1.30 sen seliter kerana pemborong akan menggunakan pelbagai helah untuk tidak menurunkan harga ikan.

‘‘Penglibatan agensi kerajaan itu bertujuan untuk memastikan golongan ‘orang tengah’ tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga ikan,’’ katanya ketika dihubungi wartawan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penurunan harga bahan api untuk nelayan seperti diumumkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed kelmarin.

ADUN BOTA KERUSI BN. BERITA PANAS......


Menurut berita tidak rasmi Adun Bota dari BN Datuk Nasaruddin Hashim telah mengumumkan keluar parti dan menyertai keADILan. Pengumuman rasmi akan dilakukan dalam masa terdekat diikuti oleh penyokong-penyokong beliau.

Ini sudah pasti menguatkan lagi kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Berita selanjutnya akan menyusul.

----------------------------------------

Updated 10.15pm sms received from Miri - Most likely DSAI will announce a Sarawak BN YB has resigned from his party and he has applied to join keADILan.

The word is abuzz that the YB in question has already signed his membership forms and the identity will be revealed by Anwar himself in Miri at the Eastwood Valley Golf and Country Resort around 10pm tonight. audie61 checked with the political secretary from the party and he says there is no way he will be persuaded to stay with BN.

Our sources in keADILan says that Malaysiakini correspondent from Sarawak will do his posting as soon Anwar reveals the name. The sms from keADILan innsider in Miri is that A DUN member from Sarawak is to join keADILan. We will keep you update on his name though we know who he is. He is not from Parti Rakyat Sarawak as many have speculated. Would Anwar reveal that is the million dollar question tonight?

Malaysiakini Viewers waiting for Sarawak BN YB joining keADILan in Miri..


15.12.08.Updated 10.15pm* sms received from Miri. Most likely DSAI will announce a Sarawak BN YB has resigned from his party and he has applied to join keADILan.

The word is abuzz that the YB in question has already signed his membership forms and the identity will be revealed by Anwar himself in Miri at the Eastwood Valley Golf and Country Resort around 10pm tonight. audie61 checked with the political secretary from the party and he says there is no way he will be persuaded to stay with BN.

Our sources in keADILan says that Malaysiakini correspondent from Sarawak will do his posting as soon Anwar reveals the name. The sms from keADILan innsider in Miri is that A DUN member from Sarawak is to join keADILan. We will keep you update on his name though we know who he is. He is not from Parti Rakyat Sarawak as many have speculated. Would Anwar reveal that is the million dollar question tonight?