ERTI BERMARTABAT

Bukan KEKAYAAN dunia yang dikejar... BUKAN kesusahan hidup yang diharapkan... BUKAN kemiskinan AKHIRAT yang dipertaruhkan... BUKAN kesenangan diri sendiri....tapi, CUMA nak lihat kehidupan kita BERUBAH... dari TIADA kepada ADA... dari SUSAH kepada SENANG... dari SEDIH kepada GEMBIRA... dari MISKIN kepada KESENANGAN BERBELANJA... dari KEGAGALAN kepada KEJAYAAN... mahukah ANDA bersama-sama BERUBAH... dari NEGATIF kepada POSITIF??? dari SATU kepada SEMUA yg BERHAK.... hanya yang benar2 ada IMPIAN bertukar menjadi HARAPAN..

Dec 15, 2008

10 PEMBAZIRAN DIKTATOR/ FIRAUN DLM DUNIA

1 – Naypidaw, Burma – ibu kota Burman dipindah kah ke Naypidawe pada tahun 2005. Harga 3 bilion pound sterling.

2 - Fatehpur Sikri, India. Akhbar membuat satu bandar baru ini pada tahun 1571 untuk memberi penghormatan pada bomohnya.

3 - Medina Azahara, Spain. Abd ar-Rahman Kalipah Cardoba mendirikan kota ini pada tahun 936. Kota ini adalah nama gundeknya- Zahra. Dia membina istana dimana gundek lelaki dan wanita di simpan. Pada tahun 1010 kota ini musnah apabila berlaku perang saudara.

4 - Akhetaten, Egypt – dibuat olef Firauan Akhenaten pada tahun 1343 sebelum Masehi untuk mengingati ayahandanya.

5- Istana Parlimen, Bucharest, Romania – dibuat oleh Ceausescu pada tahun 1983. Hingga ke hari ini masih belum selesai.

6 - Neutrality Arch, Ashgabat, Turkmenistan – struktur yang paling tinggi di Turkmenistan di buat pada tahun 1990 atas arahan presiden Saparmurat Niyazov.

7 - Rungnado May Day Stadium, Pyongyang, North Korea – atas arahan Kim Il-Sung apabila Korea menjadi tuan rumah olympik pada tahun 1988.

8 - Babylon (buat baru ), Iraq – dibuat pada tahun 1985 atas arahan Saddam Husein untuk menngharumkan nama Iraq dimata dunia.


9- Putrajaya, Malaysia

The then prime minister Mahathir Mohamad founded a new administrative capital for Malaysia in 1995. The Putrajaya megaproject, widely branded a white elephant, is estimated to have cost upwards of $5 billion, with $50 million-plus going on the premier's domed mansion. Upkeep of the latter 16-hectare complex costs a further $2.5 million a year.

10 – Istana Hamiltin , Brighton, England – dibuat oleh tuan tanah Nicholas van Hoogstraten.

kah kah kah.... AKHIRNYA MALAYSIA TERKENAL KE SELURUH DUNIA ... kah kah kah

Sumber - Tukar Tiub

No comments: